Skandal: prvašići u Slavoniji dobili objašnjenja iz matematike na ćirilici

0
3978

PLETERNICA / POŽEŠKA KOPRIVNICA – Dok nadležni ravnatelj matične pleterničke Osnovne škole prof. Hrvoje Galić pokušava banalizirati slučaj o pojavljivanju zadataka iz matematike koje su dobili “njegovi” učenici prvašići u Područnoj školi u Požeškoj Koprivnici roditelji s pravom izražavaju ogorčenje takvim neodgovornim postupkom učiteljice M.K.P.

Javila nam se jedna majka i s velikim ogorčenjem zapitala zar je njeno dijete trebalo dobiti radne zadatke iz matematike i to na ćirilici i nerazumljivom jeziku. Nastavila je pitanjima zar je naš hrvatski jezik toliko oskudan da učenici nisu mogli dobiti zadatke na razumljivom jeziku i pismu i to one kojima su autori naši znanstvenici i matematičari, a takvih imamo koji su na svjetskom glasu po stručnosti i svim mogućim kompetencijama.

Uz neke roditelje koji su kontaktirali gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić neki su se odvažili stupiti u kontakt s medijima i sve im to ispričati. Na naš upit naša nam je sugovornica, koja nas je kontaktirala, rekla kako se nije obratila ravnatelju škole Hrvoju Galiću jer je po njenom mišljenju on otišao previše u političke vode te da nema vremena baviti se poslom koji bi mu trebao biti prioritetan, a to je pratiti i nadgledati što mu rade učitelji i nastavnici te kako i na koji način uče djecu.

Nismo željeli previše ulaziti u te polemike iz razloga jer nas je prvenstveno zanimalo kakve su to točno zadatke djeca dobili i o čemu se točno radi. Kad smo izvršili uvid u listiće koje su djeca dobili i sami smo se uvjerili da se radi o nečemu nedopustivom.

Vezano uz to kontaktirali smo ravnatelja Hrvoja Galića koji nam se nakon našeg poziva javio kojeg smo pitali za konkretan slučaj. On nam je rekao da je upoznat s tim slučajem i da o svemu tome mora razgovarati s učiteljicom M.K.P. te da će vidjeti što se točno zbilo. rekao nam je i da je od njega osnivač škole, Požeško-slavonska županija zatražila očitovanje jer su i oni dobili prijavu tog slučaja. U razgovoru s ravnateljem Galićem nismo stekli dojam da ga je taj slučaj posebno uznemirio iako je svjestan činjenice da se radi o stavljanju zadataka pred djecu koji su napisani na ćiriličnom pismu zbog kojeg u ovim krajevima, između ostalog, još uvijek nisu zacijelile rane kod mnogih obitelji.

Kontaktirali smo i gradonačelnicu Antoniju Jozić kojoj su se obraćali i roditelji učenika koja je izrazila nevjericu radi tog slučaja te da je zabrinuta jer joj nije jasno kako je do tog propusta uopće moglo doći.

Gradonačelnica Jozić nam je također rekla kako je o svemu izvijestila Županiju koja je osnivač škole i uz prosvjetnu inspekciju ima mehanizme nadzora nad radom u osnovnoškolskom obrazovanju.

Jako teško se mogu prihvatiti opravdanja da se radi o nekakvim nesporazumima u takvoj evidentnoj pogreški i da se radi o dodatnim zadacima, a ne domaćoj zadaći koji su brzinski izvučeni iz računala koji su učiteljici naletjeli pod ruku koje je podijelila ne gledajući što dijeli.

Za one najmlađe učenike koji u školi još uvijek nisu ugrijali svoju stolicu za školskom klupom bitan je u njihovom obrazovanju i najmanji zarez jer djeca upijaju gotovo sve, a u svoje učitelje gledaju kao svijetle primjere. Može li se ovaj slučaj u obrazovanju smatrati svijetlim primjerom – to sigurno nikako?!

Izvor: Požega.eu portal

HOP