Svatko tko tvrdi da postoji neka posebna vrsta pravoslavlja(srpsko-pravoslavna vjera) je heretik!

0
2410

Može li se pravoslavni vjernik angažirati oko Istambulske deklaracije?

Vidjeli smo kroz dosadašnje izlaganje neprihvatljivost rodne ideologije i Konvencije za pravoslavlje. Prema tome, pravoslavni vjernik po svojoj vjerničkoj savjesti i stavu ne smije to prihvatiti. Što se šireg društvenog angažmana tiče, pošto ne postoji službeni stav naše Crkve o tome (stav drugih pravoslavnih Crkava postoji), ne postoje ni službene crkvene inicijative koje bi se bavile ovom temom u praksi. Jednako tako, ne postoje u Hrvatskoj ni građanske inicijative pravoslavnog usmjerenja u kojima bi se vjernik mogao angažirati oko toga.

Može li se pridružiti katoličkim i katolički usmjerenim inicijativama? To je vrlo delikatno pitanje. S jedne strane, bio bi to ekumenski potez, jer pravoslavlje i katoličanstvo dijele iste stavove po tom pitanju. Međutim, treba imati na umu da je jedan dio tih organizacija i inicijativa izrazito antipravoslavno nastrojen, odnosno, protiv je kanonske SPC u Hrvatskoj, te podupire projekt lažne tzv. HPC. Ovo u praksi znači da pravoslavni vjernik ne može sudjelovati u takvim inicijativama i pokretima, niti im davati potporu, jer su, iz pravoslavnog kuta gledanja, protucrkveni, i žele pravoslavne lišiti svetih sakramenata i odvojiti ih od sveopće Crkve.- tvrde u SPC,a prenosi neki Miodrag iz Bitno.hr.

Prva stvar što se uočava u ovom tekst, a što posebno smeta srpsku četničku crkvu je HPC. Lažna Hrvatska pravoslavna crkva? Preko 16000 pravoslavaca u Hrvatskoj nisu Srbi. Tko su oni?  Ako znamo da je i prije Srboslavije bila država, Austro-ugarska, a u njoj je bilo jako puno Hrvata pravoslavaca, pravo pitanje je; gdje su nestali ili su posrbljeni preko četnikovanja u crkvi?

SPC se nikad nije oglasila o Istanbulskoj konvenciji.  Bitno.net prepričava anonimni članak.
Zadnji pasus potvrđuje da Bitno.net laže:
“Međutim, treba imati na umu da je jedan dio tih organizacija i inicijativa izrazito antipravoslavno nastrojen, odnosno, protiv je kanonske SPC u Hrvatskoj, te podupire projekt lažne tzv. HPC. Ovo u praksi znači da pravoslavni vjernik ne može sudjelovati u takvim inicijativama i pokretima, niti im davati potporu, jer su, iz pravoslavnog kuta gledanja, protucrkveni, i žele pravoslavne lišiti svetih sakramenata i odvojiti ih od sveopće Crkve.”

“Međutim, treba imati na umu da je jedan dio tih organizacija i inicijativa izrazito antipravoslavno nastrojen, odnosno, protiv je kanonske SPC u Hrvatskoj, te podupire projekt lažne tzv. HPC.”

Ove organizacije, koje podupiru HPC su zapravo propravoslavno nastrojeni zato su i protiv SPC jer je ona nekanonična – nije niti pravoslavna, niti crkva. Postoji samo jedno pravoslavlje. Svatko tko tvrdi da postoji neka posebna vrsta pravoslavlja(srpsko-pravoslavna vjera) je heretik. To znači da srpska crkva podržava herezu.
Ono što je najbitnije od svega, dok SPC naziva HPC lažnom crkvom treba reći da je srpska crkva priznata uz mito, te je i 1922. godine uz mito ušla na teren Hrvatske i tamo se ustoličila preko srpske kraljevske vlasti.
HOP