Lažna optužba objave rata S. Koreji zapravo SAD-e dovela pred zid Trumpovim glupim ponašanjem

0
2390

Amerika nikada neće riskirati još jedan rat kao onaj u Vijetnamu. Osim toga, glavni grad Južne Koreje, Seul, samo je kilometar od granice, a to znači da mora preživjeti raketne sustave  Sjeverne Koreje, da ne spominjemo vojsku, mogli bi prema tome scenariju sjevernjaci napraviti strašan nered na jugu. Dakle, sve što SAD može učiniti je uništiti svoju bespotrebnu glumu oko raketnih testova Korejanaca i pozvati Ujedinjene narode da pooštre sankcije.

Inače sankcije zapadnjaka su kontraproduktivni put: siromašne ekonomije to ne osjete posebno i zapravo jačaju diktature i rade na večoj solidarnosti svih slojeva u zemlji. (Južnoafrički režim, koji se često navodi kao udžbenik za učinkovitost sankcija,  nije bio zaustavljen sankcijama.) Kuba, Srbija, Irak, Libija, Iran, Mijanmar i Koreja: povijest nam govori da sankcije samo daju dugovječnost ukorijenjenim režimima i tjeraju opozicije u progonstvo. Zapadnjački vođe osjećaju se i zvuče kao macho ekipa, Trump naziva svog protivnika malim raketašem i to je sve što on čini mjesecima. Korejska pak strana Amerikance naziva zemljom ludog predsjednika, Trumpa psihopatom i sav taj cirkus jedino dotiče svijet ekonomije, dionica, na čijem padu zbog ove retorike netko jako dobro zarađuje.

Kina i Rusija poput odraslih  promatraju dvoje djece koja vrište jedna na drugo na igralištu. Oni znaju da Sjeverna Koreja  ne predstavlja prijetnju nikome osim Južnoj Koreji, čija nova vlada nastoji znatno smanjiti napetost. Nema načina da Kina ili Rusija žele vrući rat na Tihom oceanu, gdje svaki ima svoju vlastitu igru u igri. Kina bi mogla napraviti učinkovitu blokadu Sjeverne Koreje, ali to ne želi učiniti,  kada  S. Koreja uzrokuje takvu očiglednu  neugodnost Washingtonu bez ikakvih troškova za Peking, što Kinezima odgovara. Nadalje u Kini živi preko 200 različitih nacija koje mi nazivamo Kinezima, pa je svaka destabilizacija za Kineze opasna.

Trump ulazi u jednu blamažu koja ga lako diskreditira u odnosu na Kineze i Ruse. Njegova politika je odlična priča za neku američku sapunicu, ali trajno pogubna za ozbiljnu politiku.

S. Koreja je izvela još jedan gaf koji govori da je naša analiza  vjerodostojna; optužila je Trumpa kako je objavio rat Korejancima, što je naravno bila laž, pa je time upravo pokazala sav jad američke politike, koja je brže bolje demantirala ovu monstruoznu laž i time pokazala da joj rat nije opcija, već ekonomsko iscrpljivanje, što je posebno loša politika u trenutku kada Trump jača ego vrijeđajući Korejance i njihovo rukovodstvo.

Jedini put rušenja sjevernokorejskog režima je svakako približavanje njegvom rukovodstvu, jačanje ekonomije, ovladavanje ekonomijom, bankarskim sustavom, te nakon toga svrgavanje nepotrebnog predsjednika. Taj plan najbolje je vidljiv u Hrvatskoj, gdje su stranci, najviše Austrijanci i Nijemci pokorili ekonomiju, ovladali bankarskim sustavom i u medijima zaposlili prgavu srpsku manjinu da vodi kolo u zemlji, a vlast se s tom situacijom ne zna nositi, nestabilna je, lako pada zbog enormne korupcije…

Igor Drenjančević

HOP