Sudsko bezakonje u Zadru, sud diskriminirao investitore!

0
3631
U rubrici Zadar (SD 21. studenoga, 2018. godine) novinarka Božana Sviličić je slučajno, nenamjerno i kristalno jasno opisala kako operira politička i državna mafija u Hrvatskoj, a to je glavni razlog zašto RH postaje najsiromašnija država u Europi.
Naime, novinarka je opisala kako je postupio sud pri donošenju  presude Mađarima čija kuća je srušena na zahtjev političke mafije. Istu presudu je potvrdio i Županjski sud. Pravedniju i zakonitiju presudu bi donio obični kovač. On bi donio odluku na temelju svih činjenica, a hrvatski korumpirani sudci ih donose na zahtjev  politike.
Međutim, novinarka nije ukazala da je sud postupio protuustavno i diskriminirajuće u ovom slučaju. Ako je država, odnosno, općina Zadar, prekršila zakon, a sigurno ga je prekršila,  jer nije imala ni PP ni UP plan za manja naselja kad je počela gradnja na otoku Viru. Nije ga imala ni RH ni Zadarska županija ni općina Vir sve do 1999. godine.
Otok-Vir
Država zbog toga mora snositi odgovornost ako se želimo osloboditi političke i državne mafije jer jugo inspektori su na otoku Viru ucjenjivali investitore i graditelje te ih prisiljavali na mito preko seoskih udbaških doušnika mada za to nisi imali zakonsko pravo. Novac se dijelio.
U ovom slučaju Sud je diskriminirao investitore, a štitio državu koja je počinila kazneno djelo jer nije postupila po zakonu. Koliko je novca pokradeno prigodom plaćanja poreza na kupljeno zemljište?
Po manjim naseljima se gradilo bez građevinske dozvole jer nije bilo zakona po kojima bi se izdavale građevinske dozvole, barem na zadarskim otocima. Ako sudovi nastave ovakvom praksom, nijedan stranac ni gastarbajter neće u Hrvatskoj osnovati svoja privatna poduzeća jer od njega će politička i državna mafija tražiti mito, pa će sreću potražiti u nekoj uređenoj državi  uz bolje uvjete za svoje investicije, što je u više navrata potvrđeno.
Ovu državu su koruptivnom stvorili političari, sudci, državni inspektori i čelnici državnih ustanova, pa bi svi, ako su uhvaćeni u korupciji, morali kazneno odgovarati i treba ih osuditi na višegodišnje zatvorske kazne ako se želimo osloboditi korupcije. Iza njih stoji duboka država, dakle, bivši udbaši i kosovci sa svim mogućim vezama.
Moram priznati da mi je najčudnije bilo svjedočenje tadašnjeg i danjašnjeg načelnika općine Vir Kristijana Kapovića. On je lagao sudu kad je svjedočio da je za rušenje doznao preko medija. Da živimo u pravno uređenoj državi, on bi odmah bio izveden pred sud i osuđen na zatvor i novčanu kaznu jer je svijesno lagao sudu. Međutim, to se nije dogodilo jer on u Zadru upravlja sudovima i državnim odvjetništvom, a takva je bila sudska praksa iz bivše države jer su ljudi osuđivani na temelju lažnih iskaza. Kako? On mijenja sudce po potrebi, a to je sramota za zadarske sudove.
Da, jednom prigodom sam u ŽDO u Zadru odnio kaznenu prijavu protiv njegovog oca Davora Kapovića zbog pljačke nas virskih vikendaša jer nas je kao predsjednik MZ Vir opljačkao za cca 23 milijuna eura ili 46 milijuna DM. Kad sam tu kaznenu prijavu predavao na protokolu, pojavio se glavni Županijski državni odvjetnik i rekao mi je da on ima zaštitu. Upitao sam ga tko ga štiti, ali mi nije odgovorio. Tek tada sam shvatio kako je Kristijan Kapović došao u poziciju da kontrolira zadarsko sudstvo, državno odvjetništvo i policiju. Tu kaznenu prijavu sam podnio još 2014. godine, ali do danas me nitko nije informirao što je poduzeto. Prosudite sami: Tko ga štiti i zašto? Bez ikakve sumnje, očev i njegov pokradeni novac. Netko od moćnih političara je uzeo mito, a po Viru se priča da načelnika i njegovog oca od progona štite Mesić i Šeks.
No, vratimo se rušenju kuća u općini Vir. Meni se čini da je on bio mali pijun i preko rušenja ušao u klub moćnika – bivših udbaša i kosovaca. Prema izjavi tadašnje ministrice Marine Matulović Dropulić, ona je od načelnika Kristijana Kapovića dobila fotografije kuća koje treba rušiti. Po pričama Virana, te fotografije su smimili općinski redari Tihomir Buškulić i Valentin Kapović po naredbi načelnika Kapovića.
Međutim, prije toga svi investitori i graditelji su dobili potvrde da mogu slobodno graditi na temelju postojećeg prostornog plana od načelnika Rudija Kapovića koji je dijelio mandat sa Kristijanom Kapovićem jer su se tako dogovorili prije izbora dok je Kristijan Kapović bio u vojsci. Dakle, taj PP za općinu Vir je donesen za vrijeme mandata načelnika Miroslava Glavana koji je donio PP za općinu Vir po kojem se moglo graditi po cijelom otoku. Da je neki PP postojao potvrdila je i minstrica Matulović Dropulić, ali je načelnik Kristijan Kapović taj plan želio izmjeniti zbog ucjena vlasnika zemljišta i objekata, a taj novi PP je napravila pročelnica Zadarske županije za graditeljstvo Nives Kozulić, ali po naputcima načelnika Kristijana Kapović koji je postao prijatelj zadarskog hadezeovca i moćnika Klamete, mada je on bio esdepeovac.
U vrijeme rušenja Božidar Kalmeta je bio moćni ministar u Sanaderovoj vladi. Na njegov prijedlog, Sabor je izglasao da se općini Vir dodijeli 300 milijuna kuna za izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže. Taj novac je potrošen, postavljena je glavna vodovodna i kanalizacijska dovodnja i odvodnja za mali dio otoka, a radove je izvodila firma u kojoj je Kalmeta bio jedan od vlasnika. Danas vodovodnu i kanalizacijsku mrežu financiraju vlasnici objekata po procjeni načelnika Kapovića pa priključak košta između 0.00, 14 tisuća ili više kuna. Istovremeno su neka ministarstva općini Vir dodijelila cca 5 miljuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića i ambulante, ali je načelnik izjavio da taj novac nikad nije dobio. Gdje nestao toliki novac?
Prije donošenja novog prostornog plana i nakon što je ministrici Matulovć Dropulić predao fotografije objekata za rušenje, premijer Sanader je izdao uredbu da se ne smije graditi u prostoru 70 metara od mora. Dakle, reagirala je odmah glavna građevinska inspektorica, mislim, Perušić i na Vir je poslasla inspektore koji su odredili kuće za rušenje po naputcima virskog načenika Kristijana Kapovića. Izdato je cca 1500 rješenja za rušenje, bez ikakvog reda i smisla, osim onima koji su ranije platili mito načelniku Kapoviću. Odmah nakon toga ministrica Matulović Dropulić je na Vir poslala bagere i kamione za rušenje uz pratnju policije. Na koncu je srušeno možda 120 objekata. Zar ovo nije bila namjera polotičke mafije koja je tražila mito od vlasnika objekata, a najmanje zbog namjere da se uredi otok i stvori prostorni plan sa urbanizacijom.
No, načelnikKristijan Kapović je na sudu priznao da općina Vir nema prostorni plan, ali on na temelju tog prostornog plana je ipak rušio. ”Ministarstvo gradnje i zaštite okoliša” nikad nije prihvatilo njegov PP,  ali on ga koristi i danas te na temelju njega ucjenjuje vlasnike zemljišta i kupce te graditelje.
Kakva je ovo država? Je li sram sve vlade od 2000. godine i sve sazive Sabora, kao i cjelokupno pravosuđe kojim upravlja politika? Ovo je banana država, a zbog toga treba izmjeniti Ustav, uvesti predjednički politički sustav i za sve političke funkcije kandidate treba birati izravno jer ovaj politički sustav ili parlamentizam je sličan komunističkom. Hrvatski Ustav nedvojbeno kaže da je u RH zabranjena diskriminacija, a prigodom rušenja diskriminacija je bila očita. Poštiva li RH svoj Ustav?
Mate Buterin čitatelj iz ZadraHOP