Paris Fashion Week : Namjerno skromna odjeća istinske elegancije

0
1814

Pokrivena sezona

Davnih 60 godina prošlog stoljeća, moda je postala planetarna aktualnost.Stil epohe je nezaboravan : mini suknje, vinilske čizmice i futurizam! Nakon hippy ležernog desetljeća, 80 godine su se upečatljive po kostimima uspješnih poslovnih žena, raskošnim naramenicama i “power dressingom”.

Zadnji period je obilježen “misaonim minimalizmom” i trendovima elegantnih junakinja.
Novi milenij donio je porno-chic utjecaje i Bling-Bling tendencije. Stručnjaci su, upravo, identificirali najznačajnije karakteristike drugog desetljeća novog stoljeća : prekrivanje, odjevena ramena i volumene što brišu konture tijela. Pristojne siluete su najvjerojatnije, reakcija na prethodne kričavosti, šljokice i svjetlucanja, možda sekundarni fenomen nazvan “skromna moda” posto su očiti i vjerski utjecaji čovječanstva. Ako je ranije bilo teško uspostaviti odnos garderobe i politike, danas je ostvarljiv.

Činjenica je neoboriva iako ne treba zaboraviti kako su labeli poput Comme des Garçons predstavljali prostranu odjeću, obilježivši pokret “crows”. Nikako pristojnu modu.
Simboli pokrivajuće estetike koja je preplavila planetu, u Parizu dobivaju lokalne odlike blage raskalašenosti :Na čuvenom trgu Trocadéro kreator branda Yves Saint Laurent, Anthony Vaccarello, znalački je spojio erotske elemente ženske mitologije : grudi, bokovi, pozadine su se ocrtavali zahvaljujući kreomatkim urletima, skalpel krojevima i providnim, veoma sugestivnim materijalima.

Na čistom zraku ostvareno je fashion sjećanje na Palomu Picasso. Činilo se kako manekenke šetaju po vodi zahvaljujući podijima sa zrcalima i ogromnim fontanama, što krase susjedstvo slavnog tornja gospodina Eiffela.

 

Moćnost marke je pokazana i slavnim uzvanicama poput Catherine Deneuve, Charlotte Gainsbourg, Kate Moss, Cindy Crawford. Poznate dame su bile smještene u aleji lažnih, bijelih palmi podsjećajući na Los Angles u kojemu je brand zadnjih godina doživio poseban preporod. U Parizu su predstavljene nesvakidašnje western košulje, čizme od pitonske kože, plišani hippy kaputići, bluze sa žabicama koje je davno odijevao Jimi Hendrix pa odjeća Sylvie Vartan koju je osnivatelj kuće, ostvario 60 i 70 godina.

Umjetnički direktor je lansirao večernju odjeću pa su samouvjerene manekenke, dobro našminkanih očiju i podignute kose, šetale u bodyjima s mnoštvom izreza i vrtoglavim dekolteima pa muslinskim haljinama što su otkrivale prestižne anatomske odlike
Christelle Kocher je zatvorila prvo poglavlje svoje marke Koché što je započela djelatnosti u rujnu 2015 godine, na Četvrtastom trgu pariškog futurističkog zdanja Forum les Halles.

Prošlog lipnja je predstavila kolekciju “Croisière” na mostu Danielle Casanova u Marseilleu,pred brojnim obožavateljima i neofitima. Prvi put u Gradu svjetlosti poseban show u prostoru bez publike, u podzemlju zgrade Komunističke Partije Francuske!

Nove materije

Kreatorica je adaptirala nogometne majice i radne kombinezone, čipke ili metalnih motiva afričkih dashiki ili ukrasima od metala sto podsjećaju na načine berberskog tetoviranja. Pripremila je i modele u stilu zapadnjačkog gipao što miješa “cheap” parišku tipografiju.Pokazane su bailaora haljine, plesačica flamenga kojima su uklonjene folklorne odlike, zamijenjene čuvenom, pariškom elegancijom.
Dries Van Noten model mladim designerima zbog dugovremenosti  istoimenog branda kojim upravlja
već 30 godina, priredivši prošlog lipnja iznenađenje prodajom većine marke španjolskom “Puigu”, u čijem sklopu djeluju marke Paco Rabanne ili Jean-Paul Gaultier .

Oslobođen suvišnog bavljenja birokracijom, posvetio se kreiranju ostvarivši modele 100% DNV, lepršave, suvremene i elegantne alternative odjeći sa red carpeta.Njegova Luise Cassati je oduševila u opravi od plastičnih jezika.Pokazao je i naslikane, pamučne mantile te kombinezone vatrogasaca sa “disco” resama.Tkanine su posuđene workerwearu,  vinil ili od svile, proizvedene na način ostvarivanja papira.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP