‘ULJANIK je započinjao gradnju tri broda dopola da bi izvukao avanse koji su negdje nestali…a pojedinci viču-‘ Republika Istra’ i za sve krive vladu!’

0
9715

UHIĆENJA U ULJANIKU
Ovo je tek početak, a kraj će biti onda kada se prozove one koji su bez kune ušli u istarsku politiku i danas su teži od 2-3-5 milijuna eura, a svi znamo da su do toga došli pretvarajući javno u privatno.- kaže Damir Kajin.

Zamislite koji poticaj našem turizmu – ujedinjenje Rossande i Vidoševića. Firma se može zvati Glupi narod d.o.o.piše M. Mihočević

Gledam izjave trećemajaca i uljanikovaca kako glorificiraju uhićenja. Cilj ovih uhićenja je samo saniranje političke štete po HDZ i politička destabilizacija IDS-a. Sama uhićenja neće utjecati na sprečavanje stečaja koji je neminovan i toga radnici moraju biti svjesni !-Mario Strinavić.

“Ja cijeli svoj život u neovisnoj Hrvatskoj, u našoj lijepoj državi, govorim da je na djelu jedna brutalna sprega između lokalne vlasti i nacionalne vlasti. Nisu uništili samo Uljanik, Grad Pula je ‘pao na koljena’. Izgubili smo sve, a glavni krivac se sakrio u Bruxellesu, u neko grmlje u parku. Nigdje nema ajatolaha IDS-a Jakovčića, a ovo sve je njegovo djelo. Sustavno je Uljanik uništavan da bi se razvio nekretninski biznis. Lokalna vlast ima samo jedan argument, zatvorit ćemo tunel Učku i proglasit ćemo autonomiju, a to su notorne budalaštine koje politički Zagreb prihvaća. Politički Zagreb je kriv jer drži na životu ekipu lokalnih političara koja se otela pameti i mozgu u svom korupcijsko-banditskom djelovanju. Oni kažu da nemaju ništa s Uljanikom, a Zagreb je njima dopustio da kadroviraju. Hrpa tih vodećih ljudi iz Uljanika su IDS-ovci, ili imaju njihovu iskaznicu ili im je ta stranka na srcu”, jasan je bio Bruno Langer za Direktno.hr.

ids 3

Mi smo porazgovarali sa radnikom Uljanika koji je na sa lica mjesta jasno označio krivce slične kao i Bruno Langer. IDS. IDS-ovci su po njemu kraj živih radnika Uljanika svašta činili, sebe bogatili, a Uljanik slabili.

-Uljanik je počeo propadati još 1992. godine. Tada su se pojavili prvi torbari i htjeli otkupiti dionice. Tada su govorili da će se kostur broda voziti u Molfacone ili Rijeku kako bi se dovršio. Govorilo se da će brodogradnja stati kad tada i sve se pretvoriti u turističku zonu. Kasnije je te riječi ponovio i Jakovčić.

Uljanik je morao propasti jer od odlaska šefa Radolovića sve  krenulo nizbrdo. To se moglo dokazati osnovama matematike. Nekada je Uljanik radio 5-6 brodova godišnje, sada jedva tri broda. Vrlo kvalitetne brodove koji mogu bez problema ploviti 20 godina prodaju se ispod cijene kako bi bili konkuretni Kinezima. Kineski brodovi jedva izdrže 10 godina, a cijenom su jeftiniji ili iste cijene kao naši koji su duplo kvalitetniji.

Sama izgradnja broda je propala zbog loše organizacije sklone korupciji. Ovako to izgleda; nakon postavljanja kobilice dobiva se 30% avansa koji se potroši za sve i svašta, kako bi se od naručioca izvuklo još 30% izgradi se u drugi brod do postavljanja kobilice, sa većinom tog novca završava se prvi brod, ali nije niti to dovoljno, pa se brže bolje i treći brod napravi do kobilice. Sa drugog broda skidaju se dijelovi koji su loše složeni na prvom brodu, odnosno skida se oprema. Sa trećeg prebacuje se na drugi brod oprema i onaj treći brod ostaje nedovršen jer nema sredstva, pa se naknadno zadužuje i prodaje prvi brod ispod cijene…mulj je to veliki da se neda sprati sa financijske propasti Uljanika- tvrdi radnik Uljanika. Za jedan dio novca što nestaje kod gradnje treba pitati upravu Uljanika koja se više bavi progonom fašista nego svojim poslom…

ids 2

 

U Puli sve se radi i mulja na isti način. Jedan dio šetnjice uz obalu prema Katarini je zatvoren navodno zbog nekakvih granata iz rata, a priča koju spominju Puljani je drugačija, navodno taj dio obale drži pod kontrolom Jakovčićev frend Danko Končar. Iz ovog primjera vidi se da uhićenja ne idu dobrim smjerom jer vrh političke piramide nije zahvaćen istragom.

uljanik 2

Na HRT jedan radnik Uljanika urlao je “Istra republika”, vjerujući lažima IDS-ovog prebogatog kadra koji lopovluk u Uljaniku nabacuju državi, pa vjerojatno trebalo proglasiti republiku i dovesti srpsku vojsku i Mig-ove u Pulu…

ids 1

Ako će istraga krenuti prema vrhu IDS-a, očekujemo poziv IDS-ovog političkog vodstva na proglašenju autonomije…

I.D.

HOP