ZET K. URLIČIĆ OBEĆAO MANJU PRETPLATU I POSTAO RAVNATELJ HRT-a, IAKO JE ON KRIVAC TEHNOLOŠKOG ZAOSTAJANJA HRT-a

0
3061
????????????????????????????????????
Između osam kandidata koji su se prijavili za natječaj glavnog ravnatelja HRT-a, u Saboru je potvrđen Kazimir Bačić, drugi kandidat vladajuće koalicije. Kao i uvijek, iz oporbe stižu glasovi kritike i zahtjevi za promjenom onoga što oporba, da je na vlasti, nikada ne bi željela promijeniti (Stazić, Pupovac, Bauk). Interesantno je da je Božo Petrov pristao na tog kandidata samo stoga što je dao jamstvo da će smanjiti pretplatu na 65 kuna umjesto dosadašnjih 80. No, navodno je i prvotni kandidat vladajuće koalicije za ravnatelja HRT-a Blago Markota jednako kao i Bačić dao jamstvo o istom smanjenju pretplate, tako da razlog Bože Petrova u ovom slučaju otpada.
Po mom mišljenju, obavezna televizijska pretplata državne televizije je neutemeljena, pogotovo stoga što program HRT-a svojom negledljivošću nije zaslužio nikakvu nagradu iz privatnih džepova građana. Monopol je zaštićen, samo što je njegova mjesečna cijena smanjena. Opet jedan kompromis. Javna televizija također ne uspijeva pokriti svoje troškove bez reklama, baš kao ni privatna, tako da se i te granice između “komercijalne” i “nekomercijalne” javne televizije polako brišu, bar kad je o HRT-u riječ.
Kazimir Bačić je dugogodišnji rukovoditelj televizijske tehnike na HRT-u, a došao je s ETF-a. Tehnička inteligencijeđa, neki će reći. Drugi će s pravom pomisliti na to da se vođenje i određivanje programskog sadržaja nacionalne televizije i njegove kvalitete ne bi trebale prepustiti nekome tko je dosada bio zadužen samo za tehničku stranu HRT-a.
No, kada je o tehničkoj kvaliteti riječ, upućeni nisu previše oduševljeni izborom Bačića jer je dosada HTV u tehnološkom smislu zaostajao za EU i ostatkom Europe. Neki idu toliko daleko da smatraju upravo Bačića glavnim krivcem što se danas emitira u SD a ne u HD visokoj rezoluciji kao npr. TV Slovenija. U HD je HRT emitirao eksperimentalno, na drugom programu tek tijekom Europskog prvenstva 2016. godine. Bačić je u svojstvu tehničkog rukovoditelja upravljao s 950 zaposlenika.
Inače je Kazimir Bačić zet poznate voditeljice i urednice HRT-a Ksenije Urličić.
I. R.
HOP