SDP-ova gradonačelnica zaposlenička prava uređuje nezakonitim sporazumima s radničkim vijećima

0
5807

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Grad Petrinja – Grad Sisak, 1:0

[email protected]

Hoće li se netko zapitati kako to da su sindikati u Petrinji socijalni partneri, a u Sisku ih za politikantstvo optužuje gradonačelnica koja flagrantno krši Zakon o radu 

 

(SDLSN, 5. lipnja 2018.) Jučer je u Gradu Petrinji potpisan Kolektivni ugovor za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Petrinje, kojim su ova jedinica lokalne samouprave i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kao socijalni partneri, regulirali prava i obveze iz rada i po osnovi rada službenika i namještenika zaposlenih u upravnim tijelima Grada Petrinje.

Petrinja, kojem je gradonačelnik Darinko Dumbović, pokazao je ovime kako se uređuju zaposlenička prava službenika i namještenika sukladno najvišim demokratskim standardima – kolektivnim pregovorima i zaključivanjem kolektivnih ugovora, za razliku od administrativnog sjedišta Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, u kojem gradonačelnica zaposlenička prava uređuje nezakonitim sporazumima s radničkim vijećima.

Sindikat stoga konstatira kako je rezultat „utakmice“ između Grada Petrinje i Grada Siska u zaključivanju kolektivnih ugovora za zaposlene u upravnim tijelima ova dva grada 1:0 za Grad Petrinju.

[email protected]

Leži li odgovor na pitanje zašto je u Gradu Petrinji moguće i poželjno što nije u Gradu Sisku u tome što gradonačelnik Dumbović dolazi iz Narodne stranke – reformisti, a gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, kojoj valjda na listi prioriteta više nisu prava radnika i kolektivni ugovori, najbolje zna vodstvo SDP-a koje sustavno ignorira proturadničku politiku svoje članice i sisačke gradonačelnice, kao i njezino plansko i nezakonito podrivanje sustava kolektivnog pregovaranja u Republici Hrvatskoj.

Možda se vodstvo SDP-a treba manje baviti borbom za vlast u stranci, a više time što mu na terenu rade nositelji vlasti u lokalnim jedinicama koji, kao u slučaju Grada Siska, provode „pretvorbu“ kolektivnih ugovora u sporazume s radničkim vijećima, koja za sklapanje takvih sporazuma nemaju Zakonom o radu propisane ovlasti. S. Kuhar

Pročitajte još…

 

 

Siniša Kuhar, glavni tajnik

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske

HOP