Gadljive podvale na Direktno.hr objavom lažne vijesti o posjetu predsjednice Australiji

0
17069

Antun Babić

Gadljive podvale na Direktno.hr

antun-babic1

 

U osvrtu na moj komentar o posjetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Australiji, iz pera izvjesnog Marijana Opačka, portal Direktno hr objavio je nešto što bi američki predsjednik Donald Trup nazvao “fake news” ili na hrvatskom – lažna vijest. Dakle, taj se portal služi istim metodama kao i CNN, koji o Trumpu i njegovoj administraciji objavljuje lažne vijesti..

U komentaru pod naslovom “Kolinda je izbjegla Poglavnika, šačici se zamjerila, ali dobro je učinila”, stoji “da sam ja predsjednici države zamjerio što nije posjetila Hrvatski dom u Melbourneu, u kojemu je smještena i bista Ante Pavelića”. To je čista neistina, tj. namjerno podvaljena laž. Ne znam iz kojih razloga je plasirana, ali mogu pretpostaviti tko stoji iza te velike laži.

O posjetu predsjednice Australiji napisao sam dva komentara:
“Zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, usamljena predsjednica države” (3. kolovoza 2017.) i “Predsjednice, nije pošteno” (15. kolovoza 2017.). Ni u jednom od ta dva komentara nisam na bilo koji način pozivao predsjednicu države da službeno posjeti Hrvatski dom u Melbourneu, niti sam joj u tim člancima, a ni osobno u mojim privatnim mislima, zamjerio što taj Dom nije posjetila. Da stvar bude savršeno čista, ni u jednom od tih komentara nisam ni jednom riječi spomenuo Hrvatski dom u Melbourneu. Oba komentara bjavljena su na više portala, kao i na mojem facebook profilu, pa tu čnjenicu nije teško provjeriti. Sve što sam želio je, ne prvi puta, predsjednici ponuditi moje javno razmišljanje, koje ona nema nikakvu obavezu prihvatiti.

Već više od četrdeset godina u mojim javnim nastupima i pisanim komentarima u Australiji do 1990., te u Hrvatskoj od 1990. zastupao sam, i danas zastupam, zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. Kao što sam u tom zajedništvu prije četrdeset godina vidio najveću snagu hrvatskog naroda u stvaranju samostalne i demokratske hrvatske države, tako i danas bezuvjetno vjerujem da se današnji put u svekoliku propast hrvatske države može spriječiti samo kroz novo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, kako ga je 1990. ostvario prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

IMG_2747

Domovi su okupljali Hrvate u Australiji od 1960. godine

Kao jedan od vodećih aktivista u hrvatskoj zajednici u Australiji od 1973. do odlaska u Hrvatsku 1990., u mojem komentaru “Predsjednice, nije pošteno”, naročito sam želio skrenuti pozornost Hrvatima u domovini, kako je cijela hrvatska zajednica u Australiji od 1960. godine bila okupljena oko hrvatskih domova u više od dvadesetak gradova u Australiji. Kao suprotnost Titovoj komunističkoj i velikosrpsko-četničkoj Jugoslaviji, tadašnji hrvatski politički emigranti i iseljenici odlučili su slijediti Pavelića i NDH. To im je i službena Australija dozvoljavala, jer su njezini najviši državni predstavnici diljem Australije rado dolazili u te hrvatske klubove. Dakle, stvaranje tih hrvatskih klubovao bio je odgovor na strašne patnje koje je hrvatski narod prolazio u Titovoj Jugoslavije, a posebno nakon Drugg svjetskog rata – Bleiburg i više tisuća stratišta u kojima i danas leže brojne nevine hrvatske žrtve.

Ovdje moram sasvim jasno reći kako sam bio i među prvima u iseljeništvu koji su odmah prihvatili poruku dr. Tuđmana o zajedništvu djece ustaša i komunista. To sam u MVP-u 1991. i dosljedno prakticirao. Tada sam imao veliki politički utjecaj, ali nikoga od komunista i bivših jugoslavenskih diplomata nisam dirao, a još manje progonio. Nažalost, kad su se oni dočepali vlasti, progonili su mene.

U prvom komentaru pred odlazak predsjednice države u Australiju želio sam da iskoristi tu povijesnu priliku, te da pošaljem jasan signal kako Hrvatska poštuje svoje iseljenike, ta da će Kolinda Grabar-Kitarović imati priliku anulirati sve negativne odnose koje je nova hrvatska država razvijala i jačala prema hrvatskom iseljeništvu od 2000. godine.

Promašena velika prilika za povratak povjerenja hrvatskih iseljenika

U tom sam kontekstu želio i bio uvjeren da će predsjednica pozvati na sastanak predstavnike svih hrvatskih klubova, društava, udruga i hrvatskih organizacija u Australiji u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Canberri, ili Sydneyu i Melbourneu. Svrha tog sastanka bila bi jednostavna poruka Hrvatima u Australiji i diljem svijeta:

“Hrvatska je ponovno u velikoj opasnosti. Zadnji je trenutak da u praksi ostvarimo novo i učinkovito zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, kako bi tu našu lijepu domovinu zajedno spasili od mnogobrojnih prijetnji koje se nalaze nad njezinom glavom. Evo, ja Vam kao unuka partizana, pružam poruku pomirenja, a ja Vas, zauzvrat, molim da prihvatite Domovinski rat kao temelj naše današnje hrvatske države. Mi ćemo u Hrvatskoj svim segmentima hrvatskog javnog života odbaciti zločinca Tita i njegov komunizam, a vi prihvatite novu hrvatsku državu kao demokratsko društvo u kojem nema mjesta ni komunizmu, ni fašizmu ili bilo kojem drugom obliku totalitarizma”.

Dobro poznavajući Hrvate u Australiji, a iznad svega razmišljanje drugog i trećeg naraštaja, takva izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović udarila bi temelje vrlo uspješnoj suradnji i zajedništvu Hrvata u Australiji i Republike Hrvatske. Bio bi to I početak vraćanja povjerenja hrvatskih iseljenika prema Republici Hrvatskoj. Tko u Hrvatskoj ili u iseljeništvu ne podržava takav pristup rješavanju sadašnjeg velikog raskola između Hrvatske i njezinog iseljeništva, ne želi dobro ni Hrvatskoj ni iseljeništvu.

IMG_2754 (1)

Centar hrvatske zajednice u Geelongu

Što se pak tiče boravka predsjednice države u državi Viktoriji, ako je već htjela, a morala je to učiniti kao državnik, izbjeći dolazak u Hrvatski dom u Melbourneu (Footscrayu), imala je priliku otići u vrlo reprezentativan Centar hrvatske zajednice u Geelongu, u kojem se nalaze samo državna obilježja Australije i Republike Hrvatske. Dakle, namjerno je pravila kompromis, koji je doveo do nezadovoljstva i nove podjele među Hrvatima u Australiji.

Kad već govorimo o službenim posjetama hrvatskim klubovima u Australiji, u kojima se nalaze obilježja iz Drugog svjetskog rata (velika većina), želim još jedanput podsjetiti da je nama hrvatskim diplomatima u Australiji 2010. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Gordana Jandroković poslao pismeni naputak da ne idemo u te klubove.

Tri godine kasnije, što je za svako čuđenje i nevjerovanje, do promjene te politike došlo je u vrijeme kad je ministrica vanjskih poslova bila protuustaški i protuhrvatski jako nabrušena Vesna Pusić. Naime, ukratko nakon mojeg odlaska iz Melbournea s dužnosti generalnog konzula u kolovozu 2013. godine, u Melbourne je u službenu posjetu državi Viktoriji došao novi hrvatski veleposlanik u Australiji, dr. Damir Kušen. Tijekom tog posjeta u danas “spornom” Hrvatskom domu u Melbourneu (Footscrayu) organiziran je javni prijem za veleposlanika dr. Kušena. Tijekom njegovog obraćanja članovima tog kluba, dr. Kušen je izjavio kako se on njima ispričava što hrvatski diplomati prije njega nisu dolazili u Hrvatski dom u Melbouneu. Prije Jandrokovićevog naputka, ja sam dolazio u Hrvatski dom, kao što su to činili i diplomati prije mene.

Govor veleposlanika dr. Damira Kušena u Hrvatskom domu snimljen je od strane većeg broja nazočnih članova zajednice, a tu vijest prenijeli su i hrvatski mediji u Australiji.

Da, riječ je o istom dr. Damiru Kušenu, veleposlaniku Republike Hrvatske u Australiji, koji je bio s hrvatske strane suorganizator službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Inače, veleposlanik je izravni predstavnik predsjednika države i same države u nekoj drugoj državi. Istina, tada je predsjednik države bio dr. Ivo Josipović, koji stalno traži ustašku zmiju u hrvatskim njedrima.

Mislim da ni najbolji politički analitičari hrvatske povijesti od 1945. ne bi mogli riješiti i dovoljno jasno definirati sve prljave poslove i radnje koje se vode protiv hrvatskog naroda kroz nepostojeći “ustašluk” među 99% hrvatskih iseljenika u Australiji. Udba je i dalje na djelu, kako u Hrvatskoj tako i u Australiji.

Uz ovaj članak donosim i sliku sastanka predstavnika hrvatske i židovske zajednice u državi Viktoriji 2012. godine, koji je održan u Centru hrvatske zajednice u Geelongu. Ako u taj Centar mogu vodeći predstavnici Židova u Australiji, nema razloga da ga ne posjete i hrvatski političari, tim više što je i taj Centar, međi inim, dao veliki doprinos promociji identiteta Hrvata u Australiji. U tom Centru je i sjedište najpoznatijeg hrvatskog folklornog društva u Australiji – HUKD “Lado”.
U Zagrebu, 17. kolovoza 2017.

Vezani tekst

Predsjednica putovanjem po Australiji podijelila Hrvate