Od Cannes do Pariza vodimo vas kroz film i modu

0
2106

 

Kooperacija
Sarajevo Film Festival i CineLink objavili su buduće, prestižno partnerstvo sa Jihlava IDFF i Talentima dokumentarnog filma istočnog dijela Europe, njemačkom bazom dokumentarnog programa Campus Masterschool s ciljem boljeg razvoja južno europskog, dokumentarnog filma.
“Docu talenti istoka”, manifestacija Jihlave planira u projekt uvesti desetak kreativnih dokumentaraca centralne i istočne Europe, kao i njihove produkcije i post produkcije radi ulaska na tržište Cine Linka i lakše adaptacije pa prodaje na drugim tržištima.
Odabrani projekti će se projicirati od rujna 2018 do kolovoza 2019 godine.Predstavljanje će ostvariti režiseri u velikim metropolama, uvijek prije velikih filmskih manifestacija i u trajanju od 10 minuta od kojih će se tri posvetiti prikazivanju trailera filma!
Njemački Documentary Campus je već proizveo na tisuce dokumentaraca i posjeduje posebne mogućnosti proširenja rediteljske i producentske mreže, što će pomoći njihovom plasiranju u svim dijelovima planete. CineLink Industry Day će prihvatiti drugo zasjedanje intenzivnog programa Masterschool formacije, posvećene cineastima i ideji ostvarenja njihovog usmjeravanja ka ostvarenjima pasioniranih dokumentarnih djela za vrijeme trajanja petodnevnog ateljea, 15 ekipa. Europski režiseri će biti potpomognuti prilikom razvoja njihovih projekta  privući međunarodnu publiku. Documentary Campus  će oformiti odabrane sekcije obrade dokumentarnih filmova na CineLink Industry Day  akreditiranih profesionalaca, predviđenom od 11 do 16 kolovoza.farrah-abraham-montre-peu-trop-lors-une-soiree-croisette-mai_width1024 (1)Vrući ugodjaji u Cannesu

Privlačna i izazovna starleta Farrah Abraham, 26 godišnja zvijezda američkih tv reality programa izazvala je posebnu pometnju kada je napustala jednu modnu reviju, među mnogobrojnim koji se priređuju za trajanja Festivala u Cannesu.
Očito zaboravivši da ne nosi ništa ispod privlačne, večernje oprave podigla je donji dio pokazavši svoje fizičke adute koji se u principu, javno ne izlažu. Jedan fotograf je to zabilježio, postigavši poseban “scoop”, veliku naknadu tabloida i novina o skandalima.
Rođena u Omahi krajem svibnja 1991 godine, živi u Austinu.  Ostvarila je zapažene uloge u serijama “16” i “Pregnant” pa “Teen Mom”. Snimila je studijske albume “My Teenage Dream Ended” i “Blown”.Autorica je i četiri knjige.
Un certain regard 2018

Nepoznati autori u prvom planu

Na  listi programa “Izvjestan pogled”/Un Certain regard/, 71 izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu  nalazilo se 18 ostvarenja.Ukrajinac Sergej Loznica otvorio je natjecanje filmom “Donbass”. Američko-portorikanski glumac Benicio Del Toro je presjedavao žirijem u kojem je bila palestinska scenaristica i rediteljica Annemarie Jacir, ruski cineast Kantemir Bologov, Virginie Ledoyen, poznata galska glumica i Julie Huntsinger, glavna direktorica američkog filmskog festivala u Tellurideu.

-Smatramo kako su 18 odabranih ostvarenja izmedju 2000 prispjelih u program “Izvjestan pogled” svi pobjednici na osoban način. Deset dana smo bili ugodno iznenađeni i zadivljenji kvalitetom ostvarenja i preciznošću pa ljepotom djela, ali  nas je posebno dojmilo pet filmova :
Nagradu “Izvjestan pogled” dodijelili smo filmu pod nazivom “Granica”/Border/ Alija Abbasija; Meyrem Menbarak koja je napisala priču za film “Sofia”je prema našim nahodjenjima najbolja scenaristica. Najuspješniji interpret je Victor Polster u “Djevojci” Lukasa Dhonta. Ukrajinac Loznica dobiva priznanje za najbolju realizaciju.Specijalna nagrada odlazi u ruke reditelja filma “Mrtvi i ostali”/Chuva e cantoria me albeia dos mortos/ Jaoa Salavize  i Renée Nadar Messora.
Aktualna priznanja Kritike
Pedeset sedmi put je dodijeljeno i priznanje Kritike, aktualno pod predsjedništvom norveskog cineaste Joachima Trirera i žirija čiji su članovi bili Chloë Sevigny, Nahuel Perez Biscayart, Eva Sangiorgi i Augustin Trapenard.  Odabrali su portugalsko ostvarenje “Diamantino” Gabriela Abranteze i Daniela Schmidta. Film je posvećen odiseji pada Diamantina, nogometne ikone na bazi post fašizma, migrantskih kriza, sulude preprodaje organa ali i potrage za sportskim savršenstvom. Diamantina je virtuozno tumacio Carloto Cotta, najupečatljiviji glumac portugalske autorske, sedme umjetnosti, poznat iz filmova Raula Ruiza, Joaoa Pedra Rodriguesa ili Miguela  Gomesa.
Ovogodišnju nagradu Fondacije Louis Roederer dobio je Felix Moritaud za interpretaciju u filmu “Divljak”/Sauvage/, prvog dugometražnog ostvarenja Camille Vidal Naquet.
Osjećajni portret mlade prostitutke donio je još jedno priznanje interpretu hvaljenog i nagrađivanog filma “120 udaraca u minuti”, prošlogodišnjem galskom kandidatu za “Oscara”.
Priznanje Fondacije Gan  otišlo je u ruke Indijca Rohena Gere za film “Gospodin” ,a nagrada SACD,  Benedikta  Erlingssona za film “Women at War” .
Manekenka u 88 godini
Junakinja brojnih Hitchcocokovih filmova  Tippi Hedren je novo zaštitno lice talijanske modne marke “Gucci” , koja je nedavno pokazala nove kolekcije satova i dragog kamenja. Bivša muza maestra strave je i majka Melanie Griffith te baka Dakote Johnson, koja redovito reklamira proizvode poznatih brandova. Unuka je bila zaštitno lice mirisa “Gucci Bloom”.
Tippi Hedren reklamira nove linije satova i nakita slavne kuće, pod umjetničkim vodstvom stiliste Alessandra Michele. Kampanju realizira fotograf Colin Dodgson a Hedren je vidovnica što proriće buducnost- mladim protagonistima.
Prva fotografija pokazuje čuvenu umjetnicu u tajanstvenom dekoru, iza kristalne lopte. Osamdeset osmogodišnjakinja nosi brojno prstenje i narukvice, tek predstavljenih kolekcija labela “Gucci”.
Cannes unaprijedio azijsku sedmu umjetnost
Cannes
Dvanaest dana  publika je na 71 izdanju Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu otkrivala cineaste i njihova pomno odabrana ostvarenja, na sceni velikog teatraa “Lumière”, ali i drugim prostorima prostrane Palace festivala. Voditelj završne ceremonije manifestacije Edouard Baer je zadnji put predstavio glavni žiri predvođen australskom filmskom i teatarskom zvijezdom Cate Blanchet. Poznata glumica je i oglasila nagrađene.
Slavlje se završilo na Crvenim stepenicama jer su se laureati i žiri, pridružili Stingu i Shaggyju na live koncertu.
Zlatnu palmu za igrani dugometražni film dobio je Japanac Kore-Eda Hirokazu i ostvarenje “Kradljivac”/Manbiki Razoku/, Velika nagrada festivala otišla je u ruke afro-amerikanca Spike Leea, reditelja “Blackkklausmana” dok je Priznanje žirija upućeno libanonskoj redateljici Nadini Labaki i filmu “Chapharnaum”. Najuspješniji glumac je Marcello Fonte za ulogu u “Dogmanu” Matteoa Garronea. Naziv najboljeg reditelja dodijeljen je poljskom cineasti Pawelu Pawlikowskom, zahvaljujući “Hladnom ratu”. Priznanje za najbolji scenario podijelili su Talijanka Alice Rothrwacher, rediteljica “Lazzaro Felice” i Jafar Panaki, za film “Tri lica”.
Junakinja ostvarenja “Ayka”, ruskog cineaste Sergeja Dvorcevaja, nadarena Samal Yeslamova proglašena je najuspješnijom interpretatoricom, a specijalna Zlatna palma je dodijeljena filmskom eseju, 87 godišnjeg Jeana-Luca Godarda “Knjiga slika”. Australski režiser Charles Williams je ostvario najkvalitetnije kratkometražno ostvarenje festivala pod nazivom “All These Creatures”, dok je film “Yan Bian Shao Niavi” donio posebno imenovanje reditelju iz Kine,Wei Shujunu.
Ostvarenje “Girl” iz programa “Izvjestan pogled” osvojilo je Zlatnu kameru” uručenu  uz pljesak, reditelju  Lukasu Dhonta

žiri CST odlučio je nagraditi umjetničkog direktora filma “Burning”, Shin Joom Heea, za posebno učešće i karakterizaciju likova.

Specijalna linija odjece H&M BONJOUR PARIS Dobar dan Pariz

Brand H&M ostvario *capsula* kolekciju- “Dobar dan Pariz”
U slavu Parižanke
Skandinavski odjevni lanac H&M upravo je objavio izlazak nove “capsula” kolekcije, pod nazivom “Dobar dan Pariz”/Bonjour Paris/ u čast ponovnog otvaranja  prodajnog prostora u ulici La Fayette, smještene u gradskom, devetom okrugu. Svi modeli su ostvareni po uzoru na način odijevanja Parižanki, što je razlog posebnih diskusija i veoma podijeljenih mišljenja pa komentara.
Kolekcija “Bonjour Paris” posjeduje 32 odjevna predmeta i sedam modnih dodataka, što se navodno, upisuju u poseban stil famozne Parižanke i njezine “far” odjeće, po mišljenju odgovornih čuvenog švedskog labela : trench, “oversize” bijela košulja, trapez švedska kožna suknja i blazer poznat kao “Boyfriend”; Podvlači se trobojni duh kolekcije jer su modeli skrojeni u tamnoplavim, bijelim i crvenim nijansama. Istiću se i natpisi “Pariz deveti okrug” ili igra riječi “PARadIS” što znači raj , a sadrži i ime galske prijestolnice.
Modeli će biti dostupni 20 lipnja u pariškoj prodavaonici H&M La Fayette ali i “on line”. Cijene osciliraju izmedju 25 i 50 eura za gornje dijelove dok se haljine, suknje ili hlače prodaju od 70 do 150 eura.
Događaj prati posebna kampanja komunikacija, a tri mlade glumice su na  gradskim ulicama snimile simpatičan video : Marie-Ange Casta/sestra čuvene Laetitie/, Karidja Touré i Alice Issaz, koje po mjerilima marke oživljavaju, svaka na osoban način, elegantnu opušenost i specifični šarm Parizanke!
H&M u Parizu oprema i novi prodajni prostor na šest katova i 5000m² na slavnom bulevaru Haussmann , u kome će se primjenjivati svjež koncept nazvan “Take Cone” promoviran nedavno u Hamburgu. Klijenti će dobivati savjete o pranju i čuvanju odjeće, kao i  krojenju.
Džana Mujadžić iz Pariza za HOP