DUBROVAČKI SLIKAR STJEPKO MAMIĆ IZLAŽE NA PRESTIŽNOM SALONU ART CAPITAL U PARIZU

0
2764

POD SVODOM POVIJESNOG ZDANJA GRAND PALAIS MREŽA DUBROVAČKOG KAPETANA STJEPKA MAMIĆA PLIJENI PAŽNJU BROJNE PUBLIKE

Stjepko Mamić po šesti put predstavio je svoja umjetnička djela pariškoj publici, prvi put u čuvenoj Grand Palais, nakon izložbi na Eiffelovom tornju i prostoru Muzeja Louvre   

U grandioznom zdanju povijesne Grand Palais u Parizu 15. veljače 2017. god. otvorena je izložba Art Capital  koju zajedno organiziraju četiri najvažnija  povijesna salona  umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih slikara), Salon Comparaisons ( Salon Usporedbe), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon des Independants ( Salon samostalnih umjetnika ). Povijest pariških salona seže u davnu 1663. godinu kada je Colbert  po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie; kasnije se ta tradicija nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara, prije kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Tako se i ovogodišnji Art Capital, koji traje od 15.-19.veljače 2017. godine, održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske  Republike Gospodina Francois Hollandea, uz suradnju ministrice kulture i komunikacija Gospodje Audrey Azoulay i Gospođe Sylviae Hubac u svojstvu predsjednice Udruženja Nacionalnih muzeja Francuske-Grand Palais a koje su uz predsjednike Salona  umjetničkih udruženja otvorile Art Capital uz prigodan kulturno-umjetnički program i domjenak. Vernissage je održan u utorak 14. veljače od 15 do 22 h. u Grand Palais čemu je nazočio veliki broj uglednih osoba iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske uz nekoliko delegacija stranih zemalja iz cijelog svijeta. 

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić izlažio je u Salonu du Dessin et de la peinture a  l’eau dvije slike: Net-Paris Edition i St. Pierre. Slika s njegovim prepoznatljivim motivom ribarske mreže i prikaza podmorja ispod morske površine tijekom tradicionalnog noćnog ribanja “na fero”, privukla je pažnju brojnih posjetitelja Salona, od kojih je za svoj rad dobio komplimente.stjep

Prema službenim podacima samo prvog dana za vrijeme vernissagea Art Capital je posjetilo 12.000  posjetitelja. Stjepko Mamić je jedan od malobrojnih pozvanih stranih umjetnika kojih je bilo ukupno osamnaest u Salonu na kojem izlaže a ujedno i jedini od Odbora Salona pozvani umjetnik iz Hrvatske. 

Vernisageu su nazočili  članovi našeg Veleposlanstve u Francuskoj: dr.Ivo Goldstein veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu sa suprugom i Gospođa Lidija Vizek-Mrzljak, savjetnica za kulturu, frankofoniju i iseljeništvo u VRH u Parizu  kao i veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj Gospođa Corinne Meunier, koja sa suprugom gospodinom Philippeom Meunierom naizmjenično obnaša  dužnost veleposlanika R. Francuske u R. Hrvatskoj.

Art Capital kao najprestižnija izložba u Francuskoj  nastala je  voljom pariških Povijesnih Salona ( Salons Historiques) u Grand Palais za ujedinjenje njihovih snaga i različitih načina rada i trendova u umjetnosti kako bi stvorili jedan novi inovativni i jedinstveni umjetnički događaj. Art Capital održave se od 2006. god.pod svodom  povijesnog zdanja Grand Palais.

Stoga je uvrštenjem u službeni program Stjepku Mamiću  ukazana iznimna čast ali i Hrvatskoj i

n

jegovom rodnom Dubrovniku u kojem živi i stvara. Jer biti dijelom povijesnih Salona ujedinjenih u Art Capital je od ogromnog značaja i privilegija za svakog umjetnika, osobito uzevši u obzir činjenicu  da su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1663. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali počev od Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec,  Odilon Redon, Paul Signac, Louis Berthomme Saint-Andre, Robert Cami, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac ,Vlamnick, Rene Magritte, Picasso, Salvador Dali, Bernard Buffet i mnogi drugi.

Svako izdanje Art Capital ima veliku posjećenost od cca 35 000-40 000 posjetitelja koji vide radove  odabranih 2000 umjetnika (slikara, skulptora, grafičara, fotografa, arhitekata) sukladno čemu se izložba Art Capital u Grand Palais etablirala na francuskoj likovnoj sceni kao glavni događaj te  najvažnije i najveće okupljanja umjetnika iz Francuske i svijeta.