Otkrivamo sve o zastari javne isprave i kako vas manipulira država

0
7207

REPUBLIKA HRVATSKA ,
KAZNENO I MATERIJALNO ODGOVARA, ZA IZDANE JAVNE ISPRAVE IZ DOMENE PROSTORNOG REGISTRA NEKRETNINA

vidBOŽIDAR VIDUKA magistar inženjer geodezije i geoinformatike

Isključivo pišem na veliki broj zahtjeva građana REPUBLIKE HRVATSKE , da objasnim i u preslici ako raspolažem pokažem javne isprave na osnovu kojih se određuje , odnosno utvrđuje ZASTARA javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina ?
Očito je da su tekstovi „HOP – nezavisnom news portalu“ kod građana izazvale zavidno zanimanje pa traže dodatno obrazloženje.
Osobno sam procijenio da je bolje da ponudim „HOP – nezavisnom news portalu“ da objavi predmetne podatke kako bi bili svim građanima REPUBLIKE HRVATSKE dostupni i kako bi ti isti građani bili u ravnopravnom položaju odlučivanja da li će pokrenuti pravni postupak zaštite svoga vlasništva pred nadležnim sudom.
Prvo :
Koja je zakonska osnova po kojoj smijem i po kojoj sam obavezan predmetnu informaciju iznijeti , prenijeti javnosti građanima REPUBLIKE HRVATSKE : „Sve od reda javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina : zemljišna knjiga , katastarski plan , posjedovni list , zbirka isprava pomoćnih izračuna , GUP , PUP , DOF-11 , Globalni Informacijski Sustav (ZIS) , su VAN SNAGE UPORABE , odnosno u statusu ZASTARE.“
KAZNENI ZAKON (NN broj : 125/11 , 144/12 , 56/15 , 61/15) u poglavlju „XXIX“ „KAZNENA DJELA PROTIV PRAVOSUĐA“ u dijelu NEPRIJAVLJIVANJE PRIPREMANJA KAZNENOG DJELA“ članak 301 (NN 56/15) i „NEPRIJAVLJIVANJE POČINJENOG KAZNENOG DJELA članak 302 (NN 144/12 , 56/15) definira :
Članak 301 (NN 56/15)
1) Tko zna da se priprema počinjenje kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora pet godina ili teža kazna i to ne prijavi u vrijeme kad je još bilo moguće spriječiti njegovo počinjenje , a djelo bude pokušano ili počinjeno,
– Kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine

2) Tko počini kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka glede kaznenog djela za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora,
– Kaznit će se kaznom zatvora do tri godine

Članak 302 (NN 144/12 , 56/15)
1) Tko zna da je počinjeno kazneno djelo za koje propisana kazna zatvora deset godina ili teža kazna pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja,
– Kaznit će se kaznom zatvora do tri godine

2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se službena ili odgovorna osoba koja ne prijavi počinjenje kaznenog djela za koje je saznala obavljajući svoju dužnost , a radi se o kaznenom djelu za koje pokretanje kaznenog postupka nije prepušteno privatnoj tužbi ili progonu po prijedlogu.
3) Počinitelj kaznenog djela iz stavka 2. ovoga članka neće se kazniti kaznom strožom od one koja je propisana za kazneno djelo koje nije prijavio.
Kako sam ja , BOŽIDAR VIDUKA magistar inženjer geodezije i geoinformatike osoba iz struke „geodetske struke“ koja izrađuje javne isprave : katastarski plan , posjedovne listove , pomoćni registar računanja , provodi javno izlaganje podataka geodetske izmjere za potrebe formiranja zemljišne knjige , daje podatke – geodetske podloge za izradu GUP-a i PUP – a , formira bazu podataka za „e – katastar“ , izrađuje prostorne podatke „DOF-a 11“ , osim navedenog geodetska struka daje bazu podataka za Zajednički Informacijski Sustav (ZIS).
Iz navedenog razvidno je da sam osoba koja je u cijelosti upoznata da li su javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina VAN SNAGE UPORABE u statusu ZASTARE ili nisu.
Prema KAZNENOM ZAKONU članku 301. i 302. obavezan sa prijaviti pripremu kaznenog djela kao i njegovo počinjenje ako imam takvih saznanja.
„KRIVOTVORINA JAVNE ISPRAVE ,
KRIVOTVORINA VRJEDNOSNICE REPUBLIKE HRVATSKE – rang kaznenog djela krivotvorine novca ,
NEOSNOVANO STJECANJE MATERIJALNE DOBITI-NOVCA BEZ PRAVNE OSNOVE ,
ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI“
Dužan sam upozoriti na NIŠTAVNOS i na NEUPOTREBLJIVOST javnih isprava iz domene prostornog registra nekretnina po osnovi NEPOBITNIH ČINJENICA iz razloga što su „ništavne javne isprave iz domene prostornog registra nekretnina“ IZRAVNA TRAJNA PROCESNA SMETNJA za sud .
Izravna TRAJNA PROCESNA SMETNJA znači da bilo koji sudac u bilo kojem pravnom ili upravnom postupku ne može i ne smije odlučivati i donositi odluke , zaključke , rješenja ili presude jer su iste NIŠTAVNE.
Da ponovim :
Povijesne činjenice , odnosno „povijesno nasljeđe“ NERADA izazvalo je TRAJNU PROCESNU SMETNJU :

U tijeku rasprave i donošenja odluke o izboru projekcije koje je započelo 1921. godine, a konačna je odluka donesena 1924.godine . U tom poglavlju citirani su brojni arhivski dokumenti i članci iz toga doba. Tu su sadržani i dijelovi referata, rasprava i članaka A. Faschinga o pitanju izbora projekcije. A. Fasching je u to doba bio suradnik Generalne direkcije katastra Kraljevine SHS i poznata su njegova zauzimanja za upotrebu stereografske projekcije za topografsku izmjeru (SGU 1953). Na kraju poglavlja dan je nacrt rješenja ministra financija od 17. 11. 1924. u kojem se propisuje uvođenje Gauss-Krügerove projekcije kao službene projekcije. Projekcija je zadana s tri koordinatna sustava, srednji meridijani 15°, 18° i 21°, upotrebljava se Besselov elipsoid, greenwichki početni meridijan, a ravninske se koordinate zapisuju po prijedlogu Baumgartena, odnosno apscise se mjere od ekvatora, a ordinatama se dodaje konstanta 500 000.
Nacrt rješenja ministra financija od 17. 11. 1924. godine zasniva se na odluci komisije sastavljene od predstavnika VOJNO GEOGRAFSKOG INSTITUTA I GENERALNE DIREKCIJE KATASTRA , koja je donijela 21. 03. 1924. godine odluku da se usvaja konformna Gauss-Krügerove projekcije meridijanskih zona. Predviđa se da zone budu 3° geografske dužine sa srednjim merdijanima od 15° ; 18° ; 21° geografske dužine istočno od Greenwicha , a svaka zona ćini poseban koordinatni sustav.
U Geometarskom glasniku iz 1928. i 1929. objavljen je niz članaka pod naslovom Projekcija novog katastarskog premera u Kraljevini SHS (Abakumov i dr. 1928, 1929). Niz započinje kratkim uvodom o nužnosti kartografskih projekcija i zahtjevima koji se u vezi s njima postavljaju u katastru. Posebno se ističe zahtjev da se računanje površina na planovima i obrada geodetskih mjerenja u detaljnoj izmjeri može izvesti bez vođenja računa o deformacijama projekcije. Daje se izvod osnovnih jednadžbi Gauss-Krügerove projekcije, ispitivanje slike triangulacijske stranice (geodetske linije), konvergencija meridijana i linearno mjerilo. To nije kraj niza, ali u sljedećim brojevima Geometarskog glasnika niz se nije nastavio objavljivati.
PROSTORNI JAVN REGISTRI IZRAĐENI U „GRAFIČKOJ GEODETSKOJ IZMJERI odnosno HVATNOJ IZMJERI“ između ostalog i javna isprava prvog pravnog reda ZEMLJIŠNA KNJIGA podliježe pod „UREDBU“ Ministra financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca od dana 17. 11. 1924. godine stavljena i stavlja je VAN SNAGE UPORABE – (datum „ZASTARE“ javnih isprava izrađenih po osnovi „GRAFIČKE GEODETSKE IZMJERE“ u hvatnoj mjeri i u prikazanom mjerilu originala katastarskog plana 1:2904 ; 1:2880 ; 14:1440 ili 1:720 ; 1:2500 , 1:1250 ili 1:625)
REPUBLIKA HRVATSKA pravno-kazneno i materijalno odgovara za valjanost i zakonitost svih javnih isprava ovjerenih žigom REPUBLIKE HRVATSKE i potpisom odgovorne osobe s prenesenim ovlastima.
ZEMLJIŠNA KNJIGA u 80% slučajeva izrađena je po osnovi grafičke geodetske izmjere što definira „ZAKON“ po kojem je izrađena ZEMLJIŠNA KNJIGA , a prema „UREDBI“ nadležnog Ministra financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca dana 17. 11. 1924. godine je stavljena „VAN SNAGE UPORABE“.
Iznimno bitno za dokument PRVOG PRAVNOG REDA „ZEMLJIŠNU KNJIGU“
Od uspostave samostalnosti Republike Hrvatske do danas zemljišno knjižno pravo doživjelo je vrlo velike promjene. Najveća promjena prouzročena je ukidanjem društvenog vlasništva, zatim privatizacijom i pretvorbom poduzeća, tkz. denacionalizacijom te konačnim donošenjem Zakona o zemljišnim knjigama i Zemljišno knjižnog poslovnika.
Prije donošenja mjerodavnih propisa zemljišno knjižno pravo u užem smislu u Republici Hrvatskoj, temeljilo se je na austrougarskom Općem građanskom zakoniku, Gruntovnom redu iz 1855. g te Zakonu o zemljišnim knjigama i drugim zemljišno knjižnim propisima iz 1931. g.
Pravna valjanost predmetnih ZEMLJIŠNIH KNJIGA izrađenih po osnovi geodetske grafičke izmjere „PRESTAJE“ danom 17.11.1924. godine kada je donijeta „UREDBA“ Ministra financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca o stavljanju geodetske grafičke izmjere VAN SNAGE UPORABE.

Druga činjenica :
U vremenskom periodu od 17. 11. 1924. godine pa do 01. 01. 2010. godine osnovna i zakonita kartografska projekcija na ozemlju REPUBLIKE HRVATSKE je geodetska izmjera provedena a terenski podatci obrađeni i prezentirani u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ na 20% teritorija REPUBLIKE HRVATSKE .
Suverena i samostalna REPUBLIKA HRVATSKA po osnovu „UREDBE-UKAZA“ donesene od strane VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ; Klasa: 931-01/04-01/01 ; Urbroj: 5030115-04-1 dana 04.08.2004. godine s punom pravnom snagom s punim pravnim učinkom , s punom pravnom posljedicom od dana 01.01.2010. godine stavljena je VAN SNAGE UPORABE u status ZASTARE – NIŠTAVNOST – NEUPOTREBLJIVOSTI „Gauss-Krügerovu projekciju meridijanskih zona“ za bilo koju uporabu ili odlučivanje u pravnom ili upravnom poslu .
Navedena „UREDBA / UKAZ“ definira da je od dana 01.01.2010. godine osnovna i zakonita HTRS96/TM KARTOGRAFSKA PROJEKCIJA na ozemlju REPUBLIKE HRVATSKE .
REPUBLIKA HRVATSKA pravno-kazneno i materijalno odgovara za valjanost i zakonitost svih javnih isprava ovjerenih žigom REPUBLIKE HRVATSKE i potpisom odgovorne osobe s prenesenim ovlastima.
„Gauss-Krügerova projekcija meridijanskih zona“ je grafičko – analitička geodetska metoda koja je lokalnog karaktera , što znači fizički prostori su razbijeni na manje prostorne jedinice „katastarske općine“ a međusobno su povezane geodetskom osnovom: triangulacijom i poligon metrijom.
Grafički prikaz „KATASTARSKI PLANOVI“ jedne katastarske općine su lokalnog karaktera gdje su u konačnom prikazu – katastarskom planu (slici izmjere) definiranom na korisnoj površini katastarskog plana dimenzija 750mm * 500mm sa nanesenim teoretskim markerima – decimetarskim kvadratima , implementirane sve pogreške geodetske osnove (trigonometara , poligonskih točaka i linijskih točaka) , pogreške geodetske izmjere , pogreške računanja i pogreške ucrtavanja detalja na katastarski plan (pogreška kartiranja) i sumarno predočene.
Detalj je definiran – predočen na katastarskim planovima (papiru ili prozirnoj foliji) u odnosu na geodetsku osnovu.
Prema navedenim Zakonima i Pravilnicima geodetske struke katastarski plan izrađen u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ isključivo se može i smije koristiti u originalu.
DIGITALIZACIJA , VEKTORIZACIJA i HOMOGENIZACIJA (tehnički naziv za izradu KRIVOTVORINE) geodetskih podataka grafičke geodetske izmjere i geodetske izmjere prezentirane u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ za potrebe „TRANSFERA PODATAKA“ u osnovnu i zakonitu HTRS96/TM kartografsku projekciju nije dozvoljen jer se mijenja odnos točaka detalja i geodetske osnove što eksplicitno znači uvode se nove pogreške u prikazani numerički podatak što dovodi do neupotrebljivosti katastarskog i zemljišno – knjižnog prostornog podatka zbog izrade „FALCIFIKATA“ – KRIVOTVORINE prostornog registra nekretnina.
Tehnička specifikacija za određivanje koordinata točaka u koordinatnom sustavu Republike Hrvatske
KLASA: 931-01/12-01/1
URBROJ: 541-03-1-1-12-
Zagreb, 06. rujna 2012.
JEDINI Moguć smjer transformacije je samo i isključivo HTRS96>HDKS„Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ .

Ravnatelj DRŽAVNE GEODETSKE UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE:
Dr.sc. Danko Markovinović

Nema valjanog matematičkog modela koji može prenijeti podatke grafičke geodetske izmjere i geodetske izmjere u „Gauss-Krügerovoj projekciji meridijanskih zona“ u osnovnu i zakonitu HTRS96/TM KARTOGRAFSKU PROJEKCIJU.
DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA REPUBLIKE HRVATSKE i nezavisno znanstveno tijelo SVEUČILIŠTE U ZAGREBU GEODETSKI FAKULTET sa svojim doktorima ZNANOSTI mogu reći što hoće i mogu pokrivati NEZNANJE , NEMAR , NEPROFESIONALNOST I ALJKAVOST svojih djelatnika zbog potrošenog novca i vremena koji ne daje traženi rezultat .
Sve dok se ne provede geodetska izmjera cjelovitog teritorija REPUBLIKE HRVATSKE u osnovnoj i zakonitoj HTRS96/TM kartografskoj projekciji po osnovi „TOČNIH“ izvedbenih geodetskih metoda i obradilo „naglašavam“ točnim matematičkim modelima REPUBLIKA HRVATSKA ne može imati prostorni registar nekretnina.
„TEHNIČKA SPECIFIKACIJA OSNOVNE I ZAKONITE HTRS96/TM KARTOGRAFSKE PROJEKCIJE“ u kojoj je iznesen , definiran matematički model nije točan .
KOJI SU TO DOKUMENTI PO OSNOVU KOJIH SE ODREĐUJE ZASTARA JAVNIH ISPRAVA IZ DOMENE PROSTORNOG REGISTRA NEKRETNINA ?
Sud bilo koji sud je obavezan poštovat PRAVNE i UPRAVNE AKTE po kojima se odlučuje i donosi zaključak „VAN SNAGE UPORABE“ odnosno javni podatak iz domene prostornog registra nekretnina je statusu ZASTARE:
PRVO :
Povijesni akt :
Austrougarski Opći građanski zakon, Gruntovni red iz 1855. g
Podliježe „UREDBI“ nadležnog Ministra financija Države Srba , Hrvata i Slovenaca po kojem od dana 17. 11. 1924. godine je „GRAFIČKA GEODETSKA IZMJERA“ je stavljena „VAN SNAGE UPORABE“ odnosno u statusu ZASTARE JE.

JAVNA ISPRAVA
PRVOG PRAVNOG REDA
PRAVNI ZEMLJIŠNO – KNJIŽNI AKTI
Da bi se upoznali s predmetnim aktom
U prilogu je preslika prve strane k. o. POSADARJE
1879 godina < 17. 11. 1924. godine
ZEMLJIŠNA KNJIGA k. o. POSEDARJE je
VAN SNAGE UPORABE

i k. o. DELNICE
1862 godina < 17. 11. 1924. godine
ZEMLJIŠNA KNJIGA k. o. DELNICE je
VAN SNAGE UPORABE

PREDMETNE ČINJENICE mišljenje ne može promijeniti !!
DRUGO :
JAVNA ISPRAVE
PRVOG PRAVNOG REDA
Suverena i samostalna REPUBLIKA HRVATSKA po osnovu „UREDBE-UKAZA“ donesene od strane VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ; Klasa: 931-01/04-01/01 ; Urbroj: 5030115-04-1 dana 04.08.2004. godine s punom pravnom snagom s punim pravnim učinkom , s punom pravnom posljedicom od dana 01.01.2010. godine stavljena je VAN SNAGE UPORABE u status ZASTARE – NIŠTAVNOST – NEUPOTREBLJIVOSTI „Gauss-Krügerovu projekciju meridijanskih zona“ za bilo koju uporabu ili odlučivanje u pravnom ili upravnom poslu .
a) PRAVNI AKT :
– Sudski ukaz „Su – broj/godina“
– Rješenje zemljišno knjižnog odjela nadležnog suda

NEPOBITNI AKTI.
Zemljišna knjiga bilo koje katastarske općine je PRAVNI AKT PRVOG PRAVNOG REDA .
Datum puštanja zemljišne knjige katastarske općine se uspoređuje sa datumom UREDBE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE i to sa danom pune pravne snage , punog pravnog učinka i pune pravne posljedice a to je 01.01.2010. godine.
k. o. KOŠKA
Po osnovi zemljišno – knjižnog rješenja Z-425/74
09. 05. 1974. godina < 01. 01. 2010. godine
ZEMLJIŠNA KNJIGA k. o. KOŠKA je
VAN SNAGE UPORABE
JAVNA ISPRAVA
PRVOG PRAVNOG REDA
k. o. JOSIPOVAC
Po osnovi zemljišno – knjižnog rješenja Z-4099/68
23. 12. 1968. godina < 01. 01. 2010. godine
ZEMLJIŠNA KNJIGA k. o. JOSIPOVAC je
VAN SNAGE UPORABE

Po osnovi sudskog ukaza :
Su – 376 /68
Od dana 23. prosinca 1968. godine… nastavak od 50-tak stranica na izvornom dokumentu, listanje dokumenta u donjem desnom uglu dodirom miša…

javne_isprave_DGU_ZK_KAZNENA_I_MATERIJALNA_ODGOVORNOST_RH_22092017_hhh

HOP