Bosanski kongres i Muhamed Borogovac optužuju HDZ za podršku Republici Srpskoj

0
2252
 DA LI SU BiH HRVATI DOSTOJANSTVEN NAROD?
Piše: Muhamed Borogovac
Poslije ponašanja Hrvata u vezi sa proslavom “9. januara, Dana Republike Srpske” u Banja Luci, ovo pitanje, ma koliko može izgledati uvredljivo, u stvari  seopravdano nameće.
Naime, zar Republika srpska nije progonila, zar nije ubijala, transportovala u koncentracione logore i Hrvate, jednako kao i Bošnjake, širom te tvorevine, od Brčkoga do Banja Luke, od Bosanskog Broda do Kupresa? Samo iz banjalucke regije je protjerano i opljačkano preko 128 hiljada Bošnjaka i preko 77 hiljada Hrvata. Bezbrojna su iskustva BiH Bošnjaka i Hrvata kao zajedničkih žrtava Republike srpske. I šta se dogadja, Hrvati bez ikakva stida podržavaju Republiku srpsku, podržavaju njen “državni praznik”, čak se izlazu ličnom riziku da bi pomogli velikosrpskom projektu. Sjetimo se npr. vijesti: “Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš odobrit ce učešće Vojnog orkestra OS BiH na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, te počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS…” Nećemo ni podsjećati koliku podršku Republici srpskoj već godinama daju Tudjman, Boban, Čović i kompletan HDZ. A može li iko zamisliti da neka srpska stranka pomaze npr. Ustašama da se svečano obilježava 10 april?! Eto zašto ja pitam Hrvate: “Jesu li Hrvati narod bez nacionalnog dostojanstva?”
Neko će kazati: Pa na isti način se moze zaključiti da su i Bošnjaci narod bez dostojanstva. I Bosnjački lideri su izdajnici, oni su i osnovali RS. Zamjenik ministirce Pendes, čovjek koji je u stvari izdao tu dozvolu da OS BiH učestvuju u svećanosti proslave 9. januara se zove Jusić, dakle Bošnjak?!
Medjutim, kada su u pitanju Bošnjaci, mi imamo žestok otpor naroda našim liderima, izdajnicima, posrbicama. Dovoljno je otići na društvene mreže, pa vidjeti sa kakvim gadjenjem i mržnjom Bošnjaci pišu o Aliji i Bakiru Izetbegoviću,  Radončiću, Silajdžiću, Ceriću, Fikretu Muslimoviću itd. S druge strane, kada su u pitanju Hrvati, gotovo niko osim nekoliko sveštenika se ne protivi ponasanju Ćovića i ostalih HDZ lidera, koji tako nedostojanstveno podržavaju genocidnu tvorevinu. Mi Bošnjaci koji masovno optužujemo izdajnike Bošnjaka za saradnju sa našim dželatima, osvjetlali smo obraz cijelom narodu, dok se medju Hrvatima nije pojavio masovan otpor izdaji, te se zato Hrvati neminovno suočavaju sa gornjim pitanjem o nacionalnom dostojanstvu.
A kako se sa Srbima treba dostojanstveno ponašati, možemo svi naučiti od Albanaca o čemu govori slijedeći primjer.
_______________________
VUČIĆEV VLAK STIGAO DO RAšKE, A OD RAšKE: “VOZI NATRAŠKE!”
VLAK koji je u subotu ujutro krenuo iz Beograda zaustavljen je pošto mu nije dozvoljen ulazak na Kosovo, potvrdjeno je za portal Koha(dot)net iz Vlade Kosova.
Taj portal objavio je dokument koji je ministar infrastrukture Lutfi Zharku uputio generalnom direktoru kosovske policije Shpendu Maxhuniju.
“Iz neslužbenih izvora saznajemo da je iz Beograda jedan vlak krenuo prema Mitrovici, bez dobijenih relevantnih dozvola potrebnih za legalan rad na Kosovu”, navodi se u dokumentu i dodaje da je zabranjeno korištenje željeznickih usluga na Kosovu bez potrebnih dozvola, potvrda i ovlaštenja.
Sa beogradske željeznicke stanice jutros je krenuo voz do Kosovske Mitrovice, koji je trebalo da stigne do krajnjeg odredišta u 19.00 sati, ali se oko 16:30 kompozicija zaustavila u Raški, posljednjoj stanici prije linije sa Kosovom.
Nešto prije 19 sati povodom zaustavljanja voza premijer Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije.
U pismu se od Policije Kosova traži da spriječi kretanje neovlaštenih srpskih vozova kosovskom željeznicom.
Reakcija vlasti Kosova
Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu sprijece ulazak voza, javio je portal gazetaexpress.com.
“Primječujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujuci ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemoguci ulazak voza na Kosovo”, izjavio je Thaci za portal.
Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošcu ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.
Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srpskih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.
Izvoran tekst
HOP