GBU-43, poznata i kao majka svih bombi bačena u Afganistanu upozorenje je i Hezbollahu

0
2229

Prema izvješćima u četvrtak, US Air Force napali su teroriste  u Afganistanu koristeći najveću ne-nuklearnu bombu u svom posjedu. Bomba, koja teži 9.500 kg, eksplodirala je u Nangarharu, provinciji u istočnom Afganistanu.
GBU-43, poznata i kao majka svih bombi, najveća je konvencionalna bomba u američkoj vojsci, a druga najmoćnija na svijetu. Prema izvješćima, bomba je ciljala ISIS. Ovo je prvi put da se bomba koristi u borbi.
Ogromna bomba bila je izbačena uz pomoć velikog Hercules transportnog zrakoplova. Nakon izlaska iz zrakoplova, poseban padobran se otvori i  uspori brzinu bombe. Na unaprijed određenoj visini iznad tla, bomba eksplodira i na taj način značajno povećava razorno djelovanje.
„Ciljan je sustav tunela i pećina koje ISIS borci koriste za slobodno kretanje, u svezi lakšeg ciljanja američkih vojnih savjetnika i afganistanskih snaga na tom području”, rekao je izvor Bijele kuće tajnik Sean Spicer.

„Sjedinjene Države shvaćaju borbu protiv ISIS vrlo ozbiljno i kako bi se pobijedile grupe  moramo uništiti operativni prostor, što smo i učinili. Sjedinjene Države poduzele su sve mjere opreza potrebne kako bi  spriječile civilne žrtve i kolateralne štete kao posljedica operacije.”

Amerikanci ovim potezom upozoravaju i Hezbollah što će se dogoditi u slučaju da nastave provocirati Izrael. Svijet nikada nije bio bliže globalnom sukobu.

HOP