Veljko Đurić Mišina srpski povjesničar tvrdi da je Bugarski arhiepiskop došao u Hrvatsku Srpsku crkvu uništiti

0
7428
Arhiepiskop HPC Aleksandar

mišinaVeljko Đurić Mišina tzv. srpski povjesničar i veliki zagovornik teze o 800 000 srpskih žrtava u Jasenovcu, koju godinama iznosi srpska crkva u Jasenovcu, te veliki poznavatelj srpske crkve tvrdi kako je Bugarska pravoslavna crkva  poslala Arihiepiskopa Aleksandra u Hrvatsku da bi uništio srpsku crkvu.  Ovu vijest je Mišina proširio iz centra SPC-a u Beogradu te se može smatrati da je to i mišljenje srpske crkve.

Veljko Đurić Mišina („Srbin” rođen u Hrvatskoj, mjestu Kosore kod Sinja 1953)
Dana 5. prosinca 2016. u parohijskom domu Vaznesenske crkve u Beogradu održana je tribina  o Hrvatskoj  pravoslavnoj  crkvi – jučer, danas, sutra  https://www.youtube.com/watch?v=byCVeoPINE8

Govoreći o Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru(koji je prije bio 30 godina svećenik Bugarske pravoslavne crkve) kaže da je njega poslala BPC da bi obnovio HPC na štetu SPC.
Veljko Đurić Mišina tvrdi da če HPC uskoro biti registrirana u RH.

Odnosi s BPC
Pod kraj 90 godina 20 st. na temelju odluke Sv. Sinoda BPC odlaze u posjeti MPC dvojica mitropolita(nadbiskupa) – Vračanski Kalinik i Rusenski Neofit. Tadašnji srbijanski patrijarh Pavle upućuje oštro pismo Bugarskom patrijarhu Maksimu sa zahtjevom da on kazni onu dvojicu. Patrijarh Maksim je to zapisao na prašini radnog stola. Onaj tadašnji Rusenski mitropolit Neofit sad je Bugatski patrijarh Neofit.

O bračnom stanju svećenika govori Sveto pismo  “Episkop mora biti besprijekoran, jedne žene muž, trijezan, razuman, sređen, gostoljubiv, sposoban poučavati…” Posl. Tim 3:2.
Oženjeni su bile i većinu apostola pa tako i sv. apostol Petar – njegovu punicu je sam Bog Isus Hristos izlječio.
Ustav SPC propisuje kako oženjeni svećenik može postati episkop i to je u njenoj tradiciji.
Ep. Nikodim Milaš(Pravoslavna Dalmacija, Novi Sad 1901) potvrđuje kako godine 1750 protopop Simeon Končarević je bio rukopoložen za episkop SPC. patrijarh Germogen isto je bio svećenik(imao je 4 djece). Sadašnji poglavar Crnogorske PC Arhiepiskop Milail je bio svećenik u Carigradskoj patrijaršiji. Poglavar Finske PC Arhiepiskop German …

Mišina je i voditelj Muzeja žrtava genocida u Beogradu gdje se tvrdi kako je u Jasenovcu poubijano 800 000 Srba. Kako znamo da je to laž, ispada da je Mišina voditelj jedne velike laži. I za to je dobro plaćen, te je nesposobnošću hrvatske diplomacije, koja desetak godina nije imala svog čovjeka u Moskvi uspio u ruskim krugovima progurati tu tezu, kao i prisutnost srpske crkve u Hrvatskoj oduvijek.

Malo je čudna ta teza ako znamo da su u poslanici 4 patrijarha potvrđene činjenice kako isti ne priznaju srednjovjekovnu srpsku crkvu.

Isto treba upoznati javnost da je srpska crkva kupila autokefalnost mitom 1832 godine i priznanje u državi SHS 1922. godine ponovo mitom; od milijun i pol francuskih franaka. Znači nedozvoljenim sredstvima i još se time hvali.

To nitko u povijesti nikada nije učinio. Nema crkvenog kanona kojim se to smije i može učiniti.

Nastavak hajke na HPC i arhiepiskopa Aleksandra nastavila je i sama crkva lažući kako oženjen čovjek ne može biti episkop. Tu se aludira da je oženjeni arhiepiskop Aleksandar prekšio crkvene zakone.

U zakoniku SPC postoji mogućnost da episkop bude oženjen i primjer poznatog iz srpske pravoslavne crkve je slučaj S. Končarevića. Znači li to da ako si Srbin sve možeš, od davanja mita do ženidbe, dok za druge to ne vrijedi?  Što je sa slučajem u Crnoj Gori ili Rumunjskoj gdje se isto radi o oženjenim visokim svećenicima? Tko tu koga onda manipulira?

Još jedna stvar je laž u SPC-u; kako su svuda priznati i imaju sa susjedima dobre odnose? Sa Rumunjskom pravoslavnom crkvom su u velikom sukobu i prekinuti su odnosi sa njima, da ne govorimo kako ni sa Bugarima nije bolje jer su bugarske svećenike napali prilikom posjete Makedonskoj pravoslavnoj crkvi i baš napadnuti svećenici bugarske crkve sada su na čelu crkve. S Crnom Gorom su u permanentnom sukobu.

Treba li dodati kako svećenici u Pakracu i Korenici su bivši srpski teroristi? Treba li reći da je porfilije Perić pjevao četničke arije? Treba li reći da njihovi vrtići njeguju četničke pjesme i djecu uče četništvu? Takva crkva sebi daje za pravo odlučivati o HPC-u. Takva crkva Alojzija Stepinca naziva zločincem. Dok HPC podržava njegovu svetost…

I što onda čini katolička crkva? U zadnji trenutak otkazuje dvoranu arihiepiskopu Aleksandru i daje priopćenje da ne može ustupiti dvoranu za promociju knjige o HPC-u?! VRLO MUDRO.

Kome zapravo smeta pravoslavna nacionalna crkva u Hrvatskoj ili je problem da tim trenutkom postaje jedina nacionlana crkva u Hrvata i time  se brišu laži o srpskom pravoslavlju?

Igor Drenjančević

HOP

 

 

HOP