Rezolucija nalaže svim članicama EU da Snowdenu pruže svu zaštitu, spriječe eventualno izručenje u treće zemlje

0
1064

BALENOVIĆ: POGLEDAJTE FILM O SNOWDENU,  

UČINIT ĆE VAS BOLJIM ČOVJEKOM!

 

„Svakako pogledajte film „Snowden“ o životnom putu svjetski poznatog zviždača Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika američke Centralne obavještajne agencije, koji razotkriva sustavno nadziranje pojedinaca i kompanija u svijetu. Film će Vas učinit boljim čovjekom.“ – poručuje Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“ povodom najave filma „Snowden“ trostrukog oskarovca Olivera Stonea, koji će se u našim kinima prikazivati od četvrtka, 22. rujna.

Svijet im se klanja, kod nas ih progone!

Dok se u Hrvatskoj uz muk većine, klika moćnika najbrutalnije obračunava sa zviždačima, svijet im se klanja i prepoznaje njihovu pravu vrijednost i ulogu u stvaranju pravednog i humanog društva.

Europski parlament prošle godine usvojio je rezoluciju kojom se pozivaju sve članice Europske unije da prestanu s progonom najpoznatijeg svjetskog zviždača Edwarda Snowdena i obustave kazneni progon. Rezolucija nalaže svim članicama EU da Snowdenu pruže svu zaštitu, spriječe eventualno izručenje u treće zemlje, te mu priznaju status zviždača i međunarodnog borca za zaštitu ljudskih prava. Ove godine taj isti parlament donio je preporuku svim državama članicama da u svojim nacionalnim zakonodavstvima izrade pravni okvir bolje zaštite zviždača. Dok svijet prepoznaje i pravilno vrjednuje značaj i ulogu zviždača, što se s njima događa u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj često oni koji imaju morala i volje nemaju dovoljno političke snage, a oni koji imaju političke snage nemaju dovoljno morala i volje pomoći zviždačima. Koruptivne i kriminalne skupine svih vrsta udružene s pravosudnom bulumentom zbile su svoje redove i dižu se u obranu svog kapitala i stečenih pozicija. Obračunavaju se sa zviždačima, koji svojim svjedočanstvima rasvjetljavaju društvenu nepravdu i trag svega pokradenog.- rekla je Vesna Balenović

Kad će Hrvatski Sabor poput EU parlamenta štititi zviždače?

Kad će Hrvatski Sabor donijeti sličnu odluku o prekidu progona hrvatskih zviždača? Hoće li ikad izglasati Zakon o zaštiti zviždača? – pita se predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović.

Nadam se da će ovaj film podići razinu svijesti o potrebi zaštite zviždača u Hrvatskoj. Iskra pravde koja je od rođenja usađena u svakom čovjeku, kod nekih građana ostaje trajno zatomljena u tami straha pred moćnicima, ali kod onih svjesnijih i hrabrijih, potiče na istup i reakciju u obrani javnog interesa cijelog društva. Što je reakcija na nepravilnosti, korupciju, kriminal, kršenje ljudskog dostojanstva i radnih prava veća, to je pojedinac bliži svojem temeljnom određenju. Čovjeku oslobođenom okova straha i predrasuda,  lagano je biti pošten i pravedan. Put do pravde zbog toga je nekada lagan, a nekad nezamislivo težak. Život bez straha, s vjerom u bolje društvo jedini je ispravan put. To je put kojeg slijede zviždači. – tvrdi Balenović.

Jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenika i začetnik elektronske glazbe Jean-Michel Jarre snimio je zajedničku pjesmu sa Eduardom Snowdenom pod nazivom „Exit“. Kroz pjesmu Jean-Michel Jarre želi mladima prenositi Snowdenovu poruku, kako velike obavještajne službe krše privatnost građana i kako ih prisluškuju.

U nedostatku vlastitih kriterija vrijednosti Hrvati su se u prošlosti znali klanjati tek onima kojima se već klanjao cijeli svijet, istovremeno ne prepoznajući i ne cijeneći vlastite humaniste i borce za zaštitu ljudskog dostojanstva, pravde i poštenja. Ostaje nam za vjerovati da će uz glazbu Jean-Michel Jarrea i film oskarovca Olivera Stonea doći barem do malog pomaka u razmišljanju odabranih političara, koji bi s lakoćom na Markovom trgu mogli donijeti Zakon o zaštiti zviždača. Ako do sada možda nisu imali prilike ili hrabrosti učiniti nešto kao zviždači, mogli bi iskoristiti stečenu političku moć i svoj zastupnički status u Saboru, te donijeti Zakon o zaštiti zviždača, kojim bi štitili najhrabrije i najpoštenije među nama.

Deložacija kriminala i korupcije s naših adresa

Svjedočimo dolasku mladih i obrazovanih političara od kojih neki imaju značajna iskustva u radu EU parlamenta i koji bi novom energijom mogli značajno promijeniti političku scenu Hrvatske.

Vjerujemo da će odnos kakav svijet i EU parlament imaju prema zviždačima uspješno prenijeti na obje strane Markovog trga, te da ćemo uskoro i zakonskom regulativom moći štititi zviždače. Donošenjem Zakona o zaštiti zviždača nova Vlada RH i Sabor uputili bi jasnu poruku o bezrezervnoj potpori građana i zviždača u borbi protiv kriminala i korupcije. Bio bi to pravi poticaj i konačno prvi ozbiljan korak u smjeru deložacije kriminala i korupcije s naših adresa. – rekla je Vesna Balenović

Predsjednica udruge „Zviždač“

Vesna Balenović