Pročitajte koje je rođake i kumove Plenković uhljebio

0
1239

Dopunom Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama Vlada je na sjednici u četvrtak dopustila zapošljavanje  i u području zaštite prirode, ako se redovito obavljanje poslova ne može osigurati preraspodjelom između postojećih zaposlenika i ako su osigurana financijska sredstva.

Trenutačno je, temeljem važeće odluke, moguće zapošljavanje ako se radi o zaposlenicima u sustavima zdravstva, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, socijalne skrbi, znanosti i obrazovanja te na poslovima vještačenja.

Raste broj službenika

Prema dostupnim podacima, samo u ministarstvima je na kraju prošle godine bilo zaposleno 42.791 ljudi, više nego krajem 2016. U državnim upravnim organizacijama je ukupno bilo zaposleno 2834 ljudi, u središnjim državnim uredima 227, u stručnim službama i uredima Vlade 478, u uredima državne uprave 2556, u pravosudnim tijelima 10.111, te u ostalim državnim tijelima 1096.

Tu je i gotovo 65 tisuća zaposlenih u zdravstvu, gotovo 66 tisuća u školstvu, u agencijama i zavodima 10.230 ljudi, u znanosti i visokom obrazovanju njih gotovo 17 tisuća, u socijalnoj skrvi gotovo 7 tisuća, a u kulturi 1843 osobe, te njih 413 u zaštiti prirode i okoliša.

Kada je riječ o državnim dužnosnicima, ova Vlada Andreja Plenkovića ima ih 155, najviše od svih Vlada do sada.

Uz to, od dolaska na vlast Plenković je u državnoj službi uhljebio svog kuma, šogora, sestričnu i ujaka.

Država kao obiteljska tvrtka

Brat premijerove supruge Ane Maslać Plenković postao je u priljeće drugi čovjek Zračne luke Dubrovnik, komercijalni direktor. Posao je dobio bez provedenog javnog natječaja.

Plenkovićev ministar turizma Gari Cappelli ujedno je i predsjednik Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice koje je imenovalo premijerovu sestričnu Neru Miličić na mjesto voditeljice Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj.

Otac spomenute Nere Miličić, dakle Plenkovićeve sestrične i promicateljice hrvatskog turizma u Njemačkoj, jest Marko Raos, premijerov ujak.

Premijer je svog vjenčanog kuma Igora Pokaza imenovao za veleposlanika u Velikoj Britaniji.

izvor Paraf

HOP