Otkrivamo kako su neokomunisti uništili bankarski sustav

0
1000

Austrijski ministar financija i austrijske banke pozivaju se na 

Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Austrije o poticanju i zaštiti ulaganja 19.2.1997.   19/97

 točnije, na Sporazum koji je Hrvatska preuzela na temelju sukcesije od 8. listopada 1991. godine – .Sporazum između SFRJ i Republike Austrije o uzajamnoj zaštiti i poticanju ulaganja. Tim sporazumom se još Jugoslavija obvezala na zaštitu poticanja ulaganja pod koje se svrstavaju austrijske banke kao investitori na području Republike Hrvatske, a potpisali su i Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Austrije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu koji je stupio na snagu 26.01.2001. godine za vrijeme dok je na vlasti bio Ivica Račan, SDP-ovac. 

 
Tim zakonom je austrijskim investitorima i bankama omogućeno da za kapital stečen na području RH, putem podružnica banaka, porez plaćaju na području Austrije, jer podružnice nemaju pravnu osobnost na području Republike Hrvatske. 
 
Točnije problem je puno kompleksniji od onog koji se prikazuje u javnosti.  Lako je moguće da je SDP-ova Vlada prekršila međunarodni Sporazum svaljujući sav teret na banke, a što će rezultirati tužbama za odštetu u visokim iznosima koje Hrvatska neće moći biti u stanju podmiriti, odnosno, koju štetu će podmirivati dugoročno hrvatski građani. 
 

 

Nada Landeka