Ekskluzivne gluposti Jutarnjeg i srpskog patrijarha prema kojima Papa ako želi vidjeti ruskog patrijarha prvo mora u Srbiju!

0
3793

Dakle, papa Franjo, kao ni sv. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. prije njega, ne mogu računati na posjet Srbiji za koji se smatra da bi predstavljao posljednji korak prije posjeta Moskvi (ne treba zaboraviti da su se Papa i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril prvi put nakon više stoljeća susreli u Havani na Kubi u veljači 2016. godine). A jedan od razloga za to, vrlo ozbiljan, pitanje je kanonizacije bl. Alojzija Stepinca oko čega je održan niz razgovora na razini SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj – piše Jutarnji list.

Da li je baš tako? Ovo je još jedna u nizu laži srpskog patrijarha poznatog po prometnim nezgodama s kojih je bježao, kada ih je skrivio. Čovjek se brine o Stepincu, a u svojoj crkvi ima fašističkog slugu Velimirovića, kojeg je ova crkva proglasila svetim, iako je podržavao rasne zakone. O tome ni Jutarnji niti Irinej – ni slova.

Po čemu je uopće ta srpska crkva toliko bitna osim samoj sebi? Mitom je dobila autonomiju tek u 19. stoljeću, a mitom je ušla i na teren Hrvatke 1922. godine kada je potplatila carigradskog patrijarha, što znači da ima nezakonito priznanje, ali ona svejedno soli pamet Makedonskoj crkvi.

-Stanjem u regiji, kad je riječ o Srbima, patrijarh nije zadovoljan. A onda se okrenuo prema Makedoniji i rekao da “ima problema” s tom zemljom (SPC ne priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, MPC). “Nezrelo je što je kanonski nepriznata MPC zatražila da im majka crkva bude Bugarska pravoslavna crkva”, zaključio je patrijarh ne ulazeći u detalje – dalje piše značajno Jutarnji list.

Iz koje su crkve proizašle srpska i makedonska crkva? Bugarske. I zašto je loše ako od te majke crkve Makedonci dobiju priznanje?! Smeta li ta činjenica širenju velike Srbije?

O Kosovu postoji jako puno srpskih laži. Kosovo je bilo 500 godina pod Bugarima, ali to se ne može mjeriti s 9 godina cara Dušana. Tih 9 godina vrijedi kao 9000 godina. Kosovo je svega 100 godina pod Srbima, sve do tada nije bilo dio Srbije koja tek u 19. stoljeću dobiva neke oblike državnosti.

“Kosovo može biti oteto i okupirano, kao što je danas, ali Srbi nikada ne mogu reći da ga poklanjaju jer se ono što se pokloni gubi zauvijek. Mi ne možemo zamisliti Srbiju bez Kosmeta. U novije doba smo nazvali taj deo Kosovo i Metohija, ali to je Stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije” -govori ovaj tragikomičan lik.

Nevjerojatno je da se njemu daje tolika važnost u medijima, ali isti ti mediji ne primjećuju niti prenose priznanje autokefalnosti makedonske crkve?! Upravlja li ovim medijima četničija srpske crkve?

aco i bubimir

Arhiepiskop Aleksandar ispred HPC oglasio se kratkim priopćenjem; ” Nije mi jasno zašto se u medijima gura važnost SPC u kanonizaciji A. Stepinca. To se SPC nema što ticati. Ista crkva ima svece koji su bili itekako sporni i čak dobivali nagrade od Hitlera, kao izvjesni svetac Velimirović. Kanonizacija je proces u katoličkoj crkvi. Srpska crkva isposvađana je sa svim pravoslavnim crkvama, i sa Bugarima, Rumunjima, Crnogorcima, Makedoncima i Hrvatima. To najbolje govori u kakvom je stanju.”

HOP