Bujica: Arihiepiskop Aleksandar podučio Pupovca kako se treba prekrstiti, a urednik HOP-a objasnio kako od srpskog teroriste nastaje svećenik SPC-a

0
2807

Poglavar Hrvatske pravoslavne crkve “podučio” je Pupovca, nakon što je u uvodnom prilogu emisije prikazano kako se šef SNV-a na božićnom ‘mitingu’ u Westinu nije znao prekrstiti…

“Izgleda da gospodin Pupovac nije vjernik, ali pokazat ću mu da zna kako se to radi – ako postane vjernik jednoga dana… Osim toga, u hramu je stajao pored vladiškog trona gdje su u prošlosti stajali vladari koji ne sudjeluju u procesijama. Valjda smatra da je vladar! Uz to, izašao je prije kraja liturgije, nije dobio pričest, ali to mi nije iznenađenje,” izjavio je u Bujici na Z1 otac Aleksandar.

Pupovac je i ove godine priredio skandal, rekavši u Westinu da Hrvati “nisu vodili rat na častan način”, no na te riječi nitko nije reagirao, a televizije su ih uglavnom prešutjele… Na ‘mitingu’ SNV-a nije bilo visokih dužnosnika iz Srbije, što je također prešućeno, a razlog su ‘Novosti’ koje su lani Vučićeva izaslanika Božovića nazvale “Vlada Budala”… Na ‘miting’ već treću godinu zaredom nije došla ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a ove godine nije poslala čak niti izaslanika, što je Pupovcu naročito teško palo.

aco arhiepiskop

FINANCIRANJE SPC-a OMOGUĆIO RAČAN!

Na voditeljev upit kako to da baš Pupovac organizira božićni domjenak pored toliko stvarnih pravoslavnih vjernika, arhiepiskop je imao spreman odgovor: “Valjda ima dosta novca pa može sve to platiti! Lijepo ih Hrvatska ‘ugrožava’ kada Srpska pravoslavna crkva dobiva toliko ‘ustaških’ kuna od države! Prije tri i po’ SPC je izravno iz proračuna dobivala 17 milijuna kuna, a tu su i dodatni iznosi od jedinica lokalne samouprave, tako da na godišnjoj razini cifra sigurno prelazi 20 milijuna. No, to nisu jedina sredstva koja dobivaju od države. Financiranje SPC-a omogućeno je na temelju ugovora koji je 2002. Račan potpisao sa SPC-om, tada nepostojećom pravnom osobom u Hrvatskoj! Na temelju tog ugovora njima je poklonjena i sva pravoslavna imovina na teritoriju RH! Riječ je o milijardama. Sam popis imovine imao sam prilike osobno vidjeti i riječ je o 30 stranica! Materijalna vrijednost imovine može se mjeriti s najvećim privatizacijskim zalogajima,” iznio je šokantne tvrdnje otac Aleksandar i nastavio: “Račan je ugovor potpisao s predsjednikom Episkopskog savjeta SPC-a u Hrvatskoj, međutim u njihovom ustavu uopće ne postoji taj savjet niti njegov predsjednik, a ni ‘podružnica’ koja bi mogla služiti kao SPC u Hrvatskoj! U Hrvatskoj postoji pet eparhija, istih kao što je i ona primjerice – u Kragujevcu, dakle središte je u Beogradu i tim novcem koje daje Hrvatska zapravo raspolaže Beograd!”

Poglavar Hrvatske pravoslavne crkve govorio je i o tome kako svećenici SPC-a plaće, doprinose, stan i sredstva za uzdržavanje dobivaju iz hrvatskog proračuna, dakle od naše države, dok se u Srbiji samouzdržavaju i država im plaća samo zdravstveno i mirovinsko osiguranje! Nije jasno imaju li hrvatske radne dozvole svećenici koji dolaze iz Srbije, a nisu državljani Hrvatske, niti neke druge zemlje članice Europske unije… U emisiji su iznijeti i podaci o nekim svećenicima koji su tijekom agresije na Hrvatsku i BiH sudjelovali u oružanim akcijama, a sada pod zaštitom SPC-a rade za beogradske službe…

Voditelj Bujice je podsjetio i na poslanicu patrijarha Irineja pročitanu u Zagrebu i emitiranu na HRT-u o ‘Kosovu kao srpskoj zemlji’. Inače, u poslanicama se nikada ne spominje ni riječ Hrvatska, već samo naše regije – Slavonija, Dalmacija, Lika…

SPC NE PRIZNAJE KOSOVO, SVOJATA NEKE HRVATSKE REGIJE, A BRANITELJE SVEĆENICI ODBIJAJU POKOPATI SA HRVATSKIM ZASTAVAMA!

“Otvoreno ne priznaju Kosovo, no prijašnji i sadašnji srpski patrijarh nikada nisu priznali ni Hrvatsku! Ne govorim o službenom priznanju, već o tome da izbjegavaju spominjati riječ Hrvatska,” kaže otac Aleksandar.

U emisiji su prikazane fotografije iz Negoslovaca pokraj Vukovara – lokalni Srbi tamo su Božić proslavljali na traktorima i sa srpskim državnim zastavama, a u Trpinji kao i u nekim selima na Baniji pucalo se – čak i iz automatskog oružja!

“2009. i 2014. godine u Šibeniku kod pokopa hrvatskih branitelja pravoslavne vjere svećenik SPC-a odbio je sudjelovati – jer je lijes bio prekriven hrvatskom zastavom! Nisu htjeli pokapati hrvatske branitelje! Po zakonu su za to trebali dobiti godinu dana zatvora jer su iskazali nepoštovanje prema službenom obilježju RH,” kazao je poglavar HPC-a u Bujici, uz napomenu da je to bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg je 2012. godine iz Bugarske došao u Hrvatsku.

Naveo je kako se u zadnjem popisu stanovništva više od 16 tisuća Hrvata izjasnilo kao pravoslavci, a od 190 tisuća pravoslavaca u RH, samo 50 tisuća ih se izjasnilo da je njihov materinji jezik – srpski. Također je rekao je da pojam ‘pravoslavni Božić’ ne postoji jer većina pravoslavnih crkava Božić slavi isto kada i ostali kršćani – 25. prosinca. “Ruska i Srpska pravoslavna crkva nisu izjednačile crkveni kalendar sa svjetovnim, sve druge crkve jesu. U Carigradu i Bugarskoj, Rumunjskoj, Makedoniji i drugdje pravoslavni vjernici Božić slave 25. prosinca!”

Otac Aleksandar izrazio je čuđenje kako Srbi Novu godinu slave dva puta i objasnio kako to ne rade drugi pravoslavci. U emisiji je prikazana i božićna čestitka bivšeg predsjednika Ive Josipovića koju je napisao na ćirilici.

“Božić je čestitao samo vjernicima Srpske pravoslavne crkve, ne i drugim pravoslavcima,” rekao je gost Bujice i progovorio o problemima registracije HPC-a u Hrvatskoj.

REGISTRACIJU HPC-a ODBILO SEDAM MINISTARA MILANOVIĆEVE VLADE!

“U tijeku je treći pokušaj naše registracije, drugi pokušaj odbila je Komisija za odnose s vjerskim zajednicama u kojoj je sjedilo sedam ministara Milanovićeve Vlade! Sada je na snazi pravilnik Ministarstva uprave koji tvrdi da podnositelj zahtjeva mora donijeti akt koji pokazuje da vjerska zajednica ima više od 500 vjernika. Pravilnikom se traži i popis vjernika, no to je za vjernike ponižavajuće i to nisu tražili ni od jedne druge vjerske zajednice!”

U emisiji je pokazan dokument ‘Ministarstva unutarnjih dela’ Kraljevine SHS od 30. ožujka 1926. godine iz kojeg se jasno vidi da je u Hrvatskoj nametnuto pravoslavlje SPC-a, točnije Svetosavlje: “Karadžordžević je naredio da se ne upotrebljavaju ‘nepropisni’ naslovi grčkoistočna ili istočnopravoslavna crkva, kao što je bilo u Austro-Ugarskoj i ranije…”

Arhiepiskop je u Bujici odbacio tezu da je HPC bila ‘Pavelićeva crkva’, jer je ona, kako je rekao, postojala i ranije kao Karlovačka arhiepiskopija. Dodao je kako je pri osnivanju odbila potvrde svih bitnih pravoslavnih crkava.

Gost Bujice podsjetio je i da su čelnici HPC-a u Hrvatskoj ’45. brutalno likvidirani: “Komunistička partija neprijateljima ih je proglasila još ’42. godine! Ubrzo nakon ulaska partizana u Zagreb, episkop Germogen i drugi čelnici HPC-a kao i većina svećenika ubijeni su pod optužbom da su razbijali jedinstvo srpskog roda! Zagrebačkom muftiji Ismetu Muftiću čak su odrezali jezik pa su ga javno objesili, ubijani su i mnogi drugi svećenici – najviše katolički. Samo SPC nikada nije osuđena!”

NATPIS NA MANASTIRU KRKA O 600 GODINA SPC-a – KRIVOTVORINA?!

 

Arhiepiskop Aleksandar otkrio je i da je natpis na manastiru Krka na kojem piše da SPC tamo ima tradiciju dugu 600 godina – krivotvorina!

“Cijela poruka napisana je na staroslavenskom, no pogriješili su u godini 1402. koja je napisana arapskim brojevima! Da je natpis autentičan i broj bi bio napisan na staroslavenskom. To je primitivna krivotvorina!”

Gost Bujice govorio je i o Nikoli Tesli: “Tesla nikada nije rekao da je Srbin, a ta tvrdnja temelji se na tome da mu je otac bio pravoslavni svećenik. On je rođen 1856. godine u Karlovačkoj arhiepiskopiji, dakle riječ je o HPC! Tada službeno nije bilo Srpske pravoslavne crkve na tom području! A što se tiče Petra Preradovića kojeg spominje Pupovac na ovogodišnjem domjenku – pa on je sam za sebe rekao da je Hrvat!”

Otac Aleksandar je u Bujici podržao kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, a traženje mišljenja od SPC-a nazvao povijesnim presedanom. “Ako je ikoga trebalo tražiti mišljenje, Papa je trebao pitati Hrvatsku pravoslavnu crkvu! 100 tisuća svećenika Ruske pravoslavne crkve koje su bili komunisti u Rusiji imaju status mučenika, a svećenici HPC-a ubijeni od komunista ispadaju zločinci!”

Za SPC je naveo da je u zavadi s Bugarskom pravoslavnom crkvom, Makedonskom, Crnogorskom, Rumunjskom i još mnogima…

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE: 

 

https://youtu.be/YYfPhE00T3o

Velimir Bujanec

HOP