Esih ne želi veliku koaliciju ‘domoljuba’ koju gura Bujanec i vrlo mudro izbjegava podmetanja iz te moguće koalicije prema ‘Neovisnima ‘

0
6909

FB_IMG_1547032929613

Piše. gl. urednik Igor Drenjančević

Nakon što sam unatrag nekoliko tjedana doživio salvu napada zbog svojeg dubokog uvjerenja da su bez zajedništva domoljubnog i državotvornog dijela hrvatskog naroda (u domovini i u iseljeništvu), stranaka, udruga i istaknutih pojedinaca Hrvatska i hrvatski narod osuđeni na vječito ropstvo i, u konačnici, na propast i nestanak, danas sam pogledao Bujicu od prošlog petka, u kojoj je glavna tema bila ZAJEDNIŠTVO domoljuba i desnice kao preduvjet za postizanje odličnog rezultata na dolazećim europskim izborima, PA SAM PONOVNO ODLUČIO PROGOVORITI O TOJ TEMI, PRESUDNOJ ZA NAS HRVATE.-piše magistar Antun Babić. Znači Bujanec je za ujedinjenje desnice, za dobijanja što većeg broja glasova, kao i Babić…

-Iako sam već i ranije bio svjestan i znao da Velimir Bujanec zagovara domoljubno zajedništvo, koristim ovu prigodu da mu iskreno čestitam na podizanju javne rasprave o nužnom hrvatskom državotvornom i domoljubnom zajedništvu na visoku medijsku razinu.

Svjestan sam toga da svi gledatelji neće biti jako zadovoljni izborom sugovornika u studiju – Kazimirom Mikašekom. Ne zato što to Mikašek ne zaslužuje, nego zbog toga što je svoj nastup malo previše iskoristio za promociju koalicije HDZ-a i domoljubnih stranaka. Dok Plenković vodi HDZ, a on ima potpunu kontrolu nad današnjim HDZ-om, to je jednako moguće kao i koalicija između državotvornog i domoljubnog HSP-a i projugoslavenske i titoističke Amsterdamske koalicije.-piše Antun Babić.

“Iako smo već prije nekoliko mjeseci jasno rekli da nam je cilj da na izbore izađemo samostalno, još uvijek određeni akteri pozivaju na ujedinjenje, a mi zapravo u svemu tome trebamo ispasti kao oni koji takvo ujedinjenje odbijamo”,  rekla je Esih u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez”.

“Kampanja još nije krenula, ali pretkampanja traje mjesecima i NHR na svojim leđima tu kampanju osjeća na ružan način, osjeća je kao teror ujedinjenja”, rekla je Esih.

Ova činjenica ljuti mnoge desničare, u potpunoj je suprotnosti sa stavovima koje gura Bujanec, najveći promotor Neovisnih za Hrvatsku.

Ono što vidim iz ovoga stava je činjenica da dugoročno Esih gleda znatno mudrije od Bujanca. Esih shvaća da bi joj bio veliki balast HSP u ovom kaotičnom stanju, gdje neke podružnice žele novog predsjednika, sadašnji je u sukobu sa Milinovićem u Lici, jedan dio pravaša ih proziva u svezi tajnika i njegove prošlosti, tu je i Đapić koji je pak jedan dio pravaša odvojio svojevremeno od matice stranke, HSP AS kog pak optužuju za veze sa HDZ-om, HRAST koji ima Zekanovića, a  koji nije dorastao jakoj političkoj borbi, kontraverzna Ruža Tomašić, sve su to imena koja bi u biti više odmogli nego pomogli Neovisnima za Hrvatsku svojim biljegima iz prošlosti. 

Esih riskira i samostalnim izlaskom kako bi pokazala snagu Neovisnih za Hrvatsku, kada bi išla u ovu čusšpajz koaliciju umanjila bi značaj Neovisnih i bili bi samo jedna strančica u nizu. Neovisni imaju najjačeg aduta u Glasnoviću, kojeg narod voli. Kada bi nastupali kao koalicija razvodnio bi se njegov značaj.

Ipak nije isto u politici biti Đapić ili Glasnović. Čemu to uopće spajati? Čorić i Esih? Nepotreban spoj. 

U toj čušpajz koaliciji treba odrediti vođu…Markić, Tomašić, Zekanović ili Hasanbegović? I to bi bio sizfov posao.

Na kraju bi se koalicija raspala prije nego sastavila. Mislim da Bruna Esih pametno radi. Sve su to minorne strančice koje bi oduzele dio kolača Neovisnih. Neovisni su uvjerljiviji sami nego sa njima.

Slučaj INA-a sa tog stanovišta lukavije izgleda. Hasanbegović je ostao u Saboru i glasao protiv, Esih i Glasnović nisu bili u Saboru i uloga te odgovornost Neovisnih je znatno manja. Ovako kako Bujanec želi izgleda da je domoljubna koalicija Hasanbegović-Zekanović krivac za zakon o INA-i. Zašto primati na leđa tuđu krivicu?

Esih se vrlo mudro maknula od te koalicije i mogućih podmetanja iz koalicije, a kojoj mora prenašati zamisli i dijeliti ih sa njima…

HOP