‘U ciglani koja je radila očajno lošu ciglu za obnovu ratom porušenih kuća nalazi se opasan otpad’

0
9747

U  Blatuši, općina Gvozd problematična je  ciglana koja ne radi već godinama , a u zgradama  tvrde svjedoci odložen  je opasan otpad . Blatuša je idealna zemlja za ciglanu.

Njemački investitor htio je ovdje izrađivati bijelu fasadnu ciglu, ali mu lokalni šerifi to nisu dozvolili.

-Vlasnik ciglane je  moćni sin oca koji  u Petrinji  (V.K) je imao ciglanu.

Cigla iz Blatuše se prodavala državi za obnovu ratom porušenih kuća . izvođači radova koji su zidali kuće u obnovi  tvrde da država im nije platila rad,  mnogi su propali, a nekima je ista država nudila umjesto novaca ciglu  u vrijednosti radova.

Koliko je kvaletetna bila   cigla govori da su kopali običnu zemlju i pekli. Čak su preko puta ciglane Blatuše potkopali brežuljke i groblje, toliko blizu da su se miještani Čemernice bunili i bojali za svoje pokojne .

Inače ta ciglana dok je radila spaljivala  je čudan otpad gume, plastiku, ulja motorna i drugi otpad i  koristili  to za svoje peći. Često je proizvod umjesto crvene boje bio crn.

Prijave postoje u svezi toga,  netko je to zataškavao , nije se moglo živjeti od smrada.- rekao nam je jedan svjedok događaja.

Za vlasnika ciglane struji priča kako je zapošljavao Srbe povratnike pred mirovinu, loše ili nikako ih  plaćao, da je bilo i ozljeda, a sama privatizacija na obje ciglane je prema riječima svjedoka čudnovata.

Jedan radnik je rekao da su se zaštitna odjela davala po potrebi, kada bi dolazila inspekcija.

Svjedoci tvrde da se sporni otpad u ciglanu počeo voziti prošlu jesen. I da nadležnima toplo preporučuju pretragu jezera, jer su navodno bačve i u jezeru.

pismo čitatelja stanovnika općine Gvozd

 

HOP