KAKO SU NAS MANIPULIRALI: HRVATSKA JE IMALA DVIJE BURZE, A VODEĆE ZEMLJE JEDNU BURZU

0
1072

varPonedjeljak 19. ožujka 2007  prestala je s radom Varaždinska burza. Naime, to je zadnji dan trgovanja na Varaždinskoj burzi, objavila je Zagrebačka burza, koja tako postaje jedino službeno mjesto trgovanja na tržištu kapitala u Hrvatskoj. Nakon godina ljute konkurencije i nekoliko izigranih najava o udruživanju, suočene i s najavom mogućnosti stvaranja treće burze koje bih ih zamijenila i obje poslala u povijest, dvije burze 21. prosinca prošle godine potpisale su ugovor o pripajanju, a glavne skupštine burzi su ga krajem siječnja i amenovale. Događaj je i simbolično obilježen preseljenjem sa zabačenog Ksavera na novu primjereniju lokaciju u staklenom Eurotoweru na križanju Vukovarske i Lučićeve.

Najveće svjetske burze vrijednosnih papira očekivano su smještene u najvećim žarištima svjetske ekonomije. One su redom : NYSE (New York), NASDAQ (New York), TSE(Tokio), LSE (London) i SSE (Šangaj). Ostale velike i dosta značajne svjetske burze vrijednosnih papira nalaze se u Hong Kongu, Torontu, Mumbaiju i São Paulu. Nije li komično da Hrvatska ima dvije burze sa tako malim prometom, dok neke znatno veće zemlje imaju jednu burzu?

Naši stručnjaci su podržali konkurenciju dvije burze na tržištu koje nema veliki promet. To znači da za drugom burzom nema potrebe zbog obima transakcija, posla i usluga,ali ima za makinacije, mešetarenje, kako bi se opravdali neki cjenovni padovi i sumnjive prodaje. Zanimljivo da je varaždinska burza zatvorena kada je kupoprodaja dionica Plive stala,  nakon preuzimanja od strane američkog Barra znatno je  smanjena trgovina,  u izračunu Crobexa nekad je  predstavljala najvažniji faktor. Postavlja se pitanje koliko je varžadinska burza zapravo posužila za ovladavanje jakim gospodarskim firmama. Osnivači zagrebačke i varaždinske burze su iste osobe, privredni subjekti i banka. Tako da ne stoji da je jedna burza bila konkurent drugoj, već je odrađivala posao za iste naručioce, lakše je makinaciju napraviti u dvije burze, nego samo na jednoj. Da je bila stvarna potreba, varaždinska burza bi opstala.

HOP portal