DALLAS: AFROAMERIČKI SNAJPERIST JE IZ OSVETE UBIO PET BIJELIH POLICAJACA

0
1477

DALLAS – teško naoružani snajperist koji je pucao na policajce u središtu Dallasa ostavivši za sobom čak pet mrtvih policajaca, htio je ubiti što više bijelih policajaca, izjavili su dužnosnici policije. Snajperist je bio vojni veteran koji je služio u Afganistanu, i koji je zadržao arsenal oružja u svojoj kući kao i materijal za izradu bombi.

Napadač je iskoristio demonstracije protiv smrtonosne policijske pucnjave protiv Afroamerikanaca u Minnesoti i Louisiani ovog tjedna, te je mirni marš prosvjednika protiv policijskog nasilja pretvorio u kaos i krvoproliće.

Pucnjava je bila neka vrsta odmazde zbog policijskog nasilja i učestalih smrtnih slučajeva u policijskom pritvoru zbog čega traju prosvjedi diljem zemlje već dvije godine. Ova pucnjava je stvorila još još jedan pomak u krivom smjeru, podijelila američku naciju i nanovo rasplamsala rasprave u svezi kaznenog zakona i rasnih netrpeljivosti u tijeku izborne kampanje.

Prosvjedi su se nastavili u petak u mnogim gradovima diljem zemlje, a jedan od najvećih održao se na ulicama Atlante, gdje su tisuće Amerikanaca prosvjedovale protiv policijskog zlostavljanja i blokirale promet.

Tajnik domovinske sigurnosti Jeh Johnson je u New Yorku rekao da se radilo samo o jednom snajperistu, premda je bilo toliko pucnji i žrtava da službenici isprva nagađali o više strijelaca.

Dužnosnici su izjavili da nisu pronašli nikakve dokaze da je napadač Micah Johnson (25), imao bilo kakve izravne veze s prosvjedima ili političkim skupinama, bilo miroljubivim ili nasilnima, ali je na facebooku podržao stranku „Nova crna pantera“, grupu koja je zagovara nasilje nad bijelcima, posebice Židovima.

U službenom priopćenju policijske uprave Dallas stoji da su njihovi istražitelji pretražili u petak dom ubojice i pronašli materijal za izradu bombi, zaštitne prsluke, puške, streljivo i osobni dnevnik borbenih taktika”, rekao je u priopćenju.

Tri druge osobe su uhićene u vezi s pucnjavom, no policija ih nije imenovala ili objasnila razloge njihovog uhićenja.

Osim pet policajaca koji su poginuli tijekom pucnjeve snajperista, ranjeno je još sedam policajaca i dva civila. 12 policajaca je uzvratio vatru tijekom same pucnjave koja je obuhvatila nekoliko blokova.

Nakon što je pucnjava počela jenjavati, naoružani Johnson je držao policiju satima u neizvjesnosti na parkiralištu tvrdeći da je podmetnuo eksplozive u okružju i prijeteći se da će ubiti još više policajaca, ali su se te prijetnje na kraju pokazale lažnima. Na kraju ga je policija ubila u petak ujutro pomoću eksploziva kojeg je postavio robot na daljinsko upravljanje, rekao je šef policije u Dallasu David O. Brown.

Tijekom obračuna, Johnson, koji je i sam crnac, rekao je policijskim pregovaračima da “je bio uzrujan zbog crne populacije”, rekao je Brown, šef policije u Dallasu. “Rekao je da je uzrujan zbog nedavnih policijskih pucnjava te da je ljut na bijelce. Također je tvrdio da želi ubiti bijelce, a posebno bijelce u policiji. ”

Brown ne isključuje mogućnost da se radilo o više snajperista. Na kraju je istaknuo: ” Nismo zadovoljni što smo iscrpili sve tragove.”

Prema zapisima koje je objavio Pentagon, Johnson je živio u području Dallasa te je služio kao rezervist od ožujka 2009. do travnja 2015. godine. Po zanimanju je bio stolar i zidar, a služio je u Afganistanu od studenog 2013. do srpnja 2014. godine.

Događanja ovog tjedna su izazvala bijes i očaj, te zadale ozbiljne udarce kako zagovarateljima povećanja snage i utjecaja policije, tako i kritičarima nasilja u policiji, koji su se ogradili tvrdnjama da je uzbuna zbog policijske pucnjave potakla daljnja nasilja i stavila živote policijskih službenika u dodatnu opasnost.

“Sve što znam je da ovo mora prestati; ova podijeljenost između naše policije i naših građana”, rekao je glavni šef policije Brown.

Iz Bijele kuće javljaju da će Obama putovati u Dallas početkom sljedećeg tjedna na poziv gradonačelnika. Kasnije tog tjedna će predsjednik biti domaćin otvorene rasprave između policije i zajednice te njihovih predstavnika kako bi zajednički pronašli rješenja u svezi rasnih razlika i načina kako dati bolju podršku policiji.

Državni odvjetnik Loretta E. Lynch koji je bio u Washingtonu kaže da je ovotjedno nasilje ostavilo mnoge ljude s opravdanim “osjećajem bespomoćnosti, nesigurnosti i straha”, ali da “odgovor ne smije biti nasilje.”

” Želim da naša braća i sestre koji nose značku znaju da sam im duboko zahvalan na teškom i opasnom poslu koji radie za nas svaki dan kako bi naše ulice i naša nacija bile sigurne”, rekao je. Za prosvjednika , rekla je: “Nemojte se obeshrabriti one koji će koristiti svoje zakonite radnje kao pokriće za njihovo gnusnog nasilja” – rekao je Lynch.

Ali William Johnson , izvršni direktor Nacionalne udruge policijskih organizacija rekao je na Fox News-u  da se radi o “ratu protiv policajaca”, te da je Obamina administracija kriva za popuštanja onima koji napadaju policiju.

Izuzevši 11. rujna 2001. godine (9/11), ovaj krvavi napad je dosada najsmrtonosniji napad na policijske službenike u SAD-u dosada.

“Naša struka je ranjena”, rekao je policijski šef Brown, nazivajući akcije svojih policajaca ništa manje nego herojskima. “Policajci Dallasa su ranjeni. Naše srce je slomljeno. Ne postoje riječi koje opisuju ovaj zločin koji se dogodio našemu gradu.”

izvor: The New York Times

HOP portal