Redar Pučke kuhinje Župe Svetog Josipa udara korisnice

0
5332
Redar Pučke kuhinje Župe Svetog Josipa udara korisnice
 
Župa Svetoga Josipa u Zagrebu je jedinstvena u Hrvatskoj a možda i cijeloj jugoistočnoj Europi po organiziranoj brigi za najsiromašnije time što je otvorila Pučku kuhinju, u okviru koje od ponedjeljka do subote dijeli više vrsta toplih obroka, i Caritas, u okviru kojega srijedom i subotom dijeli odjeću, obuću i drugo. Osoblje Pučke kuhinje i Caritasa čine župljani koji svakih par dana žrtvuju par ura svoga slobodnoga vremena, neki naizmjence radeći u Pučkoj kuhinji a neki naizmjence radeći u Caritasu. Topli obroki se financiraju iz darivanja koja se prikupljaju na području župe pa ih tako prikuplja čak i Pučkoj kuhinji susjedna Super poslovnica Konzuma. Odjeću i obuću daruju župljani osobno ju donoseći.
Toplih obroka često nema dovoljno za sve koji po njih dođu iako se nestašica postupno smanjuje zbjegom korisnika trbuhom za kruhom najčešće u Njemačku.
Rad Caritasa je pohvalan no onaj Pučke kuhinje je na pomolu izazivanja još jednoga crkvenoga skandala. Redar Pučke kuhinje navodno je bivši zaštitar odnosno osoba kojoj je policija izdala suglasnost pa ga stoga Župa smatra prikladnime za to zaduženje.
Redar svojemu prijatelju koji redovito dolazi pripit dopušta da redovito stoji izvan reda, da redovito ide preko reda i da mlađe korisnice koje stoje u redu pipa po tijelu i hvata za guzicu te ukoliko se one tome odupru, redar ih napada i gura. Redar korisnice koje stoje izvan reda ponekad udari tako da je 27. rujna, 2018. jedna mlađa korisnica, u čijoj 4-članoj obitelji je zaposlen samo otac pa se nemaju čime prehraniti, zbog udarca redara, po žalbi župljanima koji dijele hranu a na to se ne obaziru, plačući otrčala kući.
Redar u prisustvu župnika svoje uobičajeno ponašanje prikriva samo djelomično a i sam župnik svojime držanjem ne odaje dojam pitomoga pastira. Muški korisnici u svemu tome redara ne smiju niti spriječiti odnosno fizički ga svladati jer bi to po Kaznenome zakonu, pisanome tako da štiti policajce,  predstavljao napad na službenu osobu a dokazivost nužne obrane spolno odnosno fizički napadnutih mlađih korisnica je upitna.
Stanje se postupno razvija u smjeru nedavnoga nesmetanoga teškoga premlaćivanja mlade djevojke u Zadru od strane navodnoga suradnika policije i prikrivanja koje je navodno uslijedilo.
pismo čitatelja
Hop