Erdogan IZREŽIRAO DRŽAVNI UDAR DA BI MAKNUO POLITIČKOG PROTIVNIKA Fethullaha Gülena

0
2103

Najmanje 265 osoba je poginulo, a više stotina ranjeno u noćašnjim sukobima u Ankari i Istanbulu. Turska vojska pokušala je  preuzeti vlast u zemlji i svrgnuti predsjednika Recep Tayyip Erdoğana. Na ulicama Istanbula i Ankare vodio se pravi rat između vojske sa jedne i policije i jednog broja građana sa druge strane. Uhićeno je više od 2.800 pripadnika vojske. Vlada optužuje muslimanskog svećenika u egzilu Fethullaha Gülena da stoji iza puča.

fethullah-gulen-kidmirMuhammed Fethullah Gülen (rođen 27. travnja 1941. g.) je turski propovjednik, bivši imam i islamski uzorni vođa. On je osnivač Gülen pokreta (ponekad poznatog i kao Hizmet). Trenutno živi u dobrovoljnom egzilu u Saylorsburgu u Pennsylvaniji, Sjedinjene Države.

Gülen predaje anadolijsku (hanefijsku) verziju islama, koja proizilazi iz učenja sunitskog muslimanskog učenjaka Saida Nursîja. Gülen je izjavio da vjeruje u znanost, međuvjerski dijalog među Ljudima Knjige i višepartijsku demokraciju. Započeo je  dijalog s Vatikanom i nekim židovskim organizacijama.

Gülen je aktivno uključen u socijalne debate koje se tiču budućnosti države Turske i islama u modernom svijetu. U medijima na engleskom jeziku on je opisan kao “jedna od najvažnijih muslimanskih ličnosti”. Kako god, njegov Gülen pokret je opisan  da “ima karakteristike kulta” a njegova tajnovitost i utjecaj u Turskoj politici se uspoređuje sa “islamskim Opus Dei-om”.

Insinuacije ili tvrdnje da su SAD imale bilo kakve veze sa neuspjelim pokušajem puča potpuno su lažne i mogu  načiniti štetu bilateralnim odnosima – rekao je američki državni tajnik J. Kerry.

Bivši zapovjednik  ratnog zrakoplovstva, uhićeni general Akin Ozturk, je jedan od organizatora neuspjelog puča, tvrdi danas jedan visoki turski zvaničnik koji je dodao da početni dokazi ukazuju na to kako su među organizatorima puča pripadnici pokreta imama Gulena kao i general Ozturk, prenosi AP. Regionalni zapovjednik žandarmerije, general Faruk Bbal priveden je, a pukovnik Irfan Kizilarsan je uhićen , prenosi Anadolija.

Imam Fethullah Gülen koji živi u SAD, a čije pristalice su turske vlasti okrivile za neuspjeli puč, poručio je turskoj javnosti da je pokušaj puča  bio izrežiran. On je pozvao turski narod da na vojnu intervenciju ne gleda u pozitivnom svjetlu i naglasio kako se demokracija ne može postići putem vojne akcije. Kritizirao je vladu predsjednika Erdogana, dodajući da  vlast ne tolerira  nijedan pokret ili grupu koja nije pod njihovom  kontrolom.

Fethullah Gülen je rekao novinarki britanskog dnevnika da se on protivi svakoj vojnoj intervenciji, navodeći kako je i osobno patio svaki put kada bi se državni udar dogodio u Turskoj.

– A sada, kada je Turska na putu  demokracije,  ne mogu nazad – dodao je Fethullah Gülen.

HOP portal