Francuzi ogorčeni: Srbijansko pravosuđe smanjilo ubojicama zatvorsku kaznu za ubojstvo nogometnog navijača iz Toulousea

0
5251

Brice Taton – Srbijanska pravda smanjila ubojicama zatvorsku kaznu za ubojstvo nogometnog navijača iz Toulousea
Francuska protestira!

Apelacioni sud u Beogradu nanovo je smanjio kaznu jednom od napadača suportera nogometnog kluba iz Toulousea Bricea Tatona, kojeg je dok je sjedio u kafiću, u centru grada napala grupa huligana : Dejan Puzigaća, Dorđe Prelić zvani Grobar, Stefan Velinković, Ivan Grković, Ljubomir Marković, Jovan Karabić, Dragan Tomasević, Milan Tarač, Bojan Matijević, Milan Vujević, Stepa Petrović, Vladan Suvajac, Branimir Četnik, Dejan Stanković i Vladimir Bosković.
Zastičeni svjedok je izjavio da je čuo -Braco, počelo je!- a potom su napadači unijeli baklju u lice 28 godišnjeg Francuza pa ga počeli udarati. Mladić je bio bačen na stepenice sa visine od četiri metra. Povrijeđena su mu pluća, karlična kost i mozak. Umro je 10 dana kasnije, krajem rujna 2009, u beogradskoj bolnici.

Prva dvojica su pobjegli iz Srbije a ostali napadači, najprije osuđeni na kazne od 32 do 10 godina, proveli su zatvoru od četiri do 10. Dejan Puzigaća, danas 37 godišnjak je bio u bijegu, Interpol ga je tražio nekoliko godina!Napokon uhvaćen u Ateni krajem 2016 godine vraćajući se s Tajlanda, odjeven u mantiju pravoslavnog popa, posjedovao je neispravni slovenski pasoš. Navodno se zamonašio u Dohi i zahtijevao da ga zovu “otac Sava”!Uporno je tvrdio kako nikada nije sreo nesretnog Francuza.

Visi sud u Beogradu ga je najprije osudio na 35 godina a drugooptuženog Prelića sto se krio u Hrvatskoj i na Kosovu na 32 godine zatvora.Nakon dva apela kazna je smanjena na 14 pa 12 godina. Advokat Tatonovih roditelja, Slobodan Ruzić je izjavio kako je vrijeme, nakon devet godina od nasilne i strasne smrti nedužnog mladica, da zločin dobije epilog. Preliću je prošlog ožujka smanjena zatvorska kazna sa 12 na 10 godina.

Odluke srbijanske pravde su razbjesnile I razočarale žitelje Francuske. U mnoštvu gradova ovog tjedna su održane manifestacije i protesti zbog blagih osuda i ravnodušnosti prema patnjama i agoniji žrtve.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP