Catherine Deneuve koja je upravo proslavila 75 rođendan, odlučila je prodati na aukciji odjeću Yvesa Saint Laurenta

0
1993

Ljepotice ujedinjene u različitostima

Miss France 2018 Maeva Coucke and Sylvie Tellier attending the 14th Aurel BGC Charity Day to honor the memory of the 658 BGC employees killed in the WTC on 9/11/2001, held in Aurel BGC headquarters, rue Richelieu in Paris, France on September 11, 2018. Photo by Jerome Domine/ABACAPRESS.COM | 650945_103 Paris France
Miss France 2018 Maeva Coucke and Sylvie Tellier attending the 14th Aurel BGC Charity Day to honor the memory of the 658 BGC employees killed in the WTC on 9/11/2001, held in Aurel BGC headquarters, rue Richelieu in Paris, France on September 11, 2018. Photo by Jerome Domine/ABACAPRESS.COM | 650945_103 Paris France

Veoma različitog porijekla i izgleda, 30 galskih finalistica iz cijele Francuske i otoka, starih Između 18 i 24 godine, 15 studenog se sastaju u sjevernom gradu Lilleu gdje će se natjecati za titulu najljepše djevojke Hexagonea. Maraton oblasnih natjecanja započeo je sredinom lipnja u Papeeteu a upravo završava u Tinqueux. Ove godine će ljepotice iz Saint-Pierre-et-Miquelon zamijeniti kandidatkinje iz Saint Martina i Saint Barthélemyja.
Prije završnog izbora 30 finalistica odlaze na pripremno putovanje na otok Maurice, gdje ih očekuje naporan program. Maeva Coucke aktualna Miss Francuske ih neće pratiti jer se priprema za 68 izbor Miss Svijeta, sto će se održati 8 studenog u kineskom gradu Sanya.
Današnja promocija najljepših Francuskinja ima nekolicinu neočekivanih obrta : Aurélie Pons miss Provence napušta izbor radi udaje, finalistica iz oblasti Nord-Pas-de-Calais je suspendirana zbog pravnih nesporazuma a zamijenila je Annabelle Varane, sestra čuvenog nogometaša umiješanog u nekolicinu skandala. Okolnost da sestra Raphaëla Varane predstavlja ovu oblast, prouzročila je burne komentare i mnoštvo negodovanja.
Vodstvo programa za izbor najljepše Francuskinje za slijedeću godinu koji se najavljuje raskošan, voditi će poznati tv animator Jean-Pierre Foucault uz nekadašnju galsku miss Sylvie Tellier, advokaticu koja upravlja Odborom natjecanja Miss France.
300 unikata glumičine garderobe u Christie’s Paris

French actress Catherine Deneuve arrives, on June 5 2008 at the Saint-Roch church in Paris, to attend the funeral mass held by father Roland Letteron for fashion designer Yves Saint-Laurent. Saint Laurent, one of the 20th century's greatest couturiers, credited for revolutionising women's wardrobes, died on June 1, aged 71 of a brain tumour. AFP PHOTO MARTIN BUREAU
French actress Catherine Deneuve arrives, on June 5 2008 at the Saint-Roch church in Paris, to attend the funeral mass held by father Roland Letteron for fashion designer Yves Saint-Laurent. Saint Laurent, one of the 20th century’s greatest couturiers, credited for revolutionising women’s wardrobes, died on June 1, aged 71 of a brain tumour. AFP PHOTO MARTIN BUREAU

Catherine Deneuve koja je upravo proslavila 75 rođendan, odlučila je prodati na aukciji odjeću Yvesa Saint Laurenta, čuvenog kreatora čija je bila prijateljica i muza. Prodaja će se organizirati u pariškom odjelu slavne kuće Christie’s. Kupcima će biti dostupni mantili, kostimi, haljine, modni dodaci…oko 300 odjevnih predmeta, često unikata koje je osmislio i ostvario poznati stilist, izčezao 2008 godine. U katalogu aukcije koji će biti poseban i neuobičajen modni događaj i za prijestolnicu svjetskog fashiona, nalaze se predmeti koji mogu zasjeniti pariški Tjedan mode, istovremeno zakazan.

Oko 150 detalja garderobe galske filmske dive će se prodati na aukciji u pariškim salonima Christie’s, dok ce ostatak odjevnih predmeta biti na raspolaganju preko interneta.
-Naša ludiranja, šale ali i jednaka melankolija, su nas ujedinili- izjavila je slavna glumica koja ne prestaje snimati. Aktualno se odvajam i od kuće u Normandiji u kojoj je garderoba YSL bila godinama čuvana, te posebno održavana i činim to sa žaljenjem!

Oprave Deneuve

Radi se o kreacijama istinskog i nadarenog umjetnika, koji ih je stvarao s idejom da žene učini privlačnijim i ljepšim-podvukla je Catherine Deneuve.
Glumica je susrela poznatog St Laurenta u 22 godini, kada je bila u braku s britanskim fotografom Davidom Baileyem i  bila pozvana na predstavljanje kraljici Elizabeth II. Odabrala je njegovu kreaciju za poseban događaj , a kreator porijeklom iz alžirskog Orana je odjenuo divu i za poznati film Jacquesa Demyja “Gospojice iz Rocheforta”, koji je snimila 1967, sa rano preminulom sestrom, prelijepom Françoise Dorléac. Deneuve je predstavila nadarenog krojača i mitskom redatelju Luisu Buñuelu pa je Saint Laurent ostvario njezinu odjeću u kultnom filmu “Ljepotica dana”, također snimljenom 1967 godine.

B9717424689Z.1_20181029110124_000+G45CALAIH.3-0

Moja najljepša ljubavna priča ste vi

1589055-yves-saint-laurent-catherine-deneuve

Yves Saint Laurent je odijevao galsku filmsku umjetnicu svjetskog glasa, vise od četiri desetljeća, na sceni i u osobnom postojanju! François de Ricqlès, predsjednik Christie’s France ističe da : -Aukcija ujedinjuje najslavniju francusku glumicu i najoriginalnijeg pa najdarovitijeg kreatora, te će biti izniman modni događaj.

Catherine-Deneuve-pourquoi-elle-se-separe-de-ses-creations-Yves-Saint-Laurent
Među najprivlačnijim odjevnim predmetima aukcije sto ce se najprije pokazati kao javna izložba, je kratka oprava izvezena perlama, dio proljetno-ljetnije kolekcije visoke mode YSL 1969 godine. Catherine Deneuve je odjenula prilikom susreta sa čuvenim, filmskim maestrom strave Alfredom Hitchcockom. Oprava se cijeni na 5000 eura. Tu je i smoking iz kolekcije visoke mode, od crnog lana, sto ga je filmska zvijezda nosila prilikom obilježavanja dvadesetgodišnjice postojanja kuće YSL, 1982 godine, procijenjen na 1500 eura. Duga muslinska haljina od svile, noćno plavih prelijeva iz jesenje-zimske kolekcije, koju je YSL ostvario 1997 godine sto se cijeni na 3000 eura, pokazana je javnosti na završnoj svečanosti Festivala u Cannesu, iste godine.

Dvadeset drugog sjećanja 2002, kada je kreator organizirao predivnu smotru u pariškom kulturnom centru “Georges Pompidou” za 40 godina bavljenja modom, Catherine Deneuve se sjeća da mu je zapjevušila : -Moja najljepša ljubavna priča ste vi!- sto je ocijenjeno kao posebna smjelost jer je čuveni Saint Laurent, otvoreno priznavao svoju naklonost- muškarcima!
Izložba odjeće čuvene francuske glumice ostvarene od strane velikog i slavnog stiliste bice dostupna publici od 19 do 24 sijećnja, 2019 godine, kod Christie’s Paris.

Džana Mujadžić