14.8 C
Zagreb
Četvrtak, ožujak 28, 2024
Home Vijesti iz svijeta Konačno se našao slovenski stručnjak koji je popljuvao prevarantsku arbitražu

Konačno se našao slovenski stručnjak koji je popljuvao prevarantsku arbitražu

0
4768

Pogačnik za HRT: Arbitraža je ništavna, Slovenija prekšila kogentna pravila međunarodnog prava

O hrvatsko-slovenskim prijeporima vezano za arbitražu i najavu Slovenije kako će blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj u Studiju 4 govorili su bivši slovenski pregovarač Miha Pogačnik, profesorica na Pravnom faklutetu u Rijeci Vesna Crnić Grotić i bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

Miha Pogačnik, koji je prije dvije godine izjavio kako bi se slovenska strana trebala ispričati Hrvatskoj zbog skandala nakon kojeg je Hrvatska istupila iz arbitražnog spora – odluku arbitražnog suda smatra ništavnom. Smatra paradoksalnim da se danas Slovenija bavi implementacijom arbitražne odluke, a Hrvatska priznavanjem ili nepriznavanjem te odluke. “Ja kao profesor međunarodnog prava moram podvući – arbitražna presuda uopće ne postoji, ona je ništavna jer su bila kršena kogentna imperativna pravila međunarodnog prava”, naglasio je Pogačnik. “Ova presuda zbog velikih procesualnih povreda ne egzistira, ne samo u međunarodnom pravu nego u pravima svih civiliziranih država”, kazao je. Prema međunarodnom pravu, dodao je – obje se strane moraju suzdržati bilo kakve intervencije u sporna područja.

“Umjesto da Hrvatska i Slovenija surađuju, čini se kako se nastoji potencirati probleme koji se rješavaju ucjenama”, kazala je Vesna Crnić Grotić. “Situacija je gotovo šizofrena. Slovenija ucjenjuje Hrvatsku, ali politički pritisak je nešto čime se države koriste i nije protivno međunarodnom pravu. Hrvatska strana se nije dobro pripremila i na vrijeme odgovorila na arbitražnu presudu”, poručila je. Istaknula je da Sloveniji, osim razgraničenja u Savudrijskoj vali, zapravo nije ispunjen nijedan od zahtjeva. “Jasno mi je zašto jedan dio slovenske pravne struke reterira pomalo od ove presude, odnosno pokušava ponovno promovirati pregovore. S druge strane, nama, ja mislim, Hrvatskoj odgovara da imaju novu rundu pregovora u kojima će, možda čak i na temelju ove presude, moći doći do rješenja koje će ipak biti zadovoljavajuće za obje strane”, pooručila je.

“Svjedočimo podizanju predizborne temperature u Sloveniji. Možemo očekivati da će do sredine iduće godine Hrvatska biti glavna tema u Sloveniji”, kažeMiro Kovač. “Bilo bi dobro da slovenski premijer Miro Cerar dođe u Zagreb. Čujem ovdje od kolega da se to neće dogoditi. Siguran sam da razgovorom možemo riješiti granični spor na obostranu korist. Treba paziti da se u javnom prostoru koriste opasne fraze i bitno je da ribari i ljudi ne trpe nikakvu štetu”, dodao je Kovač, koji se u emisiju javio iz Tallinna. Smatra kako se slovenske prijetnje neće obistiniti.

Izvor Hrt
Hop
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com