Novi Putinov veleposlanik u Srbiji kreće u novu diplomatsku ‘ofanzivu’ u regiji

0
2390

Prema pisanju medija, novi veleposlanika Rusije u Beogradu uskoro će postati Aleksandar Bocan Harčenko, koji će na toj poziciji  zamijeniti dosadašnjeg  Aleksandra Čepurina.

Harčenko je u Rusiji poznat kao stručnjak za krizne situacije, visoko  kotira u ruskoj diplomaciji, a stručnjaci smatraju kako se predsjednik Rusije na ovaj potez odlučio kako bi spriječio jačanje američke ofanzive na Srbiju.

Dolazak Harčenka bi trebao donijeti još veću diplomatsku aktivnost Rusije u Srbiji i regiji, naročito poslije sumnji da bi Vlada Srbije mogla  ne dodijeli diplomatski status srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu ili ti ruskoj bazi.

Na političkim konzultacijama predstavnika hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) i ruskog ministarstva vanjskih poslova razmotreno je niz bilateralnih pitanja, priopćio je MVEP prije postavljanja hrvatskog veleposlanika u Rusiju.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Gordan Bakota i njegov ruski kolega, direktor za Europu, Aleksandar Bocan-Harčenko također su tada raspravljali i o pitanjima vezanim uz područje jugoistočne Europe, kao i o pojedinim temama iz širih međunarodnih odnosa, priopćio je MVEP.

Nakon održanih konzultacija, ruskog dužnosnika Aleksandra Bocana-Harčenka primio je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. I krenula je normalizacija odnosa sa Rusima. Bilo je to prije točno godinu dana. Od tada Harčenko je u diplomatskoj ofenzivi.

Bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim forumima u okviru Kontakt grupe i OEBS. Podržao je dodikov referendum, napao Crnu Goru zbog ulaska u NATO, sudionik je rješavanja Kosovske krize.

“Referendum Republike Srpske   nije u suprotnosti s Daytonskim sporazumom. On je u intervjuu “Novostima”  istaknuo da se njegova država protivi uporabi “bonskih ovlaštenja” u eventualnom sankcioniranju službene Banje Luke i da se rješenje mora tražiti u dijalogu, prenosi  Tanjug.

Harčenko je rekao da je Rusija jamac”Daytona” i smatra da u odluci o raspisivanju referenduma u RS-u nema kršenja sporazuma i da nema mjesta za upotrebu protektorskih ovlasti, jer ona neće doprinijeti konstruktivnom rješenju, već će dodatno produbiti krizu u BiH.

On je naglasio da je za Rusiju nedopustiva promjena Daytonskog sporazuma.

“Kao jamac ‘Daytona’, za nas se ne dovodi u pitanje cjelovitost BiH, ali isto tako i kapacitet entiteta RS-a i Federacije BiH”, objasnio je Harčenko.

On smatra da pitanje referenduma u RS-u nije najveći problem BiH i da je veći problem za BiH činjenica da Vijeće ministara nije izabrano ni nakon sedam mjeseci od izbora.

“Veći problem je položaj hrvatskog naroda. Ne poštuje se ‘Daytonom’ utvrđeni princip rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na vodećim funkcijama. To su realni problemi, a ne referendum”, rekao je ruski veleposlanik u BiH.

Na opasku novinara da RS više od četiri godine upozorava na loš i pristran rad Suda i Tužiteljstva BiH i da nitko nije reagirao, Harčenko je odgovorio da je to i ključni problem, i to je službeni stav Rusije.

“RS je upozoravala i upozoravala na problem Suda i Tužiteljstva. Ured visokog predstavnika (OHR) nije poklanjao nikakvu pažnju toj zabrinutosti. Zato što je OHR ignorirao ta upozorenja, došli smo u današnju situaciju”, kazao je ruski veleposlanik u BiH.

Slijedi li novo preslagivanje u regiji i jasan stav Rusije da je Srbija pod njihovom kontrolom?

HOP