Gradonačelnik Velike Gorice pred uhićenjem: Nakon 20 mjeseci od objave teksta našeg gl. urednika, Barišića i ‘Večernji’ pokopao

0
12333

Ovih dana Večernji list je počeo otkrivati toplu vodu oko gradonačelnika Velike Gorice i njegovog kriminala, koji je otkrio prije godinu i pol dana glavni urednik HOP portala Igor Drenjančević. Dajemo na uvid članke iz kojih se to jasno vidi. Prvi članci o aferama gradonačelnika Barešića od ovoga autora izašli su u ožujku 2015 godine, ali dogovorom  vlasnika 7 dnevnog i Dnevnog sa gradonačelnikom zabranjene su objave daljnjih tekstova koji se  poslije objavljuju na HOP portalu. Pokvarenost ove dvojice je išla toliko daleko da vlasnik Dnevnog nikada u potpunosti nije isplatio novinarske honorare, a o prijavi novinara po zakonu o radu da i ne govorimo. 

Vlasnik Dnevnog dobio je nešto kasnije od grada Velike Gorice novac za svoje portale, što se isto dovodi u vezu sa tim slučajem. Zanimljivo da je u to vrijeme bio upoznat i glavni urednik Večernjeg lista sa tim činjenicama, ali zbog sponzora lista nije išao u objavljivanje detalja oko Barišića. Danas je očito poslušnik dobio zeleno svjetlo i vijest stara godinu i pol dana postala je ekskluzivna. Od našeg izvora iz HDZ-a doznajemo da su svi direktori komunalnih poduzeća u ovoj priči pokajnici, zbog muljanja sa javnom nabavom i svu krivicu će prebaciti na Barišića. To je trgovina našeg trulog pravosuđa.

Dvije godine je predmet Barišića bio u ladici sve dok se nije maknula državna odvjetnica iz Velike Gorice i na njeno mjesto došao državni odvjetnik Diklić, a navodno se sumnja da je predmet u ladici držao i Dolački. Kada je Dolački  uhičen odjednom se i slučaj D. Barišića pokrenuo. Protiv njega je već dugo veći dio HDZ-a Velike Gorice, ali sve do ovih  dana nitko nije mario za ogroman kriminal gradonačelnika. Ova afera pred sastavljanje vlade uzdrmat će stranku, jer niti Karamarko nije uspio, koliko se god trudio ukloniti ovog neposlušnika sa položaja.

Zanimljiva je priča o Živom zidu Velike Gorice toga vremena, koji je radio vrlo profesionalno i zajedno sa pojedincima iz HDZ-a želio maknuti korumpiranog gradonačelnika. Poslije micanje novinara Igora Drenjančevića iz Dnevnog, Pernar je raspustio stranku u Velikoj Gorici zbog navodnog nerada, a istina je bila nešto drugačija,  raspuštanjem tog dijela Živoga zida zaštićen je gradonačelnik Velike Gorice.

http://arhiva.hop.com.hr/2015/04/skandal-gradonacelnik-miljenici-placao-skolovanje/

Velika Gorica u raljama zakulisnih igara gradonačelnika Dražena Barišića
Autor: Igor Drenjančević / 7Dnevno / 27. ožujka 2015.Četvrtak, 02. Travanj 2015. u 17:37
Gradonačelnik, koji je već prijavljen da krije točne podatke o svojoj imovini, omogućio je privatnom Poljopromu da uređuje grad iako Velika Gorica ima za te poslove svoju tvrtku, a pogoduje i drugim privatnim poduzetnicima trošeći novac iz proračuna
I Velika Gorica ima svoju Fimi mediju! Iako je obim pogodovanja znatno manji nego u slučaju Ive Sanadera, ipak je način djelovanja velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića više nego zanimljiv. Stoga su Velikogoričani iznijeli novinaru 7Dnevnog svoje sumnje na ponašanje svog gradonačelnika nakon što su protiv njega podnešene i kaznene prijave.

Dražena Barišića je Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo 18. prosinca 2014. s 10.000 kuna jer je djelomično i netočno upisao imovinu u imovinsku karticu. Njegovi udjeli u kući i zemljištima nisu bili precizirani, pa je gradonačelnik prijavljen da netočno izvještava javnost o svojoj imovini. Proces protiv njega, Povjerenstvo je vodilo od lipnja 2014. do prosinca, ali je njegov krimen nastao još u prvom mandatu gradonačelnika, 2009. godine. Pritom nije riječ samo o omaški, već o netočnoj informaciji koja se plasirala godinama i zato je samo Povjerenstvo moglo kazniti Barišića. No, čini se da tu nije nije kraj njegovim zlouporabama.

Proslava za 323 uzvanika

Barišića sumnjiče građani Velike Gorice da je počinio i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, jer su njegova pobjeda i izbor na lokalnim izborima u Velikoj Gorici 2013., proslavljeni 6. srpnja 2013. na privatnom imanju jednog od kooperanata gradske tvrtke VG Komunalac d.o.o., Zlatka Križanića iz Hrašća, vlasnika tvrtke Poljoprom i to na području grada Zagreba.

Iako Velika Gorica ima svoje komunalno poduzeće Komunalac, interesantno je da Poljoprom održava velikogoričke zelene površine i za taj posao dobiva izuzetna sredstva. Pritom nikome nije jasan angažman tvrtke Poljoprom, jer Komunalac ima dovoljno ljudi i opreme da sam odradi njihov posao. Jer, čemu pogodovati privatnoj tvrtci, ako postoje kapaciteti za samostalan rad komunalnog poduzeća u vlasništvu grada, ako u svemu tome osobnog interesa nema i sam gradonačelnik?!

No, velikogoričku javnost je zanimalo i tko je i kako podmirio troškove proslave koja je trajala od 10 sati 6. srpnja 2013. do ranih jutarnjih sati idućega dana, organizirana za 323 uzvanika. Jer, ako je plaćena novcem iz proračuna, onda je riječ o nenamjenskom trošenju i zlouporaba položaja i ovlasti, a ako je sredstva osigurao domaćin Zlatko Križanić, onda se svakako radi o zlouporabi položaja i ovlasti, jer ne vjerujemo da bi itko bez valjanog razloga u nečije ime počastio više od tristo ljudi, a isto je tako nerealno da su uzvanici sami sebi ponijeli sendviče i piće. Dakle, ostaje pitanje, koliko je koštao piknik gradonačelnikove zahvale, te tko ga je i kojim sredstvima platio?

Krajem 2013. donesen je treći rebalans proračuna Grada Velike Gorice, te druge Izmjene i dopune Programa održavanja gradske komunalne infrastrukture. Stavka za održavanje zelenih površina povišena je za 1,540.000 kuna, uz objašnjenje da je to učinjeno zbog uređenja grada u povodu ulaska Hrvatske u EU. Međutim, Grad nije posebno uređen, ali su sredstva potrošena u nešto što je ostalo nerazjašnjeno. Velikogorička javnost je odmah ismijala takvo obrazloženje, tvrdeći da su tim sredstvima plaćeni najvećim dijelom radovi tvrtke Poljoprom vlasnika Zlatka Križanića. Treba li pritom posebno naglašavati da je suradnja velikogoričkog Komunalca i Poljoproma i započela u vrijeme prvog gradonačelnikovog mandata od 2009. do 2013. godine!?

Skupi zakup poslovnog prostora

Gradonačelnik Barišić je prouzročio štetu proračunu Grada Velike Gorice sklopivši i nepovoljan ugovor s tvrtkom Lapor o zakupu poslovnog prostora po nerealno visokoj cijeni za današnje prilike. Prostor je zakupljen za 10 eura po četvornom metru, plus PDV. Ta je “operacija” izvedena smišljeno, jer je za najam prostora raspisan javni pozivni natječaj 20. siječnja 2014., koji je okončan Zaključkom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja samo osam dana kasnije. Možda ta gradska poslovna odluka i ne bi bila toliko sumnjiva da tvrtka Lapor nije u vlasništvu Milana Večkovića, velikogoričkog poduzetnika, koji je svojedobno kupio zemljište od općine Pokupsko, da bi ga ubrzo prodao supruzi gradonačelnika Barišića, Nikolini Vučković Barišić, koja je također kupila jednu česticu na istoj lokaciji od općine Pokupsko. Vjerojatno je tako trebalo “okrupniti” parcelu, ali je bilo malo “nezgodno” da gradonačelnikova supruga kupuje puno zemlje od načelnika općine Pokupsko. No, na tom je zemljištu gradonačelnik Barišić sagradio vikendicu tijekom 2013. godine. Međutim, javnosti nije dao niti suvislo objašnjenje o porijeklu novca za kupnju zemljišta – Nikolinina kupnja od općine koštala je 136.846 kuna, a kupnja od Večkovića 160.484 kuna, dakle ukupno 297.330 kuna + novac za gradnju vikendice. Taj “graditeljsko-poduzetnički pothvat” razotkriven je i objelodanjen velikogoričkoj javnosti tijekom kampanje za lokalne izbore 2013. godine. Ispostavilo se da je gradonačelnik, transakcije o kupnji zemljišta i gradnji vikendice, “zaboravio” unijeti u dužnosničku imovinsku karticu, a iz dotad prikazane imovine nije mogao isfinancirati kupnje zemljišta i gradnju vikendice, te je sada predmetom istrage.

“Poslovi” gradonačelnika Barišića

No, pritom je najmanji problem što ta imovina nije unesena u dužnosničku imovinsku karticu. Glavni problem ostaje, na koji je način ona plaćena, a po svemu sudeći, odgovor na to pitanje daje upravo ovogodišnji ugovor o najmu poslovnog prostora s tvrtkom Lapor. Velikogorička javnost se istodobno čudi takvom ugovoru, jer je početkom godine Grad preko svojih komunalnih trgovačkih društava kupio nekoliko tisuća četvornih metara poslovnog prostora od tvrtke Goričanka u stečaju. No, iz dostupne nam dokumentacije, lako je vidljiva povezanost takve “poslovne suradnje” gradonačelnika Barišića i poduzetnika Milana Večkovića. Ona ne staje samo na najmu poslovnog prostora ili međusobnoj kupnji i prodaji zemljišta, već se neke transakcije provode i preko Komunalnog društva Komunalac – u vidu cesija za isporučene robe i usluge – kojemu je gradonačelnik Barišić jedini član Skupštine. Istodobno je Komunalac u stalnim poslovnim i financijskim teškoćama pa mu je u siječnju prošle godine gradonačelnik Barišić odobrio pozajmicu iz proračuna Velike Gorice od 5,000.000 kuna.

Recimo stoga da je lako povezati financijske gubitke u proračunu grada Velike Gorica sa zakulisnim “poslovnim aktivnostima” gradonačelnika Barišića, pa dok on i dalje obavlja svoju dužnost prvog Velikogoričanina, protiv njega se množe kaznene prijave, a građani čekaju odgovore…

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

REPUBLIKE HRVATSKE

n/p glavnog državnog odvjetnika

Gajeva 30

10 000 Zagreb

 

PREDMET: Zahtjev za pokretanjem kaznenog postupka  protiv gradonačelnika grada Velike Gorice Dražena Barišića, r.17.ožujka 1969. Iz Gradića, Braće Radića 16, OIB 51298555571

 

Poštovani,

Porezni sam obveznik i podnosim zahtjev za pokretanjem kaznenog postupka radi kaznenog djela počinjenog na štetu Proračuna grada Velike Gorice, kojeg svojim sredstvima pune građani Velike Gorice.

Smatram da je gradonačelnik D.Barišić počinio kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti, članak 291. stavak 1 Kaznenog zakona (NN 110/97,   27/98, 50/00, 129/00, 51/01, 111/03, 190/03- odluka Ustavnog suda, 105/04,84/05,71/06,110/07,152/08 i 57/11). Kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti počinjeno je tako da je gradonačelnik prouzročio štetu Proračunu grada Velike Gorice sklopivši nepovoljan ugovor sa tvrtkom Lapor d.o.o. o zakupu poslovnog prostora po nerealno visokoj cijeni za današnje prilike i cijenu zakupa poslovnih prostora u Velikoj Gorici. Prostor je zakupljen po cijeni od 10 eur za m2 prostora + PDV (prilog račun). Čitava „operacija“ najma poslovnog prostora od tvrtke Lapor d.o.o. izvedena je smišljeno, jer je za najam prostora raspisan javni pozivni natječaj 20.siječnja 2014.godine, koji je okončan Zaključkom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja od 28.veljače 2014.godine. Možda ova poslovna odluka i ne bi bila toliko sumnjiva da poslovni prostor nije iznajmljen od tvrtke Lapor d.o.o., čiji je vlasnik gosp.Milan Večković, velikogorički poduzetnik, koji je najprije svojedobno kupio zemljište od općine Pokupsko, da bi ga ubrzo prodao supruzi gradonačelnika Barišića, gđi Nikolini Vučković Barišić, koja je također kupila česticu na istoj lokaciji od općine Pokupsko. Vjerojatno je trebalo „okrupniti“ parcelu, ili je bilo „nezgodno“ da gradonačelnikova supruga „puno“ kupuje od načelnika općine Pokupsko (zametanje tragova). Uglavnom, na predmetnom zemljištu gradonačelnik Barišić pod sumnjivim je okolnostima i bez dokaza o porijeklu novca  sagradio „vikendicu“ tijekom 2013.godine. Osim porijekla novca za gradnju vikendice, nikad javnosti nije dano niti suvislo objašnjenje o porijeklu novca za kupnju zemljišta (Nikolinina kupnja od općine-136.846,00 kn i Nikolinina kupnja od Večkovića 160.484,00 kn, dakle ukupno 297.330,00 kn + novac za gradnju objekta „vikendice“). Ovaj „graditeljsko-poduzetnički pothvat“ razotkriven je i objelodanjen velikogoričkoj javnosti tijekom kampanje za lokalne izbore 2013.godine. Ispostavilo se da je gradonačelnik „zaboravio“ transakcije o kupnji zemljišta i gradnji vikendice unijeti u svoju dužnosničku imovinsku karticu, a iz dotad prikazane imovine u dužnosničkoj kartici nije mogao izfinancirati kupnje zemljišta i gradnju vikendice, te je sada predmetom istrage Povjerenstva za sukob interesa (objavljeno nedavno u televizijskim vijestima). No najmanji problem je to što ta imovina nije unesena u dužnosničku imovinsku karticu. Glavni problem je na koji je način ista izfinancirana, a smatram da odgovor na ovo pitanje daje upravo ovogodišnji ugovor o najmu poslovnog prostora. Velikogorička javnost čudom se čudi takvom ugovoru, jer je početkom godine grad preko svojih komunalnih trgovačkih društava kupio nekoliko tisuća m2 poslovnog prostora od tvrtke Goričanka u stečaju d.o.o. Sukladno meni dostupnoj dokumentaciji vidljiva je povezanost poslovne suradnje gradonačelnika Barišića i poduzetnika Milana Večkovića. Ta suradnja ne staje samo na najmu poslovnog prostora, međusobnoj kupoprodaji zemljišta, već se i određene transakcije odvijaju i preko komunalnog društva VG Komunalac d.o.o., kojemu je gradonačelnik Barišić jedini član Skupštine Društva, u vidu cesija za isporučene robe i usluge ( Komunalcu od strane Lapor d.o.o. u vlasništvu Milana Večkovića). VG Komunalac u kontinuiranim je poslovnim teškoćama i u siječnju 2014.godine odobrena mu je od strane gradonačelnika Barišića pozajmica iz Proračuna grada Velike Gorice u iznosu od 5.000.000,00 kn.

Svakako smatram da je potrebno istražiti pozadinu gore opisanih radnji i postupanja gradonačelnika Barišića, jer dokumentacija koju Vam dostavljam u prilogu pobuđuje opravdanu sumnju u kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

 

Prilozi:

  • Zaključak o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja
  • Račun br. 109-1-1 od 01.05.2014.
  • Ugovor o kupoprodaji nekretnina između općine Pokupsko i Milana Večkovića
  • ZK uložak iz kojeg je vidljivo da je nekretnina prodana Nikolini Vučković Barišić
  • Ugovor o kupoprodaji između općine Pokupsko i Nikoline Vučković Barišić
  • Preslike nekih cesija Grada, VG Komunalca i dobavljača

HOP

 

 

 

 

 

 

U Velikoj Gorici, 24.lipnja 2014.