Kaligula je proglasio konja za konzula- MVP tipa sa srednjom za vozače!

0
4287

“Kod izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a mene ne fascinira toliko on sam. Prostaka, primitivaca, sexista, ksenofoba, homofoba, lažljivaca, neznalica i ignoranata ima svugdje koliko hoćeš. Fascinira me da je tolika masa amerikanaca podlegla tim najnižim strastima i da su ga izabrali za svog predsjednika. (kao što sam bio pozitivno fasciniran kad je prvi put bio izabran Barack Obama.) Čini mi se da je suvremena liberalna demokracija dotakla dno. Prostakuk, primitivizam, neznanje, ignorantstvo su uz svesrdnu pomoć suvremenih tehnologija dobili svoj puni legitimitet u javnom izričaju. Trebati će očito neko vrijeme i u Americi i u Evropi i u ostatku svijeta da se pronađu alati i načini kako uvijeriti građane da je puno pametnije da države vode pametni, pristojni i kompetentni ljudi….. možda neke druge sorte no što su današnji main stream političari. Pa sretno nam!, napisao je HNS-ov Boris Blažeković na Facebooku .

downloadfile

Boris Blažeković je, prema dostupnim podacima rođen 24.2.1955. u Zagrebu te ima srednju stručnu spremu Centra za cestovni promet. Propali je birtijaš i voditelj propale manekenske tvrtke. Onak narodski rečeno, to su prema ministrici vanjskih poslova izuzetne karakteristike za konzula u SAD-u. Plus ono prvo. Jel tu neko nas radi budalama za naš novac?

Kaligula (Antium, 31. kolovoza 12. – Rim, 24. siječnja 41.), Gaius Caesar Augustus Germanicus, rimski car

Kaligula je bio Tiberijev pranećak, a nadimak Caligula, što na latinskom znači čizmica, dobio je od vojnika u očevom vojnom logoru. Vrlo rastrošan i ekstravagantan – potrošio je velik dio novca koji je Tiberije pribavio carskoj blagajni, na darove i proslave. Vladao je od 37. do 41. godine.

Na početku svoje vladavine je amnestirao sve one koji su osuđeni pod Tiberijem, ali je ubrzo zapao u neprijateljske odnose sa Senatom, jer se u stilu helenističkih kraljeva počeo osjećati i ponašati kao car i bog. U tom svom samoljublju čak je, smatrajući se reinkarnacijom Jupitera, tražio pravo na jedan hram na Palatinu. Svog je konja pod imenom Kasač proglasio senatorom i konzulom! Hrvati su bolje prošli.

Najomiljeniji konj zloglasnog rimskog cara Kaligule, Incitat (lat. Brz), navodno je imao mramornu staju, korito od slonovače, purpurne pokrivače (ta je boja u starom Rimu bila znak moći i aristokracije), te okovratnik od dragog kamenja. Kaligula je navodno na vrhuncu ludila dao proglasiti Incitata rimskim građaninom, a zatim ga obasipao raznim počastima, namjeravajući ga proglasiti konzulom, no ubijen je prije nego je uspio izvršiti tu namjeru. Unatoč tome, Incitat je ostao zapamćen kao konj-konzul.

Konzulsko zvanje primio je ravnodušno

i vlast obavljao sjajno

to znači – nikako!

 

Govori Kaligula:

Između svih građana Rima

volio sam samo jednoga,

Incitatusa – konja
Kad je ušao u senat

besprijekorna toga njegove dlake

savršeno je blještala sred purpurom opšivenih

plašljivih ubojica
Incitatus je bio pun vrlina

nikada nije uzimao riječ

stoička priroda

mislim da je noću u štali čitao filozofe
Toliko sam ga volio da jednoga dana odlučih da

ga razapnem

no, usprotivila se njegova plemenita anatomija

 

Konzulsko zvanje primio je ravnodušno

i vlast obavljao sjajno

to znači – nikako!
Nismo ga uspjeli navesti na trajnu ljubavnu vezu

s mojom dragom ženom Cezonijom

te avaj, nije nastala linija careva-kentaura

 

Zato je propao Rim!

 

Riješio sam da ga proglasim za Boga

no, devetog dana uoči februarskog kalendara

Herea Kornelije Sabin i ostale budale spriječiše

tu pobožnu namjeru

 

Mirno je primio vijest o mojoj smrti

izbaciše ga iz dvora i osudiše na progonstvo

taj udar podnio je dostojanstveno

umro je bez potomstva

zaklao ga debelokoži mesar u mjestu Ancijumu

O posmrtnoj sudbini njegova mesa

Tacit šuti.

Naš se konzul pohvalio da nema školu ali ima životno iskustvo. U manekenstvu. Sada je diplomatski maneken. A svaki Hrvat koji to plaća kompletni kreten.

Ministrice uzmi svog konzula pod ruku i otvorite autopraonicu, nije za vas diplomacija.


I. D.

HOP