Jadna nam majka ako Dalićku zamjeni Vrdoljak i razdijeli svoje gospodarske gluposti, a ona zamjeni Marića!

0
3334
Anđelko Jeličić- stručnjak za javnu nabavu
Anđelko Jeličić- stručnjak za javnu nabavu

Dana 27.listopada 2016., održana je 1. sjednica Vlade RH, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Dana 2. studenog 2017., održana je 64. sjednica Vlade RH, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Ponovno i opet naš dragi premijer i naši ministri pogađaju  „uništa! Prošla je puna godina dana od održane prve sjednice Vlade RH, pod predsjedanjem Andreja Plenkovića, a o HEP-u ponovno ništa, nula. Puna usta hvale, a konkretnih pomaka vrlo malo ili ih nema. Agrokor je fokus interesa ovog premijera i ministara, jer od kada je afera krenula, sve drugo je manje važno. Ni INA, ni HEP, ni iseljavanje građana Hrvatske, nisu tako važni ovoj vladi kao što je važan Konzum i ostale firme iz bivšeg koncerna Agrokor.

Naš dragi premijer koristi svaku zgodu kako bi nas fascinirao novim izrazom što na latinskom, što na nekim drugim jezicima, zaboravljajući da je „U Hrvatskoj čak 27,4 posto stanovnika starijih od 19 godina ima završenu tek osnovnu školu ili uopće nema osnovno obrazovanje. Na mapi Instituta sinergije znanosti i društva može se uočiti kako taj udio nije jednoliko raspoređen po Hrvatskoj, te da postoji i znatan broj ruralnih sredina u kojima se taj udio nisko obrazovanog ili neobrazovanog stanovništva starijeg od 19 godina penje i preko 50 posto.“-dnevnik.hr. Zanima li uopće premijera je li i tko od gore navedenih ljudi protumačio značenje svojevremeno izrečene riječi amblematičan /znakovit, simboličan, op.A.J./?

Svojevremeno je, a na početku mandata naš premijer neprekidno, skoro u svakom govoru koristio riječ prioritet. Ne tvrdim da ovu riječ naši sugrađani ne razumiju odnosno da ju nisu razumijeli, već ju je premijer toliko „izlizao“ da je izgubila svoj značaj.

Na sastanku župana i predstavnika udruga gradova i općina, prioritetom Vlade RH proglasio je ravnomjerni razvoj Hrvatske.  Svojevremeno je prioritet bila Slavonija koju je Plenković posjetio. Kao mandataru, prioritet je bilo i formiranje stabilne Vlade, zajedno s manjincima i Mostom, pa je prioritet bila porezna reforma, a nakon toga INA. Onda je proritetom njegove vlade, premijer usred Vukovara, proglasio Vukovar i tako dalje. Novo mjesto, novi posjet, ista riječ-prioritet. Hrvatskoj je prioritet i BiH, pa proširenje EU, pa jedan od ključnih prioriteta jačanje institucija hrvatske države i njene neovisnosti, kurikularna reforma… Ima li prioriteta, nakon toliko prioriteta?

 

No, među tim svim prioritetima nema jednog prioriteta, smjene stare Uprave i Nadzornog odbora Hep-a! A još u mjesecu siječnju 2017., točnije 21.siječnja 2017. u Splitu predsjednik Vlade je „ najavio da će se uskoro sastati s predstavnicima sindikata Hrvatske elektroprivrede (HEP) i objasniti im Vladin prijedlog modela otkupa dionica INA-e od Mola uz angažiranje HEP-a, naglasivši da to nije na štetu radnika te kompanije.“  „”Sastat ću se s predstavnicima sindikata HEP-a i pojasnit ću im u ime vlasnika – a vlasnik je hrvatska država tj. Vlada RH – koji čini skupštinu HEP-a, kako zaista smatram da su ove ideje dobre i korisne. Nisam čuo nijedan argument zašto bi ovakav model inicijalne javne ponude (IPO) mogao biti na bilo koji način na štetu radnika ili na uštrb učinkovitosti HEP-a kao kompanije”, rekao je Plenković.“  Koliko ja znam do tog sastanka nije došlo do dan-danas?! Premijeru i ostali članovi Vlade RH, preuzimate li na sebe odgovornost zbog sporosti i nečinjenje? Zašto se tako maćehinjski ponašate prema HEP-u, tvrtci od strateške važnosti za RH?

Neki portali u kratkim crticama izvjestili su o povratku Ivana Vrdoljaka, na političku scenu naše države. Oni koji u redakcijama imaju čarobne kugle, najavljuju skori odlazak ministra Zdravka Marića, na čije mjesto dolazi sadašnja ministrica i potpredsjednica Vlade RH Martina Dalić, a na mjesto bivše ministrice dolazi glavom i bradom Ivan Vrdoljak-stari/novi ministar gospodarstva! Mister razdjelnik vraća se na mjesto „zločina“. Kalkulira li zaista premijer sa smjenom Uprave i Nadzornog odbora Hep-a, kako bi to prepustio Mr. Titaniku Vrdoljaku, kada ovaj preuzme ministarstvo gospodarstva?  Ako je tako, jadna li nam majka!

U međuvremenu, dok čekamo što će nam ovog Badnjaka najaviti premijer Plenković, Vlada RH  usvojila je na sjednici  2.studenog 2017., Nacionalnu strategiju poticanja čitanja, iz razloga što čak 53% Hrvata, starijih od 15 godina u godinu dana nije pročitalo niti jednu knjigu! A čudimo se lošim rezultatima na državnoj maturi iz hrvatskog jezika? Možda je to razlog što je upravo HDZ, po tvrdnji jednog portala, sredinom mjeseca listopada 2017.,  na čelo knjižnice u Slunju postavio vodoinstalatera!  Dogradonačelnika i vojnog umirovljenika Ivana Požegu. U jednom poduzeću u Splitu, navodno automehaničar, radi poslove arhiviranja,  a isto tako u Splitu teologinja je edukatorica! Nećak ministra branitelja, navodno, napreduje na poslu u MUP-u i postaje šef prometne policije, a funkcijom je platila apolitična bivša šefica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović. HDZ-ova perjanica iz požeškog kraja Franjo Lucić ponovo je uhvaćen sa prstima u pekmezu, u sukobu je interesa zbog toga što je navodno,član Nadzornog odbora jedne tvrtke, a to ne smije biti!

Iz gore navedenog može se zaključiti da nije samo premijer u poziciji da „MOŽE ŠTO HOĆE“! Tako je svojevremeno kći ondašnje ministrice, konkurirala za posao sutkinje Općinskog suda u Zadru. Iako navodno, nije postigla briljantne rezultate, jedan od članova izborne komisije je rekao „da nije sve u papirima, ima nešto i u genima“. Vjerojatno su genetske reference predodređene za članove i bliske HDZ-u, a i kojem koalicijskom partneru. Kao i reprezentativno pravo na voljenje naše domovine!

Na završnom skupu HDZ-a, u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, 8.rujna 2016. godine, Plenković je rekao  Jamčim vam da eksperimenata ovaj put neće biti’. Što se desilo 27. travnja 2017. kada su „pali“ MOST-ovi ministri?Jel to nije bio eksperiment? Uoči lokalnih izbora premijer je uputio hrvatskoj javnosti poruku“Jedna je i jedina Hrvatska“! Točno, u mom slučaju i mnogih Hrvata i građana naše Hrvatske! Je li tako i u slučaju političkih elita?

„Čelnici javnih poduzeća birat će se natječajem, želimo profesionalizaciju i što veću depolitizaciju“ reče naš premijer i ponovno ne izabere novu Upravu i Nadzorni odbor HEP-a!

 

Anđelko Jeličić

HOP