Istarski dužnosnici od zagrebačkih banaka dobivaju povlaštene kredite po kamati od 2.7% i niže!

0
4307

POVLAŠTENI KREDITI ZA ISTARSKE MOĆNIKE, ALI NE I ZA NAROD

Dok istarski dužnosnici od zagrebačkih banaka dobivaju povlaštene kredite po kamati od 2.7% i niže, Istra dramatično stagnira. To je zato jer lokalni moćnici drže novac u tim bankama ili gradovi/Županija rade sa tim bankama.
Ako gradonačelnik jednog istarskog grada dobije kredit od 80 000 € po kamati od 5% (vraća ga za svega 5 god.), onda si treba postaviti pitanje, da li ZABA financira neki grad u Istri, javno poduzeće i za koliku kamatu? Ako je kamata drugdje veća od 2.7%, a to je u pravilu slučaj, riječ je o povlaštenom kreditu. Međutim, Istra je jedinstvena. Jedan načelnik koji je trebao od županijskog Fonda dobit kredit po kamati od 8% do tog kredita dolazi po kamati od 4% i umjesto da se institucije bave njima, on pak, tuži zbog duševnih boli. No, to nije vrhunac istarskog licemjerja. Npr. jedan tako od države kupi 6.5 ha za 148 000 kn, plati od tog iznosa 12 000 kn, otrči u banku i založi tu zemlju i dobije 300 000 € kredita. Ili, jedan kupi od jedne starice 3 ha za 21 000 kn, urbanizira si tu zemlju, sam je sebi potom procijeni na preko 2 mil. kn, pa zasnuje hipoteku na 1 ha te zemlje i dobije više od 200 000 € zajma. Ali čemu briga kad su nam ionako puni mediji hvalospjeva o naprednosti i blagostanju u Istri. BDP nam stalno opada u usporedbi sa drugima. Uvijek smo bili iza Zagreba, a sada smo iza PGŽ-a, Dubrovačke pa i Kopr. Krizevačke županije. Opada i izvoz i konačno podatak u nekim novinama, (ne i u stranačkom biltenu IDS-a G.Istre), Istra je sa trećeg mjesta izvoznika u HR pala na četvrto mjesto, (Grad Zg, Varaždinska, Zagrebačka županija i tek onda Istra).
2017. Istra u državnom proračunu nije participirala niti sa jednom kunom. Svi porezi, doprinosi, trošarine itd. ubrane od 208 000 Istrijana, ili su ostali u Istri, ili su nam se vratili. Dakle, stagniramo i da nemamo turizma bili bi gori od slavonskih županija koje su prošle rat i okupaciju.
Zaključno, kako je moguće da je pedesetak istarskih moćnika, svaki pojedinačno, teže od 2-3mil. €, a rade za 10 000-12 000 kn? Hvala političkom Zagrebu (pravnoj državi) koji sve to u Istri godinama tolerira. Istrijani, ostajajte doma za lokalne izbore, pa će nam stranačke mašinerije i dalje krojiti sudbinu. 

Damir Kajin

HOP