Skandalozno: USKOK ne reagira na sukob interesa glavnih glumaca afere Agram Pripuza-Bandića-Ljubičića

0
3267
Autori: M. Podumljak, A. Hećimović
Pripuz-i-Bandić-Tomislav-Miletić-Pixell-1

Uvidom u izvadak zemljišne knjige nekretnine u vlasništvu Slobodana Ljubičića, istraživački tim Fairpress-a otkrio je kako je Petar Pripuz uknjižio tražbinu (založno pravo) u iznosu od 5,5 milijuna kuna na kuću i dvorište površine 648 četvornih metarakoje se nalaze na Pantovčaku. Založno pravo koje je upisao Petar Pripuz upisano je 15. siječnja 2015. godine, dakle nepunih mjesec i pol dana nakon što su Ljubičić i Bandić platili jamčevine u iznosu od 5.000.000 kuna odnosno 15.000.00 kuna i izašli iz pritvora.  No, priča o financijskim poveznicama Petra Pripuza, odnosno osnivača C.I.O.S. grupe i Slobodana Ljubičića ne počinje ovdje. Nekretnine na Pantovčaku Slobodan Ljubičić 2008. godine opterećuje kreditom čuvene Hypo Alpe Adria Bank d.d. u iznosu od 828.763,00 eura. Dvije godine nakon ovog kredita, odnosno 2010. godine briše se založno pravo HAAB d.d. , a umjesto Hypo Banke založno pravo na nekretnini za iznos od 5 milijuna kuna upisuje Ivan Leko, s rokom povrata do 2020. godine. Provjerom identiteta, utvrdili smo da je Ivan Leko, koji upisuje založno pravo 2011. godine, isti Ivan Lekokoji zajedno s Petrom Pripuzom i Antom Pamukovićem, 1994. godine „preuzima“ vlasništvo nad C.I.O.M.-om, tvrtkom majkom današnjeg C.I.O.S.-a, od Berislava Leke, Zorana Pripuza i Marijane Cigić.Dakle, već 2010. godine Slobodan Ljubičić duguje dečkima 5 milijuna kuna. Netom poslije tog, 2013. godine Slobodan Ljubičićpostaje predsjednikom uprave Zagrebačkog holdinga i jednim od najmoćnijih suradnika gradonačelnika Milana Bandića. Nakon stupanja na dužnost predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga, intenziviraju se poslovi između C.I.O.S. grupe i Gradskog holdinga, a na to niti jedna od nadležnih institucija ne reagira sve do kraja 2014. godine kada trojac Bandić, Pripuz, Ljubičić biva uhićen u spektakularnoj akciji zbog izravnog ugovaranja javne nabave o čemu smo ranije pisali. No, odmah nakon puštanja ove trojke iz pritvora, poslovi Zagrebačkog holdinga sa članicama C.I.O.S. grupe se višestruko uvećavaju na godišnjoj razini i dosežu preko 50 milijuna kuna u 2015. godini unatoč uhićenjima o čemu više možete pročitati ovdje. U ovim poslovima moglo bi biti više problema koje istražna tijela nisu obuhvatila. Prvo, obzirom da je Ivan Leko jedan od osnivača C.I.O.M-a, a koji je tvrtka majka C.I.O.S. grupe, postavlja se opravdano pitanje jeli C.I.O.S. grupa mogla uopće sklapati poslove sa Zagrebačkim hodlingom obzirom da Zakon o javnoj nabavi (tadašnji članak 13 ZoJN, a današnji članci 75. Do 83. Zakona o Javnoj Nabavi) izrijekom brane sukob interesa. Prema Zakonu o javnoj nabavi, ukoliko bi došlo do sklapanja ugovora o javnoj nabavi, unatoč sukobu interesa, takvi ugovori imali bi se smatrati ništetnima, a što bi konsekventno vodilo kaznenom postupku protiv uključenih osoba. No ovaj aspekt poslovanja između Bandića, Ljubičića i Pripuza, istražni organi nisu obrađivali tijekom uhićenja iz 2014. godine, barem prema tekstu optužnog prijedloga.

S druge strane, ako navedena situacija ne predstavlja sukob interesa, ona koja je uslijedila bi zasigurno mogla predstavljati. Mjesec i pol nakon uhićenja 2014. godine, kako smo naveli u početku teksta, Petar Pripuz se upisuje na ranije navedenu kuću i okućnicu na Pantovčaku, u vlasništvu Slobodana Ljubičića za iznos od 5 i pol milijuna kuna. Dakle, osoba koja je poslovala sa Zagrebačkim holdingom, u vrijeme dok je njome upravljao Slobodan Ljubičić, Ljubičiću pozajmljuje novac i to pozamašan iznos. Tada se ekipi izgleda žurilo da napravi ovaj upis, ali uvidjevši da bi im spominjanje imena Petra Pripuza moglo biti problematično u ZK ulošku obzirom na predmet u kojem su zajedno gonjeni, već u travnju iste godine založno pravo se mijenja, odnosno Petar Pripuz se briše, a na njegovo mjesto se upisuje tvrtka EUROHALA d.o.o.. Kako već i sami možete pretpostaviti, jedan od temeljnih članova društva EUROHALA d.o.o.upravo je Petar Pripuz. No, niti ovo nije istražnim organima zapelo za oko sudeći po optužnici koja još uvijek čeka svoju potvrdu pred sudom.

Nakon uhićenja, da podsjetimo, tvrtke, odnosno društva uključena u C.I.O.S. grupu sklapaju sa Zagrebačkim holdingom tri ugovora o javnoj nabavi u vrijednosti od 21,9 milijuna kuna, a po povratku Slobodana Ljubičića na mjesto pomoćnika Predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga u 11. mjesecu 2015. godine, Zagrebački holding sklapa još dva okvirna sporazuma svaki u vrijednosti od oko 18 milijuna kuna. Upravo bi ovi okvirni sporazumi mogli biti sporni sa stajališta sukoba interesa, obzirom da smo nesporno dokazali u ranijim člancima da je sa svoje pozicije Slobodan Ljubičić „mogao utjecati na ishod posutpka javne nabave“, a u trenutku ugovaranja već je bio u dužničkom odnosu prema predsjedniku uprave i jednom od ključnih vlasnika C.I.O.S.-Petru Pripuzu. Kako bi se prikrivanje imovine u vlasništvu Slobodana Ljubičića dovelo do kraja, odnosno kako bi se onemogućila eventualna zapljena ukoliko kazneni postupak završi loše po navedenu trojku, temeljem ugovora o darovanju nekretnine, Ljubičić vilu na Pantovčaku 2016. i 2017. godine pokušava prebaciti na svoju suprugu Ines Ljubičić.

Sve navedeno odvija se pred očima USKOK-a i policije, bez ikakve reakcije i bez evidencije da su ove radnje evidentirane u istrazi, obzirom da niti jedna od navedenih radnji nije spomenuta u optužnom prijedlogu koji tri godine nakon uhićenja još uvijek čeka rješenje, odnosno potvrdu pred Županijskim sudom u Zagrebu. A i što drugo očekivati, kad je MUP, kako smo ranije pisali, umjesto da se bavi ovim poveznicama, nakon uhićenja od Pripuzovih društava, isto tako javnom nabavom kupovao uređaje za automatsko očitavanje registarskih pločica i uređaje za ručno mjerenje brzine (popularne radare).

Prilozi:
IZVADAK IZ ZEMLJIŠNE KNJIGE – Povijesni
Povijesni-izvadak-EUROHALA
Ugovor o osnivanju C.I.O.M. – TRGOVINA d.o.o. od 04.02.1991.
I. Aneks ugovoru o osnivanju C.I.O.M. – TRGOVINA d.o.o. od 08.04.1991.
Ugovor o prijenosu udjela u društvu bez naknade od 29.11.1994. (M. Cigić prenosi na A. Pamuković)
Ugovor o prijenosu udjela u društvu bez naknade od 14.02.1994. (B. Leko prenosi na I. Leku)
Ugovor o prijenosu udjela u društvu bez naknade od 14.02.1994. (Z. Pripuz prenosi na P. Pripuza)
II. Aneks ugovoru o osnivanju C.I.O.M. od 10.10.1995.
Povijesni izvadak C.I.O.M. d.o.o.

Autor: Fairpress