OSLOBAĐANJE RIJEKE DUBROVAČKE : ‘Kad su konačno otišli, ostao sam sam ispred njihove smrdljive ‘komande mesta’ sa hrvatskim barjakom’

0
3126

-Bilo je gusto, gušće nego bi se moglo zamisliti… vojska mnogo “besna”, a ja usred “Komande mesta ” sa šahovnicom, pa eto…

.. kad su konačno otišli, ostao sam sam ispred njihove smrdljive ‘komande mesta’. Na trenutak sam pomislio da ću eksplodirati od neopisivih dimenzija tako žuđene, taj dan neočekivane slobode. Nikada zaboraviti kako se sloboda ne prodaje ni za kakvo zlato!
( kao pravi Hrvat, moram pokvarit: Hrvatskom radiju taj dan u 15:00 sati prvo oslobođenje jednog teritorija od jučerašnje nostalgične petokrake s Dana mladosti, bila je negdje četvrta ili peta vijest. Trebali smo već onda razumjeti da je Udba naša sudba!) Ali pogledajte, bez obzira- komentar časnika Miše Mihočevića.

-Bilo je to 26. svibnja 1992. godine, dakle prije točno 26 godina. Skupili smo se na Kantafigu i krenuli u Sustjepan. U Sustjepanu smo istu večer Goran Mazić, Baldo Bilić i ja našli jednu od gelera izbušenu barku čije smo rupe zakrpili čime smo stigli, krpama, šugamanima i sličnim materijalom, bacili je u more, našli dvije daske za veslanje i uputili se preko rijeke. Drugi su vikali za nama, zaustavljali nas, ali srce nas je povuklo na drugu, dotad okupiranu obalu.

S otprilike 10 cm vode na dnu barke uspjeli smo doveslati do mula ispred ambulante u Staroj Mokošici. Negdje iz pravca Lozice smo čuli rafale (tek kasnije smo saznali da su to bili naši specijalci). S otkočenim puškama i metkom u cijevi krenuli smo prema središtu naselja usput u mrklom mraku pazeći da ne povučemo kakvu žicu potezne mine. Za prevaliti 200 metara trebalo nam je dobrih petnaestak minuta, a po dolasku u samo naselje našli smo jednog starijeg čovjeka koji je zaplakao od sreće kad je nakon osam mjeseci okupacije ugledao trojicu hrvatskih vojnika. Uveo nas je u kuću, odnekud je izvukao demižanu vina i narezao pršuta koji je sakrio od četnika i čuvao za ovaj trenutak. Bio je to Ilija Azinović, čovjek koji je zbog hrvatskog barjaka nađenog u njegovoj kući trpio svakodnevne četničke torture. Eto taj dan navečer smo prije 23 godine nas trojica prvi ušli u Staru Mokošicu. Istoga dana Miso Mihocevic je kao časnik Hrvatske vojske prvi ušao u Novu Mokošicu.

Sretna nam/vam 26. obljetnica oslobođenja Mokošice i deblokade Dubrovnika.- opisao je ratnik B. Elezović.

HOP