Studenti u Francuskoj prosvjedovali protiv reforme visokog obrazovanja, uništavaju inventar, materijale, zgrade!

0
2070
Ogromna šteta
Tolbiac site universitairePosvuda tragovi, uništen informatički materijal i namještaj, isto kao i distribucija iz koje je odnijet sav sadržaj, aktualna su slika fakulteta Tolbiac, koji pripada slavnoj Sorbonne. Okupljeni  studenti  koji već mjesec dana odbijaju reformu visokog obrazovanja su nasilno evakuirani.
Šteta još nije procijenjena ali će obnavljanje biti skupo, sudeći po izjavama predsjednika fakulteta Georges Haddida koji je čekajuci eksperte, tužio sve upisane studente zbog “zajedničke degradacije institucije”!
-Akt je pokrenut jer se nastoje identificirati voditelji i počinitelji nereda, koji nisu studenti. Paradoksalno objašnjenje advokata Pierrea Oliviera Sura i Mathiasa Chichporticha, nasmijalo je cijeli Pariz.

-Nastojim zaštiti instituciju, sveučilišnu citadelu i ugled Sorbonne. Ostećenja će skupo stajati počinitelje-izjavio je Haddid, precizirajući kako će se cijeni popravka dodati i svota od 500 000 eura, neophodna za iznajmljivanje dvorana za parcijalne ispite, što započinju 2 svibnja. Mnogi se pitaju zašto se ne održe u drugim odjelima Sorbonne, kojih je na pretek?!

U pismu upućenom republičkom tužitelju, Georges Haddid je naznačio i otkriće oko desetak “koktela Molotov” ali i “zapaljujućih substanci” koje se analiziraju. Ispitivanje štete povjereno je specijalnim jedinicama teritorijalne sigurnosti.
Frédérique Vidal, ministar visokog obrazovanja je porucio  :

-Utvrdit ćemo šifre i sve učiniti da poznati toranj Tolbiac bude što prije otvoren.

Dzana Mujadzic iz Pariza za HOP