RUSKI POBUNJENICI POD KONTROLOM PUTINA U UKRAJINI IMAJU LOGORE POPUT SRPSKE MANJAČE!

0
2034

Ruske vlasti su otvorili  muzej u Moskvi posvećen milijunima koji su bili progonjeni u sovjetskim radnim logorima u 1930-1950 – u tzv Gulag sustava.
Otvaranje se podudara s nacionalnim danom sjećanja na žrtve sovjetskog diktatora Staljina.
Tisuće imena žrtava upisane su u blizini Lubyanka, bivšeg sjedišta KGB tajne policije. Danas Rusi stvaraju gulage u okupiranoj Ukrajini, ponovo ubijajući Ukrajince kao i pred drugi svjetski rat.

U središtu Luhanska, ne vidimo barikade, nema pro-europskih protestnih kampova. Ono što  vidimo čini mi se da ima samo  u bivšem SSSR-u.
Brojimo četiri Lenjinova kipa. Sve ulice, znakovi, imena i trgovine pišu na ruskom.  Rusija je u blizini; EU se osjeća vrlo udaljena od ove lokacije. U Luhanskoj tvornici lokomotiva rade za Rusiju, a ne  za zapadu ekonomiju. To ne iznenađuje kad uzmete u obzir tko kupi sve napravljene vlakove.
“Moja tvornica je gotovo 100% ovisna o ruskom tržištu, jer sva naša proizvodnja ide prema ruskim željeznicama. To je jedini kupac kojeg imamo”, kaže generalni direktor Pavel Cesnek.

Aktivisti za ljudska prava u istočnoj Ukrajini kažu da imaju dokaze o robovlasničkim logorima koji podsjećaju na sovjetske gulage, djeluju u pobunjeničkim kontroliranim područjima, odanim Putinu. Novo objavljeno izvješće navodi da se 5.000 ljudi u samoproglašenoj oblasti Luhansk NR drži u samici, oni su premlaćivani, izgladnjuju ih ili muče ako odbiju  neplaćeni rad.
-Svaki dan radim  12 sati na izradi betonskih blokova- kaže Alexander Efreshin, zatvorenik
“Ne mislim da ću preživjeti još jednu godinu ovdje, a kamoli tri”, kaže Efreshin, sada 29. godina star.
-To je vrlo teški rad.
“Mi nemamo pristup medicini, ni liječnicima ni stomatolozima, izgubio sam puno mojih zubi, ne mogu ni dobiti tablete protiv bolova. Mi se hranimo samo kašom. Mi nemamo izbora nego raditi. Ako odbiješ, oni te bacaju u kazneni dio. To je neljudski. ”

Jedan čovjek  anonimno u izvješću navodi da bi vlast odvratila zarobljenike od pobune, izgrednike povremeno pretuču maskirani policajci. Jednom prilikom je, kaže, zatvorenik bio  jako bolestan od pretučenosti, ali je odbio liječničku pomoć, umro je kao rezultat policijske akcije.
Drugi zatvorenik je rekao da su uskratili bilo kakvu hranu i vodu na tri dana, kako bi ga prisilili da se vrati na posao. Jedan zatvorenik govori o prisiljavanju  stajati osam do deset sati dnevno u dvorištu, koja je vruće ljeti i hladno zimi, samo da ga prisile robovati za njih.-piše BBC.

U SIRIJI

RUSI -u ponedjeljak bombardirana bolnica M10, najveća u istočnom dijelu Alepa pod kontrolom pobunjenika, a pogođena je bombama koje probijaju bunkere. Prema prvim informacijama lokalnih nevladinih udruga, život je izgubilo najmanje sedam osoba.

HOP