Sindikalisti u Carinskoj upravi u mreži sukoba interesa i namještenih napredovanja

0
2587

Kako je na ovom portalu započeto iznošenje podataka o obiteljskoj povezanosti i nestručnosti zaposlenih u Carinskoj upravi, priča se nadopunjuje i djelovanjem pojedinih sindikalnih povjerenika.

Tako, jedan sindikalni povjerenik iz Istre, dugogodišnji zaposlenik Carinske uprave, koji je obuku za carinika završio u Beogradu i Zemunu davnih 80-tih godina prošlog stoljeća, tada usvojenim znanjima i metodama, penje se kroz sindikalnu hijerarhiju i po radnim mjestima u Carinskoj upravi.

Inače, taj sindikalni povjerenik, ujedno i predsjednik jednog od 5 sindikata koji djeluju u Carinskoj upravi, upravlja sindikatom koji broji ukupno 26 članova, uključujući i njega samog. Dakle, predstavlja manje od 1% svih zaposlenih u Carinskoj upravi. Do tih 26 članova, nakon što je prvo bio član Sindikata državnih službenika i namještenika, došao je predsjedajući Carinskim sindikatom Hrvatske, koji broj najviše članova u Carinskoj upravi, a koji su ga radi nezadovoljstva njegovim radom smijenili s mjesta predsjednika još 2006. godine. Tada, revoltiran svojom smjenom osniva novi sindikat, u koji je uspio privući čak 26 carinika iz cijele Hrvatske. Da bi uživao zaštitu koju mu osigurava status sindikalca, nakon što nije uspio omasoviti članstvo, postavio se na čelo sindikalne podružnica za koju nitko ne zna koji su njezini članovi, jer u istoj organizacijskoj jedinici Carinske uprave već djeluje druga sindikalna podružnica istog sindikata.

Njemu ne smeta niti nepobitna činjenica da mu je supruga dugi niz godina zaposlena u špediciji, koja je obavljala poslove upravo preko carinske ispostave u kojoj je taj sindikalni povjerenik obavljao poslove carinskog nadzora. Prvo je to bila špedicija Transadria, a nakon kraha te špedicije, ista prelazi u špediciju Lagermax, gdje i sada radi. Taj je sindikalni povjerenik, istovremeno radio preko 15 godina u organizacijskoj jedinici u kojoj je njegova supruga podnosila carinske deklaracije za carinjenje robe. Statusom sindikalnog povjerenika se dobro zaštitio od premještaja u drugu organizacijsku jedinicu u kojoj ne bi bio u sukobu interesa. Ti podaci su dobro poznati i njegovoj radnoj okolini o čemu postoje i dokumenti. Možete samo zamisliti kako je kvalitetno i pošteno obavljao svoj posao prema špediciji u kojoj je radila njegova supruga.

Još je jedna zanimljivost oko rada i djelovanja tog sindikalnog povjerenika. On je svoj status sindikalnog povjerenika, dolaskom na vlast SDP-ove vlade u 2012. godini, iskoristio za napredovanje na bolje plaćeno radno mjesto. O tome ne da postoje samo indicije, već je procurio i e-mail kojeg je on poslao visoko rangiranom rukovoditelju u Carinskoj upravi, Tihomiru Kralju, postavljenom neposredno od potpredsjednika vlade iz SDP-a. Iz tog e-maila vidljivo je kako sindikalni povjerenik koristi svoju poziciju da bi stekao bolje radno mjesto u Carinskoj upravi. Sve što je zatražio, to mu je i osigurano. Od tada je on u službi djelovao pod zaštitom koju su mu pružali Željko Jovanović, Tihomir Kralja i Ivan Kraljić.

U znak zahvalnosti za napredovanje, u razdoblju od 2012. do 2017. godine, nije poduzimao nikakve mjere niti sindikalne akcije za zaštitu radničkih prava, iako su se upravo u tom vremenu, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju ona najviše kršila slanjem carinika na udaljena mjesta rada iz Istre i Rijeke na bosansku granicu bez osiguravanja propisanih dodataka na plaću. Isto tako, ti su carinici bili smješteni i spavali u nemogućim uvjetima, ali se taj povjerenik nije usudio pokrenuti nikakve postupke za njihovu zaštitu ili poboljšanje uvjeta.

Bez obzira na sve, taj sindikalni povjerenik i dalje bezobzirno koristi ono što je stekao isključivo putem statusa sindikalnog povjerenika. O njegovom djelovanju uskoro detaljnije…

Nastavit će se…