Vlada mirno gleda: Hamović želi uništiti dolinu Neretve i iz HEP-a izvlači milijarde

0
3720

Izbor iz regionalnog tiska u svezi tajkuna Hamovića, koji ugrožava energetske i privredne potencijale Hrvatske;

– EFT u ovoj godini očekuje oko 350 miliona eura prometa na teritoriji centralne i jugoistočne Evrope. Koristimo usluge desetak banaka, među kojima je i moskovska “Evroaksis banka”. Razlog što koristimo njihove usluge je to što je u pitanju dobra banka. Međutim, ne koristimo njihove kreditne linije, mada mislim da ne bi bilo loše i da ih koristimo. Zato banke i postoje.-rekao je 2004. godine kralj struje u regiji Vuk Hamović.

Evroaksis banka” je jedna od vodećih ruskih banaka sa godišnjim obrtom od četiri milijarde dolara. Preko nje radi polovina srpske privrede. Koliko mi je poznato, Narodna banka Jugoslavije u njoj drži depozite posljednjih 15 godina- bila je svojevremeno bitna konstatacija.

Podnijetim prijavama od strane policije protiv bivših funkcionara elektroprivrede Ljubomira Gerića, Bladimira Marjanovića, Dragana Vignjevića i Danice Vuković otvorena je nova stranica strujne afere, početak koje datira od 2001. godine. Prema podnijetoj prijavi, spomenuti rukovodioci su sklapanjem štetnih ugovora u razdoblju od 2001 do 2004. godine s tvrtkama Energy Financing Team (EFT) i Interface, registriranima u Velikoj Britaniji, nanijeli štetu EPS od 12,7 milijuna dolara, a za toliko pribavili korist spomenutim kompanijama vlasnici kojih su tajkuni Vuk Hamović i Vojin Lazarević. -pisao je Poslovno hr 2007. godine, Srbija je po toj priči oštećena 13 milijuna dolara.

Hamović želi uništiti plodna polja u dolini Neretve

Sud u Banjoj Luci odbacio je prigovore vlasti iz Federacije BiH po kojima bi izgradnja hidroelektrane Dabar u sklopu projekta Gornji horizonti u istočnoj Hercegovini ugrozila rijeku Bunu i donji sliv Neretve, na što je upozorilo i više udruga te stručna javnost.

Kako su u petak izvijestili tiskani mediji u BiH, Okružni sud u Banjoj Luci odbacio je tužbu ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH protiv resornog ministarstva iz Republike Srpske koje je odobrilo Studiju utjecaja na životnu sredinu za izgradnju hidroelektrane Dabar kod Nevesinja. Vlasti u Federaciji BiH zatražili su obustavu izgradnje hidroelektrane tvrdeći da će preusmjeravanje voda značajno utjecati na slivove rijeka Bune i Neretve te da se njezinom izgradnjom krše međunarodne konvencije iz područja zaštite životne sredine.

Po navodima ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, odlukom nadležnog suda otklonjene su sve pravne prepreke za izgradnju HE Dabar, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Navodi se da je Sud u Banjoj Luci prihvatio objašnjenje ministarstva iz Republike Srpske da su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti za izgradnju hidroelektrane.

Udruge za zaštitu okoliša i dio stručne javnosti posljednjih godina stalno upozoravaju da će izgradnja niza hidroelektrana u sklopu projekta Gornji horizonti, kao dio megaprojekta hidrosustava na rijeci Trebišnjici, prevesti velike količine vode slivovima Bune, Bunice i Bregave, što bi se osobito negativno moglo odraziti na donji tok Neretve.-piše Slobodna Dalmacija 2014. godine.

Protiv najvećeg balkanskog preprodavca struje, vlasnika firme EFT EnergyFinansing TeamVuka Hamovića, zbog sumnje u prevare i trgovanje dugovima, poslednjih godina su vođene istrage u Srbiji, BiH, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Ali, bez obzira na to, ovaj ćutljivi gospodar Srbije iz senke, već godinama vlada “iz kese” tako što prodaje električnu energiju iz Srbije okolnim zemljama, ali je i uvozi pa preprodaje Srbiji! Jednom rečju, reč je o čoveku koji je postavio “strujni šalter” na koji dolaze milioni ljudi iz regiona!

Mnoge zemlje ne žele da ga vide, a još manje da sa njim sklapaju krvopijske ugovore o prodaji struje. Više puta su istražni organi iz Londona, preko kancelarije Visokog predstavnika za BiH, upozoravali da je Vuk Hamović doslovno plaćao mito svakom bitnijem političaru u oba “dejtonska entiteta”!

  Ipak, Hamovića danas sa pravom smatraju apsolutnim kraljem struje na Balkanu, a brojne države ga imaju na svojim neformalnim crnim listama, mada su i dalje prisiljene da sarađuju sa njim zbog dugoročnih ugovora koje je ovaj međunarodni hohštapler prethodno sklopio sa njima. Kakve su zarade u pitanju, govori i podatak da je samo u jednoj godini ostvario prihod od 974 miliona evra!

Takođe, za samo jednu godinu, Hamović je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) odjednom prodao struje za 91 milion evra i time pokrio više od trećine uvoznih potreba Hrvatske! Kada se tome pridoda i količina energije koju Hamović HEP-u prodaje na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, u konačnom zbiru njegov EFT pokriva oko deset odsto ukupnih hrvatskih potreba za električnom energijom!

 Na trećem mestu po količini električne energije prodate HEP-u  nalazi se preduzeće Rudnap  ovdašnjeg tajkuna Vojina Lazarevića, najbližeg saradnika Vuka Hamovića u firmi EFT.  On je, u jednom jedinom poslu, uspeo da  Hrvatskoj elektroprivredi proda električne energije u vrednosti 43,7 miliona evra!  Njegova hrvatska podružnica Rudnap energija prijavila je prihod od samo 4,7 miliona evra, dakle, isto koliko i Hamović, a većinu uplata budžetu R. Hrvatske je izvršena sa nekoliko inostranih računa…

U Hrvatskoj se oko toga podigla velika galama, pa je usledio napad na HEP. Pale su teške optužbe da je ova firma omogućila Hamoviću i Lazareviću izbegavanje plaćanje poreza u Hrvatskoj. Isti skandal se dešavao i u još tri bivše jugoslovenske republike, ali ovoj dvojici očito niko ništa ne može. Jer, Hamović u 18 zemalja godišnje obrne oko milijardu dolara! A, tim parama može da se kupi svako u tekućoj krizi…

Sa druge strane, Vuku Hamovću je u poslu pomogao i njegov “partizanski pedigre”. Rođen je 1949. godine u Beogradu, otac mu je bio Titov general Rade Hamović (u ratu je imao nadimak, “Rade sa Romanije”), a majka,  Ljerka Dubrešić, takođe partizanka. Po “muškoj liniji” nasledio je trgovački talenat, jer su njegovi preci bili pomalo šverceri a pomalo legalni trgovci hranom i kafom na teritoriji Austro-Ugarske.

Malo je poznato, ali je Vuk Hamović jedva dočekao da pređe iz državnog u privatni sektor raspadom Jugoslavije (a radio je na visokim pozicijama u Energoprojektu i tadašnjoj Energodati koja je u to vreme bila pred stvaranjem prvog jugoslovenskog PC računara).

Čim mu se ukazala prilika, registrovao je preduzeće zajedno sa izvesnim Aleksom Klormanom. Firmi su dali ime Milnah. Ni tu se ne zadržava puno, i čim su zavedene ekonomske i druge sankcije 1992. godine odlazi za London, te tamo “razvija ideju” o trgovini strujom u zemljama bivše Jugoslavije i šire. Uz čiju pomoć, to je za javnost ostala tajna ali, sa kakvim ciljem, postaće jasno 2000. godine kad počinje sa radom njegova firma EFT…

Od tada pa sve do danas, Hamović je “porastao” toliko da ga svrstavaju među vodećih pedeset bogataša Evrope. Potpuno je stavio pod kontrolu elektroenergetski promet u pet zemalja nekadašnje Jugoslavije, ali i još nekoliko balkanskih zemalja. Ali, ko njega kontroliše i gde sedi ta kontrola?-piše Tabloid.

Uz silne istrage, sin partizanskog heroja okupirao je regiju. Uništava sve pred sobom, bez da pravosuđe trepne, a Hrvatska tolerira njegov opasan bezobrazluk jer ovisi o njegovim izvorima struje.

20170629132601939

HOP