Predsjednica za veleposlanika potpisala rješenje hodajućem skandalu

0
8355

Joško Paro novi je hrvatski veleposlanik u Belgiji. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović potpisala je njegovo imenovanje. To je isti onaj Paro koji je pobjegao iz SAD-a kad je tu zemlju posjetila Kolinda Grabar Kitarović, to je isti onaj koji je prvog hrvatskog predsjednika nazvao “ludim Tuđmanom” , to je diplomat koji se hvalio po novinama da je ukinuo Herceg-Bosnu, koji je u američkome veleposlanstvu nezakonito zaposlio nekoga Konstatinovoća, registriranoga prevaranta u Americi, koji je “stručno procijenio” da Trump nema nikakve šanse u utrci s H. Clinton, koji je muljao sa kupoprodajama i obnovom zgrade veleposlanstva, koji je otvoreno navijao za Ivu Josipovića u predsjendičkoj kampanji… Sada je poslan u Belgiju gdje mu je supruga novinarka… Po ocjeni mnogih, Paro je jedan od nanesposobnijih hrvatskih diplomata.
Valjda je zaslužio ovo imenovanje, samo mi obični građani to ne zaslužujemo.
Čestiotamo, predsjednice!

Molim da sada ovo komentiraju oni koji su nedavno napali Hrvatski tjednik zbog naslovnice na kojom smo predsjednicu Kolindu G. K. nazvali bestidnicom zbog laži koje je izrekla na račun hrvatskoga naroda u Jasenovcu kako je odvela izraelskoga predsjednika da mu pokaže gdje su to Hrvati ubijali Srbe i Židove zato što tako kažu Srbi.-piše gl. urednik Hrvatskog tjednika I. Marijačić.

-Uz ime Joška Pare vezuju se mnoge afere i sumnje. Optuživan je ili je bio pod sumnjom zbog kontroverznih transakcija Crnovezanih za nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske u Londonu i Washingtonu. Međutim, tu je prošao ispod radara i stvar je prikrivena. Predsjedniku Ivi Josipoviću bio je neko vrijeme savjetnik. U utrci za drugi mandat otvoreno je agitirao za Josipovića i još otvorenije protiv Kolinde Grabar Kitarović. Analitičar Davor Gjenero smatra da Paro slovi za jednoga od najnesposobnijih i najkontroverznijih hrvatskih diplomata. „Bio je veleposlanik RH u Kraljevini Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, zemljama koje su dugo blokirale pristup RH Europskoj uniji. U SuprugaOko njegova imena spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, inače zaposlenica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo za vrijeme Parina mandata u tome gradu. No mnogo više bure podignuo je pokušaj da se sličan obrazac primijeni i pri prelasku u SAD-u, što mu nije uspjelo.političkim krugovima Paru prozivaju zbog neaktivnosti na tome planu, a dio kolega spočitava mu da je svojim stajalištima u razgovoru s nizozemskim i britanskim diplomatima stvorio negativan imidž Hrvatske“, kaže Gjenero. Paro je, naime, u neformalnim razgovorima optuživao HDZ za ratne zločine i etničko čišćenje, podupirući tezu o zapovjednoj odgovornosti za zločine u Hrvatskoj.Oko njegova imena spominjao se i sukob interesa kad je njegova supruga Jasna, inače zaposlenica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo za vrijeme Parina mandata u tome gradu. No mnogo više bure podignuo je pokušaj da se sličan obrazac primijeni i pri prelasku u SAD-u, što mu nije uspjelo.

U vrijeme mandata Joška Pare Hrvatska je nekadašnju službenu rezidenciju veleposlanstva smještenu u atraktivnoj Dolarčetvrti Spring Valley prodala 2013. godine za 2,2 milijuna američkih dolara. Novi je vlasnik u preuređenje uložio znatna sredstva, no nejasno je kako je moguće da je zahvaljujući renoviranju uspio povećati vrijednost nekretnine za čak 3,3 milijuna američkih dolara, i prodati ju za 5,5 milijuna dolara. Veleposlanik Joško Paro u njoj nikad nije živio, nego je ispočetka stanovao u skupome unajmljenom stanu, plaćajući najamninu i po 7000 dolara mjesečno. Opravdao se kako je prodana rezidencija bila u atraktivnoj četvrti potpuno neupotrebljivoj za život premda je u njoj bez problema živjela prije njega veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović. Istražujući veleposlanički angažman Joška Pare u Washingtonu, portal direktno.hr došao je do zapanjujućih podataka. Naime, osim što mu je Uskok za vratom zbog čudne prodaje nekretnina, Paro je zaposlio kao ekonomskoga savjetnika stanovitoga Zorana Konstantinovića, čovjeka kojem je zabranjen ulazak u američke institucije zbog prijevare na Wall Streetu. Ekonomski savjetnik Konstantinović stoji hrvatske porezne obveznike svakoga mjeseca 6 000 dolara plaće plus troškovi za dnevnice, putovanja i ostale sitnice koje ispostavlja čovjek koji je prije agresije pobjegao iz Hrvatske.

Paro protiv LNG terminala na Krku

U veljači 2016. veleposlanik Paro je u Washingtonu je svojom skandaloznom izjavom bacio sumnju na mogućnost LNGrealizacije projekta LNG terminala na Krku, kada je ustvrdio kako su američki kapaciteti za prodaju ukapljenoga plina rasprodani, a mogući ugovori s hrvatskom stranom nisu na vidiku, insinuirajući da se radi o vrlo neizvjesnoj investiciji u koju Hrvatska ulazi. Nekoliko dana poslije odgovorio mu je David L. Goldwyn, posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja State Departmenta, koji je ujedno i predsjednik Atlantskoga savjetodavnog vijeća za energiju i član Nacionalnoga naftnog vijeća SAD-a. On je energično opovrgnuo navode veleposlanika Pare i ustvrdio kako su kapaciteti za izvoz državama bez Sporazuma o slobodnoj trgovini još daleko od rasprodanoga.

Vezano za incident u Martin Brodu u diplomatskim krugovima u BiH prepričava se još jedan skandal vezan za tu temu, a učinio ga je vođa hrvatskoga pregovaračkog tima Joško Paro. Naime, kad je Međudržavna komisija pregovarala o graničnoj crti u Hrvatskoj Kostajnici, Paro je pitao predstavnike Srba smije li hrvatska policija postaviti graničnu policiju i carinu na desnu obalu Une, a vođa srpske delegacije mu je odgovorio: „Tuđman je htio zaratiti s NATO paktom zbog deset metara teritorija kod Martin Broda, a Vi mene pitate smijete li postaviti policiju na svoj teritorij.“ Joško Paro zbunjeno je reagirao:“Pustite ludoga Tuđmana.“. Ali zbunjenost nije bila slučajna, nego izraz njegove izrazite protutuđmanovske i protuhadetzeovske političke orijentacije. Na istome tragu ponosno je prije nekoliko godina isticao u svojim intervjuima kako je on srušio Herceg-Bosnu i vratio Srbe te kako je dao Karadžiću sve dokumente koje je on od Hrvatske zatražio. Nakon svega, logično je pitati čiji je Joško Paro bio veleposlanik, hrvatski ili antihrvatski?- Piše Hrvoje Marković o Paru kojeg je predsjednica postavila ponovo za veleposlanika.

HOP