Skandalozno: Poput antifa i srpskih estremista američki veleposlanik želi zataškati istinu o Jasenovcu !

0
5562

 

 

antun-babic1

Piše: Antun Babić

AMERIČKI VELEPOSLANIK U HRVATSKOJ PREKRŠIO JE DIPLOMATSKO PRAVILO NEMIJEŠANJA U UNUTARNJE POSLOVE ZEMLJE U KOJOJ SLUŽI

Prema pisanju nekih medija, američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst navodno je poručio hrvatskoj Vladi “da treba prestati s promoviranjem povijesnog reveizionizma i napokon priznati sve što je učinjeno u Drugom svjetskom ratu”.

Nemam namjeru braniti ovu hrvatsku Vladu, na čelu s Plenkovićem, ali u ovom slučaju nemam izbora. Kao umirovljeni hrvatski diplomat s daleko dužim diplomatskim stažom od veleposlanika Kohorsta, želim svojem američkom kolegi skrenuti pozornost na jako dugo pravilo da se strani diplomati u zemlji u kojoj služe ne bi trebali miješati u unutarnje poslove te zemlje. Posebno je osjetljivo i nerazumno komentirati prošlost i povijest jednog naroda, ako niste povijesničar i stručnjak za to pitanje.

Moj je dojam da je netko da “naših” dežurnih antifa veleposlaniku Kohorstu napunio uši sa “strahotama koje su ustaše učinile za vrijeme Drugog svjetskog rata”. Iz vlastitog iskustva, koje sam stekao kroz nekoliko dužih službenih i privatnih posjeta Americi, ni jedan posto Amerikanaca ni danas ne znaju na zemljopisnoj karti pokazati gdje se nalazi Hrvatska. Mnogi misle da je Hrvatska negdje u Africi. A kad govorimo o Drugom svjetskom ratu, američki mediji i obrazovni sustav toliko su neadekvatni da mnogi još i danas misle kako postoji Jugoslavija, na čelu s drugom Titom.

Zaključno. Ovim putem pitam što bi se dogodilo u Washingtonu da hrvatski veleposlanik dade sličnu javnu izjavu, kako američki kolonisti britanskog podrijetla još uvijek nisu ispravili nepravdu prema američkim Japancima koji su bili zatočeni u teškim uvjetima u američkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, ili da ni dvijesto i više godina kasnije, nakon okupacije Sjeverne Amerike, još uvijek starosjedioce – Indijance, smatraju ljudima niže razine. A nerijetko i dalje im otimaju, zbog nafte plina itd., i ono malo rezervata za koje su se uspjeli izboriti u vlastitoj zemlji.

KRIVI SU KGK I MVEP

Naravno, za tog hrvatskog diplomata najbolje bi bilo da nakon takve izjave spakira kovčege i vrati se natrag u Hrvatsku, jer bi mu sva vrata u Washingtonu bila zatvorena. Mi Hrvati nećemo zatvarati vrata veleposlaniku Kohorstu, jer je kao čovjek vrlo simpatičan. To što je nedovoljno informiran krivnja je predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Oni su ga trebali, odmah nakon njegovog dolaska u Zagreb, upozoriti da će biti predmet “obrade” dežurnih antifa u Hrvatskoj i da njihovo blaćenje hrvatskog naroda uzme s velikim zrnom soli. Nažalost, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da i sami hrvatski dužnosnici sudjeluju u podgrijavanju “krivnje” hrvatskog naroda za zločine iz Drugog svjetskog rata, naravno, ne one komunističke.

Iz mojeg osobnog iskustva u Melbourneu, gdje sam bio generalni konzul od 2008. do 2013. znam da je i Židovima moguće na prihvatljiv način prikazati što se u Hrvatskoj događalo od 1918. i zašto je došlo do stvaranja NHD 10. travnja 1941., bez da se ima potreba na bilo koji način opravdavati ili umanjivati zločine koji su se tijekom Drugog svjetskog rata dogodili i s hrvatske strane, ali nikako u prenapuhanim brojkama s kojima se služe neprijatelji hrvatskog naroda u Beogradu, u Hrvatskoj, i, nažalost, još uvijek u nekim segmentima međunarodne zajednice.

Inače, veleposlaniku Kohorstu potrebno je dodatno pojasniti su su Plenković i njegova Vlada zadnji revizionisti kad je riječ o NDH i ustašama. Treba reći istinu da su oni, zajedno s projugoslavenskim mainstream medijima, revizionisti strašnih zločina koje su u Hrvatskoj počinili Titovi partizani.

P.S. Da ne bi bilo krivig tumačenja. Moj komentar nije kritika američkog naroda ili Trumpove administracije. Bio sam prvi komentator u Hrvatskoj koji je najavio Trumpovu pobjedu šest mjeseci prije izbora. U cijelosti dajem potporu Trumpovoj politici – Amerika First. I moja polita kroz zadnjih pola stoljeća bila je samo i jedino. Hrvatska na prvom mjestu (Croatia First).