Vrhunska mineralima bogata zemlja, mineralna voda, toplice, a kraj propada!

0
1928

Tokom svog boravka u tom prekrasnom ljekovitom kraju, pokušavala sam puno puta sa svima i svim osobljem te mladim terapeutima razgovarati o osnivanju punionice vode, ili da barem započnu s malom punionicom te staklenicima za uzgoj povrća koje bi na toj zemlji punoj minerala moglo bez problema uspijevati.

Mladi koji tamo rade su itekako zainteresirani, pokušali su se interesirati kod svih instanci, no kamo god su krenuli, nailazili su na zatvorena vrata, totalni dezinteres, zluradost, na propise i zakone svih vrsta razno raznih ministarstava, nailazili su na sve moguće unaprijed propisane probleme, kočnice, zaustavljanja, iz ničega su im stvarali ogromnih problema! Ministarstva su totalno nepokretna ne mogu drugo nego sve kočiti papirologijom, zakonskim programiranim poteškoćama unaprijed, treba ovaj papir, treba onaj, dozvola od ovog ministarstva, dozvola od onog ministarstva, dozvola do dozvole, propis do propisa, treba čekati “nove” zakone koji još nisu izglasani. Odgovora se od njih nikad ne dobije, mora im se ponovo pisati, zametnuli su papire i td. i td.

Sve su “oni tamo” zakomplicirali, spetljali zakone, smlavili vodeće intelektualce, uništili svakog pametnog čovjeka i uništili mu obitelj i život. Oni gore sjede i ničemu ne koriste, a ako netko i pokuša nešto napraviti, to su takve muke, izgubljene godine, izgubljeni novac koji bi netko uložio, jer posvuda rade nesposobni ljudi, neznalice s kupljenim diplomama koji kroje svima nama živote, a pogotovo našoj djeci.

Mladi su rezignirali, odustali, a od plaće od cca 2.500 kn ne mogu živjeti, a kamo li osnovati obitelj i imati djecu koja bi nastavila živjeti u tom području.
Ponovo sam po x -ti put pokušala i ove godine tokom mog boravka razgovarati i pokrenuti barem ideju, no nailazila sam na definitivnu depresiju sveg osoblja i voditelja, Ljudi su odustalii, izgubili hrabrost i nadu.

TOPUSKO – taj dragulj propada, a mladi koji se tamo školuju za terapeute bježe glavom bez obzira, kamo? samo ne ostati i gledati vlastitu propast uz ovakvo bogatstvo koje im pruža priroda.

Nema snažne ličnosti i financijera koji bi čvrsto lupio šakom o stol i nešto pokrenuo a i ako bi, izgubi na samom početku svu snagu i volju i mora se sukobiti sa cijelim sistemom i državnim aparatom koji sistematski sve upropaštava. Zbog “vlastitih” nesposobnosti smo osuđeni na vlastitu propast.

Da li ima netko tko bi se dobrovoljno počeo baviti ovim draguljem i financirati projekat?

Predlagalasam već ored dosta vremena da mi iz HAZUD-a zajedno pokrenemo taj projekat i da postanemo vlasnici Topuskih izvora, no sve je ostalo bez ijednog odgovora.

Sve stoji otvoreno pred nama, a na nama je da se organiziramo i konačno počnemo nešto smisaono raditi, osim diskusija o povijesti, prošlosti, tko je kome nešto. Izgubili smo previše vremena, gubimo dom i domovinu, gubimo sve, gubimo život, Nama nije ovakva vrijednost vrijedna, a ipak će se naći netko tko će za 1 KUNU sve kupiti i naprviti bum, a mi ćemo onda prigovarati, diskutirati, razglabati. 

 

Branka Grakalić

HOP