Zatvoren Eiffelov toranj u Parizu

0
2551

Dama od željeza se uređuje

Kao i svake godine pariška Dama od željeza, u svijetu slavni toranj Eiffel, zatvorila je svoj vrh zbog preuređenja i obnove. Od 7. sijećnja do prvog veljače zaustavljen je uspon jer se renoviraju i čuvena, crvena dizala ali objekt nastavlja noću svijetliti 10 minuta svaki sat, posebnim lampicama, naličeni na svemirski brod.
Da bi mogli promatrati Pariz s visine od 300 m, odnosno s vrha slavnog tornja, turisti i znatiželjnici će malo pričekati! Da bi se moglo primiti 7 milijuna osoba, koliko ih prosječno posjeti zdanje svake godine, neophodno je obnoviti kablove, toalete, drveni pod verandi, radijatore, cijelo osvjetljenje pa neprocjenljivo stepenište.

Toranj je izložen suncu, kiši, čestim promjenama temperature jer su u Gradu svjetlosti noći za 10°C hladnije od dana i ljeti i zimi.

Česti vjetrovi, također, utiču na promjene željezne strukture objekta jer ako je u gradu brzina vjetra 50 km na sat, na vrhu Eiffelovog tornja je za 30 km veća!
Čekajući kraj radova, posjetitelji neće ići na vrh ali mogu vidjeti drugi kat dizalom ili uspinjanjem stepenicama, s kojih se pruža predivan pogled na Pariz. Na prvoj razini je napravljena terasa zimskih sportova, s natkrivenim prostorom za odmor i barom u kojemu se proizvode kukiji.
Zdanje se nalazi u aveniji Anatole France, na broju 5!

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP