HRT KOMEDIJA: HRT DOZVOLIO PRIVELIGIRAN POLOŽAJ ZA VODEĆE STRANKE I OPTUŽIO MOST ZA MIJEŠANJE U SVOJ RAD!

0
1648

“Nakon što je sada i službeno najavljeno kako će u petak 12. kolovoza na ekranima HTV-a u navodnom sučeljavanju ‘zablistati’ predsjednici dviju stranaka kojima je proračun bankomat, državne institucije privatne tvrtke, a nacionalni medijski servis megafon za plasiranje propagande koja ih održava na vlasti, Most nezavisnih lista dužan je upozoriti na zlouporabu HRT-a za promociju dvije najveće političke stranke u Republici Hrvatskoj”, kaže se u priopćenju koje je potpisao  Glasnogovornik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja.

“Sramotno je da na svoju ruku i prije službenog početka kampanje, kršeći jasna pravila, organiziraju sučeljavanje probranih stranaka koje su im dosad postavljale direktore i urednike te na uštrb građana toj instituciji osiguravale lagodno poslovanje. Nadamo se kako se vrh HRT-a nije na taj taj potez odlučio kako bi im spomenuta politička elita, koja svim silama forsira duopol, produžila mandate vršitelja dužnosti na čelnim mjestima HRT-a”, kaže se u priopćenju.

Nacionalna i javna televizija koju svi zajedno mukotrpno financiramo već desetljećima, koju zadnjom kunom pomažu siromašni, stari i nezaposleni, mora biti javni servis koji služi kako bi prenio objektivne, profesionalno obrađene vijesti i informacije, a ne kao promidžbeni bilten vladajuće elite koja je svojim neodgovornim i koruptivnim vladanjem skoro do kraja uništila našu zemlju, poručuje Most.

Ne želimo dovesti u pitanje neovisnost i slobodu medija, upravo suprotno, ističu i poručuju “gospodi s HTV-a, koja radi u interesu HDZ-a i SDP-a” da će se još jače zalagati za to da se program “počne proizvoditi profesionalno i u potpunosti liši utjecaja politike”. Ako smatraju da HRT to kao javni servis nije dužan, neka slobodno osnuju svoju privatnu televiziju koju će financirati sami, uz pomoć političkih sponzora, ističe se u priopćenju.

Most NL ističe da se zalaže za očuvanje nacionalnih bogatstava i javnih dobara i da će se boriti za očuvanje HRT-a kao najvažnijeg informativnog kanala u Hrvatskoj, ali i kao javnog dobra koje je stvarano novcem građana. “HRT nije i ne smije biti glasilo HDZ-a i SDP-a”, ističu.

“Žalosno je da nacionalna javna televizija koja je i u puno mračnijim vremenima sačuvala dio profesionalnosti i objektivnosti, danas služi za zatiranje slobode mišljenja te je umjesto perjanice hrvatske demokracije i pluralizma postala njena Ahilova peta”, zaključuje se u priopćenju Mosta.

Priopćenje MOST-a je u potpunosti točno. HRT je izabrao dan prije zabrane takvih eskapada napraviti sučeljavanje dva oka u glavi, jer bi to inače u izborno vrijeme bilo kršenje izbornih pravila i programske sheme. Ipak MOST je propustio naglasiti puno značajnije razloge zašto radi za ove dvije dokazano lopovske stranke HRT-a i njihovi novinari u jednom dijelu.

HRT uvijek poslije otvaranja nekih afera poziva baš direktore ili poslodavce tog razdoblja iz kojih su afere, ali vrlo rijetko zviždače. Tako je Nikola Kovačević jasno naglasio tko su glavni krivci za propast INA-e, ali umjesto njega u emisiju je pozvan krivac kako bi medijskom manipulacijom sakrio uzroke propasti INA-e. U emisije se redovito zovu političari i ekonomisti koji su rasprodavali našu imovinu, umjesto da kao servis javnosti  novinari pozovu osobe koje imaju informacije u svezi pojedinih slučaja i na taj način HRT je zapravo sudionik u nečasnim radnjama, jer nema hrabrosti ili namjerno opstruira istinu, a novinari imaju ogromne plaće za taj nerad. 6000 honoraraca radi na HRT-u, a sama televizija nije sposobna godinama otkriti afere koje otkriva prosječni portal sa par zaposlenih.

Evo kakve nebulozne odgovore daje ta kuća;

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje navode Mosta te ističe kako je uvjerena da javnost prepoznaje važnost sučeljavanja predsjednika tih dviju stranaka i da građani žele čuti njihova mišljenja o tome kako poboljšati društveno, političko i gospodarsko stanje u zemlji.HRT ističe kako postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne izbore.

Smatra i kako nije prekršila izborna pravila jer će se debata održati prije početka izborne kampanje. “Nije riječ o izbornoj emisiji, a Hrvatska radiotelevizija će se strogo pridržavati Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. kojima se jamči ravnopravnost”, navodi HRT i dodaje kako ne stoje navodi iz priopćenja Mosta jer će se tijekom kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača.

To je, podsjeća HRT,  utvrđeno Programskim pravilima o praćenju izbora zastupnika uHrvatski sabor 2016. koja su dogovorena u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP).

HRT smatra kako ne „forsira duopol“, nego promiče pluralizam političkoga djelovanja te u svojim emisijama uvijek daje prostor i ostalim političkim opcijama.

HRT smatra kako je priopćenje Mosta neprihvatljiv oblik političkoga pritiska na javni medijski servis i navodi kako neće dopustiti utjecaj na uređivačku politiku političkim strankama, neovisno o njihovu predznaku.

Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa, navodi se u priopćenju.

Znači ona sama sebi sudi i presuđuje što se vidi iz ovog nebuloznog teksta;”Smatra i kako nije prekršila izborna pravila,HRT smatra kako je priopćenje Mosta neprihvatljiv oblik političkoga pritiska,Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku”…

Prema tom nebuloznom priopćenju MOST nema pravo reagirati iako se radi o javnoj televiziji, nema pravo mišljenja i stava, a ako ima stav on utječe na programsku politiku. U principu neokomunističko vodstvo ove kuće u duhu jugoslavenske televizije tvrdi da nemamo što misliti svojom glavom, jer ima tko misli za nas i tko je dovoljno “stručan” napisati i potpisati ove gluposti.

Samo jedno pitanje tim pametnjakovićima;

Što bi bilo da je izborna trka u tijeku i da li bi to bilo ispravno, a ako ne bi bilo ispravno, zašto baš par dana pred početak izborne utrke ovakva emisija i koga ona favorizira?

Čini se da kontrolirani mediji moraju što hitnije zaštiti vodeće stranke pronalaskom ustaša, antifašista, uništavanje spomenika, kurikulumom, kako bi stvarne teme;

Tko je dopustio pljačku preko RBA zadruga

Od kuda prijeklo novca RBA zadruga

Tko je i zašto napravio ovršni zakon i time opljačkao narod

Zašto FINA otvoreno i zakonski pljačka ovršene bez ikakve presude suda

Tko je i za koji novac opljačkao INA-u

Tko je stvarni vlasnik Zagrebačke banke

Tko je opljačkao DUUDI

…bile u zapečku, jer bi mogle povezati sdp-hdz pljačkaše.

HOP portal