Dosta konfuzna priprema hrvatske diplomacije za skup u Rimu

0
1060

“Europa više brzina o kojoj se izrazito puno govori postoji i danas. Hrvatska je novija članica i nastoji dobiti pozitivnu evaluaciju ulaska u Schengenski prostor, nastoji ispuniti kriterije za eurozonu (…) Za nas je bitno da taj proces Europe više brzina bude uključiv. Ja se čvrsto suprotstavljam jednoj evoluciji stanja u kojem će se stvoriti direktorij od pet najutjecajnijih članica koje onda za druge odlučuju o svemu”, kazao je Plenković prije puta u Rim. u kojem se održava skup u svezi budućnosti unije.

Američki pogled na uniju se mijenja, Rusija se nameće kao problem s druge strane, a Hrvatska plovi na vrlo nemirnom brodu. Destabilizacija Hrvatske vrlo je lako moguća, što je problem veliki za zemlju prepunu korupcije. Slučaj Agrokor je pokazao kako se destrukcija zemlje lako provodi jer prehrambeni lanac države  u rukama jednog čovjeka, pa tko kontrolira Todorića kontrolira i cijenu hrane u zemlji.  Ruska kontrola i eu politička pripadnost zemlje za sada cijepaju jedinstvo zemlje.

Jučer do kasno u noć hrvatska diplomacije je spremala strategiju i pripreme za ovaj bitan skup o EU. Danas nam je rečeno kako je dosta konfuzno stanje u samoj pripremi za skup naše diplomacije. Naši diplomati iz Italije skupljeni u Rimu spremaju platformu u svezi ovoga skupa. Iako naš premijer hini bitnost naše delegacije na skupu, ipak će sve ovisiti o vodećima zemljama unije, odnosno hoće li iste uniju kontrolirati svojom moći na uštrb slabijih zemalja, što bi za Hrvatsku bilo pogubno.

HOP