72. KOMEMORACIJA NA BLEIBURGU – SIMBOL STRADANJA HRVATSKOG NARODA I NJEGOV KRIŽNI PUT

0
3108

Jučer je obilježena 72 godišnjica stravičnog pokolja nad hrvatskim narodom u Bleiburgu. Prema podacima organizatora, na komemoraciji hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju se ove godine okupilo oko 15.000 ljudi. Još i danas, nakon 72 godine potrebno je istaknuti da ne postoji hrvatska obitelj koja nije izgubila jednog ili više svojih članova u tom masakru nad hrvatskim narodom, izvršenog 15. svibnja 1945. Bilo kakvo sjećanje ili istraživanje te strahovite pogibije hrvatskih vojnika i civila bilo je strogo zabranjeno za vrijeme gotovo pola stoljeća jugokomunističke vladavine u Hrvatskoj. I u dva i pol desetljeća države Hrvatske se još uvijek plasiraju laži o tom strahovitom sakaćenju i genocidu hrvatskog naroda izvršenom u suglasju Titove armije i savezničke britanske vojske. Lažiranje je išlo toliko daleko da je prema izvještaju štaba 12. divizije Jugoslavenske armije ubijeno samo 27 ljudi od 93.000 (koji su naravno svi – bez obzira radilo se o civilima ili vojnicima – nazvani “neprijateljskim vojnicima”).

Hrvatski narod se nikada nije oporavio od ovih gubitaka, zbog čega je narod spontano nazvao ovaj pokolj u Bleiburgu križnim putem. Generacije naših očeva i majki, kao i naših baki i djedova još uvijek se teško nose s gubicima svojih voljenih, o čijem nestanku i smrti nemaju nikakvih podataka niti saznanja. Počinjen je stravični zločin nad čitavim hrvatskim narodom koji se skriva, zataškava i lažira već 7 desetljeća, što duboku ranu u tkivu hrvatskog naroda čini neizlječivom, baš kao što su i gubitci života najboljih hrvatskih sinova i kćeri (i u zadnjem Domovinskom ratu) postali nenadoknadivi. 

Na komemoraciji ovog zločina nad hrvatskim narodom prisustvovali su potomci pobijenih Hrvata iz same Hrvatske, kao i hrvatske dijaspore. U ime Hrvatskog sabora komemoraciji je nazočilo izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Sabora.

 

Ingrid Runtić

HOP