SKANDAL: PUPOVAC ZATRAŽIO POMICANJE MISE ZA ´BLJESAK´ U OKUČANIMA ZBOG USKRSA

0
1204

HOP portal je dobio informaciju dobro obaviještenog izvora da je Milorad Pupovac od vojnog ordinarijata RH zatražio pomicanje termina mise koja će se održati u Okučanima povodom 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak. Od pape Franje nedavno imenovani biskup i novi vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, koji je dosada bio rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, nije pristao na odgodu mise koju je od njega zatražio Pupovac, kako javlja naš izvor. U Okučanima se obje crkve, i katolička i pravoslavna nalaze praktički jedna nasuprot druge; u jednoj će se održati misa u spomen na hrvatsku vojno-redarstvenu akciju Bljesak, a u drugoj misa za pravoslavni Uskrs.

Hrvatska nacionalna televizija tom će prigodom prepustiti termin u 9.27 na svom prvom programu (HRT1) pravoslavnoj proslavi Uskrsa, a u 9.45 će gledatelji hrvatske televizije uživo moći pratiti misu kojom se obilježava Bljesak – tek na četvrtom programu nacionalne televizije.

Nije nam poznato u kojem smjeru je Pupovac mislio “pomicati” misu katoličke crkve, unaprijed ili unatrag – no ovaj njegov zahtjev govori o njegovom velikom političkom utjecaju u Hrvatskoj, i o nikakvoj “ugroženosti”, budući da u Okučanima na sam dan obljetnice Bljeska želi “uredovati” po terminima mise katoličke crkve u zemlji pretežito katoličkog življa, koje je prije 25 godina pretrpjelo genocid i velikorpsku agresiju a koju su svojedobno blagoslivljali i zagovarali upravo tadašnji srpski pravoslavni popovi. O nikakvoj se ugroženosti ne može govoriti, kada i nacionalna hrvatska televizija pretpostavlja emitiranje prijenosa pravoslavnog uskršnjeg slavlja katoličkoj misi koja se spominje hrvatske oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Bljesak.

HOP portal