Fotografija mladog Palestinca koji drži zastavu u jednoj i baca kamen drugom rukom, za vrijeme napada izraelske vojske postala je hit!

0
4138

Linkoln Noora S

Finska kiparica i vješta vezilja Noora Schroderus je na poseban način ispoljila osobni prezir prema novcu i političkoj moći današnjice, ostarivši zabavne frizure ličnostima sa novčanica. Stavila je na glavu Abrahama Linkolna, Elizabeth II ili Mao Zedonga, frizure Disneyevih junakinja i princeza, postigavši neponovljiv efekta i originalnost!

noora-1000
Novčanice simboliziraju aspekte industrijalizacije, stavljajući proizvodnju novca i kapitalizma, protiv polaganog i prefinjenog ručnog veza.Prema njezinom mišljenju i komentarima, bio je to čini se, uspješan pokušaj upozorenja kako je proizvodnja novca i kapitala zadnji pokušaj zapadnih društava da ih se shvati kao jednostavnu novčanu vrijednost!

Female-Money-7-tt-width-620-height-413-lazyload-0-crop-1-bgcolor-000000-except_gif-1-500x333
Umjetnica živi i radi u mjestu Salo u Finskoj. Poznata je kao velika pobornica ženskih prava.

Kliše u ritmu slavnog platna

Fotografija mladog Palestinca koji drži zastavu u jednoj i baca kamen drugom rukom, za vrijeme napada izraelske vojske na Gazu, uzbudila je internet. Vizualna rima slike podsjeća na čuveno platno “Sloboda vodi narod” koje je poznati galski slikar Eugène Delacroix/1798-1863/ stvarao od ožujka do listopada 1830 godine.
Scena s fotografije je postala uobičajena u čestim okršajima Palestinaca s izraelskim vojnicima na granici Gaze. Snimio je Mustafa Hassouna iz agencije Andalu za trajanje bitki u Beit Lakhiyi. Fotografiju je objavila najpoznatija, svjetska agencija Getty Images i ubrzo je snimak podjeljen nebrojeno puta, na internetu.

Vizualna simetrija sa slavnim platnom je začuđujuća. Mladi Palestinac kojeg je pronašla Al Jazeera zove se Aed Abu Amro; iako je često u prvim redovima okršaja, ne može se načuditi iznenadnoj popularnosti, koju je stekao za tjedan dana. Kontaktiran sa svih strana svijeta, često je pred tv kamerama planetarnih medija a dobio je i filmske ponude iz Engleske i SAD. Ističe kako želi biti umotan u istu zastavu koju neprestano nosi, ako bude ubijen!
Fotoreporter španjolske agencije Andalu, porijeklom Turčin Hassouna, dobio je prestižno priznaje ratnih izvjestioca, slavni Prix Bayeux za ovu fotografiju.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP