Otkrivamo kadrove srpskog zločinca Vasiljevića u Hrvatskoj

0
8472
 Dogodilo se čudo! Republika Hrvatska podigla optužnicu protiv srbijanskog generala Aleksandra Vasiljevića, ali mu se sudi u odsutnosti. Kakva podvala!
Zar uopće ima smisla suditi nekome u odsutnosti?  Zašto nije zatraženo njegovo izručenje iz Kanade jer, navodno, tamo je emigrirao? Tko se boji njegovog izručenja? Izgleda samo oni koji su bili njegovi suradnici i koji su naoružavali Srbe, a bilo ih je mnogo u Hrvatskoj još od 1986. godine – većinom Hrvati, a najmanje Srbi i Srbijanaci – jer Hrvati su trebali naoružavati Srbe u Hrvatskoj i BiH da se ne bi otkrilo da iza tog naoružavanja stoje četnici i JA.
No, kada je uhićen kamion sa oružjem kod Biograda 1987(?). godine, Vjesnik je pisao da je oružje bilo namjenjeno ustašama. Nedugo iza toga je ubijeno nekoliko milicajaca u Zadru – Hrvata, a počinitelji  nikada nisu bili otkriveni niti je do kraja izvršena istraga. Međutim, naoružavali su se Srbi u Ravnim Kotarima i Bukovici te u BiH via Bosanskog Grahova. Srbe se naoružavalo preko uzgajališta ribe ”Cenmar” na Ugljanu. Oružje je tamo dolazilo iz Bara, a Srbe su naoružavali  mladi zadarski kosovci  koji su bili naoružani američkim ”Coltovima”, a lažno su bili zaposleni u tom uzgajalištu. Na adresu ”Cenmara” je dolazio kokain iz Rio de Janeira kao riblja hrana, ali tamo nikada nije stigao nego preko beogradske  ”Galenike” kao medicina u Rijeci je transferiran diljem Europe i Amerike.
Ovo je priča jednog mladog kosovca koji je bio uposlen u ”Cenmaru”. On je čak vratio Colt službeniku  SDS u Zadru koji je nakon toga dobio batine, najviše, prema njegovim riječima, od niškog specijalca Đura Župana. I njemu je kosovac iz Sarajeva bio poznat samo kao ”Šef” iz Sarajeva. Ne zna se točno što se dogodilo sa službenikom SDS u Zadru, ali prema riječima jednog suradnika SDS, on je umro ili, možda,  ubijen  u Zagrebu za vrijeme predsjednikovanja Stjepana Mesića. Zašto? Nije li on možda mnogo znao o povezanosti Mesića sa Acom Vasiljevićem?
Nakon svega, nameće se pitanje tko je Đuro Župan, a poznato je da je bio blizak sa Mesićem koji ga je 1990. godine imenovao na čelo zadarskih specijalaca.?
Očito, kada je Vasiljević počeo naoružavati Srbe u Hrvatskoj i BiH, službovao je u Sarajavu i onim Hrvatima koji su naoružavali Srbe je bio poznat  samo kao ”Šef” iz Sarajeve. On je upravljao transferom kokaina iz Južne Amerike u Jugoslaviju brodovima Jugolinije, a danas se koriste njegove metode u Južnoj Ameriki i Španjolskoj jer u igru su uvučeni mnogi KOS-ovi igrači koji su ”radili” na KOS-ovim jahtama u Jadranu. Naime, zbog transfera kokaina beogradska Galenika  je navodno prodana američkom Srbijancu Paniću koji je kasnije postao premijer krnje Jugoslavije. Međutim, gospodin Panić je, nakon svega, negirao da je on ikada bio vlasnik Galenike, što znači da je ta laž bila djelo Ace Vasiljevića i namjerno je servirana javnosti.
Naime, Vasiljević je prvi počeo koristiti brze glisere – jahte za transfer kokaina sa prekooceanskih  brodova u hrvatskom moru. Upravo, zbog toga je mnogo bivših jugoslavena i danas uvučeno u tu igru, ali više ne koriste Jugoslaviju nego prijateljske države u Africi. Zbog tih podvala se vodila hajka na generala Andebaku u Rijeci, a iza tog kokaina su stali kapetan Dragan i general Aca Vasiljević jer tu vezu je stvorio kapetan Dragan kad je kao Australac ”pripremao” tanzanijsku vojsku. Navodno je to radio pet godina mada je sve to vrijeme boravio u okolici Zadra zajedno sa Frankom Simatovićem. Zar nisu nedavno u Zagrebu uhićena dva Afrikanca sa kokainoim? Priča se također da su oni prethodnica za tone kokaina koje trebaju stići u Hrvatsku brodovima iz Afrike. Znači, netko je i danas u Hrvatskoj uvučen u transfer kokaina.
General Vasiljević je imao najviše suradnika u Zadru, a neki od njih su danas hrvatski tajkuni, dok su neki umrli. Najpoznatija dva suradnika su bili dva hadezeovska zadarska profesora koja su ga spojila sa tadašnjim premijerom Mesićem u ljeto 1990. godine, a zbog toga ga je general Vasiljević nazvao njegovim glavnim suradnikom. Ovo nam pokazuje da Mesić nije bio pobornik nezavisne, suverene i demokratske hrvatske države. Ovo je potvrdio i jedan Mesićev prijatelj i suradnik UDB-e. Da bi dobio kontrolu nad zadarskom milicijom, general Vasiljević je iz Bosne u Zadar doveo Hrvata Iliju Čurčića za načelnika SUP-a, a sekretar SUP-a je bio Janko Ćurko. Na čelu SDS je bio Branko Barbir. Čurčića je navodno zamjenio Rajko Ćosić koji je pobjegao u četnike 1990. godine. Svi navedeni su znali o čemu se radi i u tomu su sudjelovali.
Ovo su bili njegovi suradnici u Zadru, a njima je upravljao umirovljeni kosovac nepoznatog imena, ali mislim da je porijeklom bio iz okolice Zadra i Hrvat po narodnosti. Suradnici su mu također bili Račan, Latin i Milović, a to je potvrdio i izvor u jugoslavenskom konzulatu u New York-u. Nije li to razlog zašto su komunisti anulirali zakon o porijeklu imovine 1989. godine?  Mnogi su se obogatili na transferu kokaina pa je to trebalo prikriti? Nisu li neki od njih današnji hrvatski tajkuni? Neki detalji također pokazuju da su Račan, Latin i Milović oružje TO Hrvatske predali JA još 1988. godine i da su se tim oružjem kasnijne naoružavali Srbi, ali još nisam dobio cjelovitu priču.
Mladi kosovac koji je naoružavao Srbe preko ”Cenmara” je također ispričao da mnogi Srbi nisu željeli to oružje, ali su ih oni na to prisiljavali pod prijetnjom ubojstva. Ovo navodim da bi pokazao Miloradu Pupovcu zašto su u Oluji uništene mnoge srbske kuće. Naime, u njima se skrivala municija, a po riječima mladog kosovca mnogo oružja je ukopano u zemlju,  a dio je bio skriven u stogove sijena.
Nije li možda i Pupovac bio uvučen u ovu igru jer njegova dva brata su pobjegla u četnike 1990. godine sa kojimja se često sastajao. Priča se također da se Pupovac često susrećao sa pravoslavnim svećenicima iz Hrvatske i BiH, te sa generalima JA u Zadru. Neobično za jednog ateistu, zar ne?
Isti izvor mi je otkrio kako su vojska i milicija 1990. godine helikopterima spustile u more kod otoka Mauna cca 300 plavih plastičnih bačava punih kokaina za domaću preradu. To je potvrdio i kapetan jednog tankera koji je raznosio gorivo uzduž hrvatske obale. Isti izvor mi je otkrio da je KOS 1989. godine u Sarajevu osnovao firmu ”Zadarkomerc”. U tome je navodno sudjelovao i Bakir Izetbegovć koji je Vasiljeviću osigurao 190 TAS-ovih” automobila, a njihova svrha je bio transfer kokaina diljem Jugoslavije. Tako su preko kokaina mnogi u Jugoslaviji postali tajkuni i ušli u vlasništvo nekih novih poslovnih poduzeća, primjerice, grupa okupljena oko Nina Pavića. Gdje su nestali ti automobili ne znam, ali taj isti Zadarkomerc se pojavio kao jedini uvoznik Fiatovih automobila u Hrvatsku, a kako nije ispunjavao svoje obaveze prema bankama, došlo je do zapljene svih Fiatovih automobila.
Kako je sve to završilo ne znam. Međutim, znam da je sigurno došlo do zaplijene svih automobila, a čini mi se da je Aca Vasiljević bio dirigent rata u bivšoj državi. Što o svemu ovome misli Denis Kuljiš ili njegove suradnice pokojna Jasna Babić ili Jelena Lovrć?
Stevica Šumić